enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

2022 Asgari Ücret Ne Zaman Belli Olacak?

Aralık ayının gelmesiyle asgari ücret görüşmeleri başladı. Yüksek enflasyon ve Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybetmesi dikkatleri şimdiden 2022 asgari ücretlerine çevirdi…

2022 Asgari Ücret Ne Zaman Belli Olacak?
3 Aralık 2021 20:42
A+
A-

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2022 için belirlenecek asgari ücret görüşmeleri sürerken “Asgari Ücret Gerçeği 2021” raporunu yayımladı. DİSK-AR’ın asgari ücret araştırması, Türkiye’deki çalışma düzenine ilişkin çarpıcı sonuçları gün yüzüne çıkardı. Raporda Türkiye’de 10 milyona yakın işçinin asgari ücret civarındaki ücretlerle çalıştığı, milyonlarca çalışanın asgari ücrete erişemediği, kadın işçilerin dörtte birinin asgari ücret dahi alamadığı bilgisi yer aldı.

ÜCRETLİLERİN ÇOĞU ASGARİ ÜCRET CİVARINDA MAAŞ ALIYOR

Rapora göre, asgari ücretin yüzde 20 fazlası ve altında ücret alan işçilerin sayısı 9,7 milyon oldu. Bütün ücretli çalışanların yüzde 50’ye yakını bu kapsamda. Tüm ücretli çalışanların yüzde 64’ü ise (12,5 milyon işçi) asgari ücretin altı ile asgari ücretin bir buçuk katı arasında bir ücret elde ediyor.

2022 Asgari Ücret Ne Zaman Belli Olacak?

2022 Asgari Ücret Ne Zaman Belli Olacak?

 

Asgari ücret ile diğer emek gelirleri arasındaki makas kapandığı tespitine yer verilen raporda, “Türkiye’de emek gelirleri artışının sınırlı bırakılması asgari ücret ile diğer ücretlerin arasındaki makasın kapanmasına ve asgari ücret civarı bir ücretle çalışanların oranının artmasına sebep oluyor” ifadelerine yer verildi.2005 yılında aylık ortalama ücret ve maaş geliri asgari ücretin 2,2 katı iken, 2019’da asgari ücretin 1,7 katına geriledi. Ayrıca özel sektör işçilerinin yüzde 21,8’i asgari ücrete erişemezken, özel sektörde asgari ücret ve altında ücretle çalışanların oranı yüzde 44, asgari ücret civarında çalışanların oranı yüzde 69 oldu. 8,4 milyonu aşkın özel sektör işçisinin asgari ücretin yüzde 20’si ve altında ücretlerle çalıştığı belirtildi. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 64 olarak tespit edilmişti.

KADINLARDA ORAN YÜZDE 60

Asgari ücrete erişemeyenlerin oranı genelde yüzde 18 iken kadınlarda bu oran yüzde 25’i aştı. Asgari ücret civarında bir ücret ile çalışan kadınların oranı ise yüzde 60 oldu.

2022 ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Taraflar, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl hükümet, işçi ve işveren temsilcileri yeni asgari ücretin Aralık ayının sonu beklenmeden hızlı şekilde müzakere edilmesi konusunda mutabık.

Bu durum, yeni asgari ücretin Aralık ayı ortasında belirleneceği görüşünü güçlendiriyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2’nci toplantının 7 Aralık Salı günü saat 14.00’te Türk-İş’te, 3’üncü toplantının ise 9 Aralık Perşembe günü saat 10.00’da TİSK binasında yapılacağı belirtildi.İşçi ve işveren tarafının mutabık olduğu diğer bir konu da vergi indirimi. Her iki taraf, başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretler üzerindeki vergilerin kademeli olarak azaltılmasını talep ediyor.Görüşmeler öncesi TİSK, mevcut istihdamın korunması ve yeni istihdam sağlanması için asgari ücret işveren desteğinin bu yıl da devam etmesinde ısrarlı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.