enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

11 Ayın Sultanı Mübarek Ramazan Ayı Geldi: Peki Ramazan Ayında Neler Yapılır?

11 Ayın Sultanı mübarek ramazan ayı geldi. Hoş geldi sefalar getirdi. peki bir Müslüman bu mübarek ayda ne yapması, nasıl ibadet yapması, bu ayı nasıl ihya etmesi gerekir? İşte tüm bu soruların cevabını Siyer Vakfı Başkanı Muhammet Emin Yıldırım Hocamız cevapladı.

11 Ayın Sultanı Mübarek Ramazan Ayı Geldi: Peki Ramazan Ayında Neler Yapılır?
A+
A-
Şimdi benim Güzel kardeşlerim Ramazan’a yaklaşıyoruz ya Ramazan’ı buna bir fırsat bileceğiz ve İnşallah Ramazan’da kaybettiğimiz Mümin kıvamını elde etmenin gayret ve mücadelesini vereceğiz. Zaten senede bir gelmesi de onun için biliyorsunuz Ramazan ayların Yusuf”u dur.  Ayların en güzelidir. Ahsenü Kasas , yani Hz. Yusuf’un kıssası Ramazan da aylar içerisinde ahsendir. En güzeldir ve bize bir güzelliği eriştirmek için geliyor öyleyse. O zaman bu mübarek ayda asla gaflet içerisinde olmayacağız şuurlu ve bilinçli karşılayacağız ki inanıyorum ki öyle karşılayacaksınız. Hedefli ve programlı karşılayacağız İnşallah elimizden geldiğince de gayretlerimiz fazlalaştı, inşallah Şimdi bir Latife yapayım biraz sizi rahatlatırım. Ondan sonra da asıl sözüme getireyim.
 Geçen gün Hanım kardeşlerime bir ders yaptım, Ramazanla alakalı orada da biraz bir şeyler söyledim erkeklere, erkekler Hocam bizi çok gömdün diye anlamışlar, gömmeden iğneledim. Belki de çuvaldız batırdım, batırmaya da devam ediyorum. Hiç gücenme gerek yok vallahi hakikati söylemek durumundayız hakikati söylemezsek Allah bizi yarın bambaşka bir biçimde hesaba çekecek. Bakın ben size bir derdimi söyleyeyim, siz bana hak verin. Şimdi bazen sözü sadece duyunca altını doldurmayınca, Söz başka türlü anlaşılıyor ama dolduralım altını ki iyice anlaşılsın.
 Bana 10 kişi şu soruyu sorsa dese ki; Hocam çocuklarım namaz kılmıyor ya bize bir yol göster, biz bu çocuklarımıza nasıl namazı sevdirecek. Yeminle söylüyorum bu 10 kişiden sekizi Hanımlar anneler soruyor bu soruyu bana 10 kişi hocam eşim namaz kılmıyor. Ben ne yapayım diye soruyor sorsa ki soruyorlar yani inanın dokuzu hanımlar. E ben doğruyu mu söylemişim yanlış mı söylemişim? Bu hafta bir test yaptım ben üç gün iyiydim vakıfdaydım gelen giden arkadaşlara böyle sordum, evli olan 10 Arkadaşa sordum; Sabah namazına nasıl kalkıyorsun dedim. Saati kuruyorum, Ama hocam, Allah razı olsun, Hanım bizi uyandırıyor dedi ya dert bu dert bu yani görüyoruz. Biz  E şimdi biz Kur’an’dan ve hadislerden bir sorumluluğumuzu öğrenelim.
 Erkekler olarak ben hanımlara verdi mi vereceğimi onlara daha önceki derste verdim. Şimdi erkeklere vereceğim Tahrim suresi, bakın ayeti söyleyeceğim 6. ayeti, Taha Suresi 132 ayet ve daha niceleri doğrudan nefsimizin ve ehlim sorumluluğunu, Allah erkeklere yüklüyor. Bize yüklüyor yani din meselesi çocuklarımızın eğitimi meselesi çocuklarımızın imanla alakalı problemleri namazla alakalı problemleri sadece kadınların meselesi değil, bizim meselemiz erkekler olarak bize Allah yüklüyor. Okuyun görün Tahrim suresinin 6 ayeti. Bakın ailene namazı emret diyen işte Taha suresinin 132 ayetini göreceksiniz iki tane hadis size hatırlatacağım. Allah resulü diyor ki; Geceleyin kalkıp namaz kılan bu gece namazından bahsediyor, hanımını da kaldıran, kalkıp namaz kılan kimse, kalkıp namaz kılıyor, erkek hanımını da kaldıran kalkmazsa yüzüne su serperek, yani gidip bidonu bolca dökerek değil, su serperek böyle şaka yaparak, Latife yaparak uyandıran kimseye Allah merhamet etsin.
  Aynı şekilde ikinci cümle bakın hanıma geldi geceleyin kalkıp namaz kılan kocasını da uyandıran uyanmazsa yüzüne su serperek uykusunu kaçıran kadına da Allah merhamet etsin. Kim diyor bunu Allah resulü diyor ya zaten Vahyin dili semanın dili kadının lehinedir. Siz bakmayın şimdi kadın haklarından şundan bundan bahsedenler, Güya pozitif ayrımcılık adı altında putlaştırılan sünnet koymuş zaten ölçüyü bir başka hadiste, Allah resulü sallallahu aleyhi ve sellem ne diyor bir kimse geceliğin hanımını uyandırır da beraberce veya her biri kendi başına İki rekat namaz kılarsa, Allah’ı çok anan erkekler ve çok anan kadınlar arasına yazılırlar. Resulullah Sallallahu Aley ve sellem söylüyor kurban olduğumuz: Onun için hiç öyle sağa sola topu atmayalım sorumluluğumuzu. Belli bu sorumluluğumuzu da fark edelim ve bu noktada özellikle erkekler olarak da beni de herhalde erkek sayıyorsunuz yani ben erkeklere bir şey söylersem kendime de söylüyorum. Kendime de söyleyerek bu manada bazı şeyleri söylüyorum ki, Daha güzel, iyi olalım, iyileşip şifa bulalım. Allah Ramazanla bizi şifaya eriştirsin.
  Şimdi benim Güzel kardeşlerim, İbrahim Ethem Hazretleri biliyorsunuz nasıl birisidir? Ramazan’ı nasıl İhya edelim diye bir şey soruluyor çok kısa net bir cevap veriyor nasıl İhya edelim açığı kapa, kapalıyı aç diyor.  Açığı kapa, kapalıyı aç; hayatımızda bazı açıklar var kapanması lazım. Bazı kapalılar da var açılması lazım. Ney mesela dilini kapa, elini aç, gözünü kapa, kalbini aç, rehaveti kapa, gayreti aç, riyakarlığı kapa, kardeşliği aç, boş işleri kapa, nafileleri aç. Bu Ramazan’da Keşke bunları yapsak çok konuşuyoruz, bakın konuşma sadece buradan da değil biliyorsunuz. Şimdi neresi konuşuyor ona çok güzel bir gönderme yapıyor. Aziz Kur’an parmak uçları parmak uçlarımız konuşuyor şu anda yazdıklarımız başımızı açacak ne açacaksan o WhatsApp’ta gönderdiklerimiz, o Twitter’da yazdıklarımız var ya; işte onlar o işte dil dil o konuşuyor. Zaten onu kapat diyor, sen elini aç, hayır adına bir şeyler yap, elinle, amelle, yani bir şeyler yap diyor.
  Gözünü kapa kalbini aç, biraz kendi dünyamıza dönelim. Ramazan’da Allah aşkına, çünkü kaybettiğimiz çok büyük değerler var. Bu değerleri ancak Ramazan’da fark edebiliriz. Mesela hareket halinde olsa İnsan bazen bazı şeyleri fark etmiyor ya, durdunuz, durduğunuz anda fark ediyorsunuz rehavet ne kadar bizim hayatlarımızda belli. Rehaveti kapa, gayreti aç, kindarlık, o kapanması gereken bir şey, kardeşliğin açılması gereken bir şey, boş işleri kapa, nafileleri aç. İnşallah bunları yapacağız ve Ramazanımızı hakkıyla İhya edeceğiz.
  Ben bir kardeşiniz olarak en başta kendi nefsime, sonra size birkaç şey söylemek istiyorum. Şimdi benim güzel kardeşlerim. Ramazan namaza benzer, bakın namazda üç tane önemli amel var biliyorsunuz; Kıyam, Rüku ve Secde.. Allah resulü de Ramazanı üç ayırıyor. Biliyorsunuz ramazanı ilk 10 kıyamda, ikinci 10 rükuda, son 10 secdedir. Son onda yani son 10 günde biz ne yapıyoruz Kadir gecesini arıyoruz. Secde değil, secdede. Onun için ne olursa olsun benim güzel kardeşlerim bakın kendinize ne yapacaksanız bilmiyorum program olarak azdan çoğa doğru yapın. Sakın çok başlayıp aza gitmeyin test yapın. Mesela ben kaç senedir gözlemliyorum, siz de gözlemleyin ilk gün gideceksiniz camilere zaten onu söyleyeceğim teravihler kılacaksın Camilerde. bir bakacaksın ki camiler ağzına kadar dolu, 3üncü gün cemaatin yarısı yok, 4ün gün yok, 5 günü yok, 27 gece kesin Kadir Gecesi Zaten o gün herkes camide.
27’den sonra zaten Ramazan yok, 27’den Sonra biliyorsunuz Ramazan bitiyor. Ondan sonra özellikle hanım kardeşlerimiz temizlik tatlı börek, çörek, iş bitti, Ama 10 günü nasıl geçirildiğini Allah resulü bize öğretiyor. Hatta çok ilginçtir, söyledim geçenlerde, öneminden dolayı bir daha söylüyorum. Son Gece Son yani bayram gecesi, o teravihin olmadığı gece var ya, teravih yoksa, işte iş bitti ya zaten öyle görünüyor, teravih yok ama farz var. Yatsı namazı var, zaten yatsının olduğu o son geceyi insanlar ihmal edince, Ömer İbn Abdülaziz, İslam’ın 5 Raşit halifesi mektup yazıyor, sağa sola, bu geceden gafil kalmayın diye. Mesele bu kadar ciddi. Onun için ne olursa olsun, ramazanı 3’e  ayıralım.
  Ramazanımızı ve hakkıyla İhya etmenin gayretini verelim. Son 10 güne de iyice sahip çıkalım, iyice, iyice. Böyle nasıl sahip çıkacaksa o şekilde İnşallah sahip çıkalım. Ramazan Kur’an ayı, muhakkak hatimler okuyacaksınız okuyun en az okuyan bir tane ama iki tane ama üç tane tefsirle okuyalım. Ben hocam mealle okuyayım ne yapacaksanız yapın İnşallah ikişer hatim okuyanlar biliyorsunuz; Bedir gecesi yapıyoruz ilk duayı Bedir gecesinde yaparız sonra ikinci duayı da Kadir gecesinde yapmış oluruz. Ona göre gayret içerisinde oluruz. Şimdi benim Güzel kardeşlerim! Allah resulünün çok önemli ve özel bir tavsiyesi var bize. Bu ne biliyor musunuz? Ne yaparsanız yapın yatsıyı ki, teravih yatsının arkasındadır. Biliyorsunuz ve teravihi Allah’ın mescitlerinde bir mescitte Cemaatle sabah namazını da Allah’ın mescitlerinde bir mescitte cemaatle kılın. Eğer bunu yaparsanız var ya hayatınızın en özel en güzel ramazanı yaşayacaksınız. Hocam yapamıyorum, ben gidemiyorum, camilere imtihanlarım var, çalışanım, şudur budur, bahaneler olabilir.  Önemli sebepler de olabilir. Hep bahane demeyelim evde yapalım, ya bunu evde cemaatle yapalım. Ama asıl olan o olduğu zaman ne oluyor biliyor musunuz?  İki vakit arasında melekler bize istiğfar ediyor ve o an tamamı sanki ibadetle geçirilmiş gibi Allah bize sevap yazıyor. E biz sevap borsası Ramazan, derdimiz bu inşallah burada da kılınacak, bizim mescitte de teravih namazları katılmak isteyen kardeşlerimiz burada da katılabilirler. Bunu da söylemiş olalım.
Sonuncusu da şu; Allah izin verirse ben hastalandım bitiremedim, ama bitireceğim İnşallah. Sahabenin Ramazanları diye bir program yapıyoruz. Şu anda böyle 10-15 dakika her gün bir sahabi Efendimizin Ramazanla alakalı hatıralarını anlatıyoruz ki, ramazanımız sahabeleşşin, sahabe kalitesinde bir ramazan geçirelim diye. İnşallah o programları da takip edin özellikle gençlerinizin ailelerinize izlettirin sahabenin o Ramazan heyecanı Bizim de dünyalarımı intikal etmiş olsun inşallah burada
Hanımlarımızın hatimleri var, hanım kardeşlerimiz onlara da katılabilirler.
Biz dolu dolu bir ramazan geçirelim ki kıvama erişsin imanımız, amellerimiz kalite bulsun.
Allah bu ramazanda bizi arananlardan ve o ramazanın sonunda müjdeye nail olanlardan eylesin. Allah’ım bizi kurtulanlardan eyle.
Hayırla Selametle bizi Ramazan’a eriştirdin, ramazanın hakkını verebilmeyi bizlere kolaylaştır.
Ellerimizi bırakma Allah’ım.
Ayaklarımızı dinin üzerine sabit kıl Allah’ım.
Şu ramazanı ümmetin ayağa kalktığı bir ramazan kıl Allah’ım
 Gazze’deki Mazlumlara mücahitlere bir İzzet nasip eyle.
Allah’ım onların o izzetli hallerini bir zaferle bir nüsret ile neticelendir.
Allah’ım bizleri de o nüsret elde edilmesi için gayret edenlerden eyle.
Allah’ım Ramazan’ı hepimiz hakkında takvaya vakara güzelliklere vesile kıl.
Allah’ım ve ne varsa eksiklerimiz noksanlarımız,hastalıklarımız şu Ramazanda bizleri iyileştir.
Allah’ım ve sallallah alâ seyyidina Muhammedin ve alâ ali seyyidina Muhammed ve Ah D enil hamdülillahi rabbil alemin El Fatiha
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.