enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Yulaf ve Yulaf Ezmesi Yemenin Sağlığa 7 Faydası

Yulaf, dünyadaki en sağlıklı tahıllar arasındadır. Bunlar glütensiz bir tam tahıldır ve önemli vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlar için harika bir kaynaktır.

Yulaf ve Yulaf Ezmesi Yemenin Sağlığa 7 Faydası
4 Eylül 2022 13:50
A+
A-

Araştırmalar, yulaf ve yulaf ezmesinin birçok sağlık yararına sahip olduğunu göstermektedir. Bunlara kilo kaybı, düşük kan şekeri seviyeleri ve düşük kalp hastalığı riski dahildir.

İşte yulaf ve yulaf ezmesi yemenin kanıta dayalı 9 sağlık faydası;

1. Yulaf inanılmaz derecede besleyicidir

Yulafın besin bileşimi dengelidir. Güçlü lif beta-glukan da dahil olmak üzere iyi bir karbonhidrat ve lif kaynağıdırlar ( 1Güvenilir Kaynak ).

Aynı zamanda, iyi bir esansiyel amino asit dengesi ile iyi bir yüksek kaliteli protein kaynağıdırlar ( 2Güvenilir Kaynak ).

Yulaf önemli vitaminler, mineraller ve antioksidan bitki bileşikleri ile yüklenir. Yarım su bardağı (78 gram) kuru yulaf ( 3Güvenilir Kaynak ):

Manganez: Günlük değerin (DV) %63,91’i
Fosfor:  Günlük değerin %13.3’ü
Magnezyum:  Günlük değerin %13.3’ü
Bakır:  Günlük değerin %17.6’sı
Demir:  Günlük değerin %9,4’ü
Çinko:  Günlük değerin %13.4’ü
Folat:  Günlük değerin %3.24’ü
B1 Vitamini (tiamin):  Günlük değerin %15.5’i
B5 Vitamini (pantotenik asit): Günlük değerin %9.07’si
daha az miktarda kalsiyum, potasyum, B6 vitamini (piridoksin) ve B3 vitamini (niasin)
Yulaf 1 bardakta 51 gram karbonhidrat, 13 gram protein, 5 gram yağ ve 8 gram lif içerir. Bu aynı porsiyon sadece 303 kaloriye sahiptir.

Bu, yulafın yiyebileceğiniz en besleyici gıdalar arasında olduğu anlamına gelir.

2. Bütün yulaf, avenantramidler dahil olmak üzere antioksidanlar açısından zengindir.

Bütün yulaf, antioksidanlar ve polifenoller adı verilen faydalı bitki bileşikleri bakımından yüksektir. En dikkat çekici olanı, neredeyse yalnızca yulafta bulunan avenantramidler adı verilen benzersiz bir antioksidan grubudur.

Hem eski hem de yeni araştırmalar, avenantramidlerin nitrik oksit üretimini artırarak kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur. Bu gaz molekülü, kan damarlarını genişletmeye yardımcı olur ve daha iyi kan akışına yol açar. Ek olarak, avenantramidlerin iltihap önleyici ve kaşıntı önleyici etkileri vardır.

3. Kolesterol seviyelerini düşürebilir ve LDL kolesterolü hasardan koruyabilirler

Kalp hastalığı, dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir. Önemli bir risk faktörü yüksek kan kolesterolüdür.

Birçok çalışma, yulaftaki beta-glukan lifinin hem toplam hem de LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürmede etkili olduğunu göstermiştir.

Beta-glukan, kanınızdaki dolaşımdaki koleste

Yulaf ayrıca LDL (kötü) kolesterolü oksidasyondan koruyabilir.

LDL (kötü) kolesterolün oksidasyonu, serbest radikallerle reaksiyona girdiğinde meydana gelir. Bu, kalp hastalığının ilerlemesinde bir başka önemli adımdır. Arterlerde iltihap üretir, dokulara zarar verir ve kalp krizi ve felç riskini artırabilir.

4. Yulaf kan şekeri kontrolünü iyileştirebilir

Tip 2 diyabet, önemli ölçüde yüksek kan şekerleri ile karakterize yaygın bir sağlık durumudur. Genellikle insülin hormonuna duyarlılığın azalmasından kaynaklanır.

Yulaf , özellikle aşırı kilolu veya tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir. Hem yulafta hem de arpada bulunan beta-glukan, insülin duyarlılığını da iyileştirebilir.

5. Yulaf ezmesi çok doyurucudur ve kilo vermenize yardımcı olabilir

Yulaf ezmesi sadece lezzetli bir kahvaltı yemeği değil, aynı zamanda çok doyurucudur.

oyurucun yiyecekler yemek, daha az kalori almanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilir.

6. İnce öğütülmüş yulaf cilt bakımına yardımcı olabilir

Örneğin, yulaf bazlı cilt ürünleri rahatsız edici egzama semptomlarını iyileştirebilir. Cilt bakımı faydalarının yenenlere değil, yalnızca cilde uygulanan yulaflara ait olduğunu unutmayın.

7. Yulaf Kabızlığı Gidermeye Yardımcı Olabilir

Her yaştan ve popülasyondan insan kabızlık yaşar. Bu, geçmesi zor olan seyrek, düzensiz bağırsak hareketlerini ifade eder.

Araştırmalar, tahılın lif açısından zengin dış tabakası olan yulaf kepeğinin yaşlı erişkinlerde kabızlığı gidermeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Bununla birlikte, yulafta bulunan çözünür lif genellikle kabızlığa karşı etkiliyken, ilaçların baskılayabileceği kolon hareketini etkilemediği için opioid kaynaklı kabızlığa karşı daha az etkili olduğu bulunmuştur.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.