Yâsin Sûresinin Gizemi ve Anlamı (Neden 41 Yasin Okunur?)
Peygamberimiz (s.a.v) buyuruyor ki: “Kur’an’ı Kerim’de bir sure vardır ki, ona Allah katında “Azîme” denir. O sureyi okuyan kimse, kıyamet günü çok kimseye şefaat edecektir. O sure Yasin sûresidir.”
Yasin Suresinin fazileti ve sırları nelerdir? Ölülere Niçin Yasin Okunur? Her gün Yasin Okunursa Ne Olur? Yasin Suresi hakkında bilmeniz gerekenlerin hepsini sizler için araştırdık…
“Tâhâ ve Yasin sûrelerini Allah-u Teâlâ, Hz. Âdem’i yaratmadan bin yıl evvel okumuştur. Melekler işitince
bunların indirileceği ümmete, bunları okuyacak dillere, bunları ezberleyecek
gönüllere ne mutlu demişlerdir. (Darîmî)
“Yasin sûresini, ölülerinize okuyunuz.” (Tirmizi)
Her şeyin bir kalbi vardır. Kur’ân’ın kalbi de Yasin’dir. Kim Yasin’i okursa, Cenâb-ı Hakk, ona on defâ Kur’ân okumuş kadar sevâb ihsân eder.” (Tirmizi)
“Kim, geceleyin Yâsin okursa, afvedilmiş olarak sabaha cikar.” (Tirmizi)
“Her gece, Yasin sûresine devam edip, bu hâl üzere iken vefât eden kimse, şehîd olur.”
Hz. Aişe’den (r.anhâ) nakledilen hadîs-i şerifte buyruldu ki: “Kur’ân-Kerîm’deki bir sûre vardır. Okuyana şefâat eder, dinleyenin afvina sebep olur, âhirette korktuğundan emîn olur. Bu Yâsin sûresidir.”
“Şeytanlar, Yasin sûresinden ve Hasr sûresinin son kısmı ile Muavizeteyn sûrelerinden kaçarlar.”
“Kabristana giren kimse, Yâsin sûresini okusa, o gun meyyitlerin azâbları hafifler. Meyyitlerin sayısı kadar, o na da sevâb verilir.”
“Müslüman bir hasta yanında. Yâsin-i şerîf okunursa, Rıdvan ismindeki melek, Cennet şerbeti getirir. Suya kanmış olarak rûhunu teslim eder. Doymuş olarak kabre girer. Suya ihtiyacı olmaz.”
Bir kimse, ana-babasının veya birinin kabrini her Cuma ziyaret
eder ve orada Yâsin okursa, Allah-u Teâlâ ona, Yâsin’in her harfi miktarınca mağfiret eder.”
Muhakkak ki Yâsin, dertlere şifâdır. Allah’ı ve âhiret yurdun dileyerek, bir kimse Yasin’i okursa, Allah kendisini mutlaka
bağışlar.” (Darîmî)
“Yasin sûresini, Allah rızasını gözeterek okuyan kimsenin (kul hakları hariç) geçmiş günahları bağışlanır. Onu ölmek üzere olanlarınızın yanında okuyunuz.” (Suyûtî)
“Kim, bir gecede Allah’ın rızâsını kazanmak için Yasin okursa. o, o gece bağışlanır.” (Darîmi)
“Kim, gündüzün başlangıcında Yâsin sûresini okursa, onun ihtiyaçları giderilir.” (Darîmi)
“Yasin-i Şerifi okuyanın, geçmiş günahları afvedilir.” (Darîmî)
“Yasin sûresi, bütün Kur’ân’a denktir.” (Darîmî)
Neden 41 Yasin Okunur?
“Yasin, Kur’ân’ın kalbidir. Onu bir defa okumak, Kur’ân’ı on defâ okumaya denktir. Geceleri okuyan, sabahları ilâhi mağfirete nâil olarak kalkar. Yalnız, Allah rızâsı için okuyanın geçmiş hatâları afvolunur. Onu, ölmek üzere bulunanların yanında okursanız, her harfi mukâbilinde, on melek gelerek, karşısında durup, onun için rahmet isteyip, afvı için duâ ederler. Rûhunu teslim edene kadar, yanından ayrılmadıkları gibi, yıkanırken, kefenlenirken, namazı kılınırken, mezara konulurken de cemâatine iştirak ederler. Azrâil (a.s.), rûhunu kabzedeceği zaman, Cennet’ten bir melek, Cennet şarabıyla beraber gelir, doyasıya ona içirir, o kimse artık cennete girene kadar asla susamaz. Bu sûreyi okuyana şefâat etme yetkisi verilir. Onu dinleyen de afvolunur.” (Beyzâvî)
“Her şeyin bir kalbi vardır. Kur’ân’ın kalbi de Yâsin’dir. Her kim, Yasin-i Şerif’i okur ve onun içindekilere göre yaşarsa, Allah, ona, Kur’an-ı Kerim’i on kere okumuş kadar sevab yazar.” (Tirmizî “Her kim, Yâsin’i gündüzleri
Yasin’i gündüzleri okursa, bütün sıkıntılarına karşı ona kâfî gelir. Her kim, geceleri okursa, bütün günahlarınafvedilir.” (Ebû Dâvud)
“Kim sabaha ulaştığında, Yâsin’i okursa, o ulasıncaya kadar o günün kolaylığı bahşedilir. Kim de onu, bir gecenin başlangıcında okursa, ona da sabaha ulaşıncaya kadar o gecenin kolaylığı bahşedilir.” (Darîmî)
“Cumâ gecesi (veya Cuma günü), Yasin ve Saffat sûrelerini okuvan kisive, Allah-u Teâlâ dilediğini verir.” (Müttaki)
“Her gece, Yasin-i Şerifi okumaya devam eden kimse, vefât ederken, şehîd olarak vefât eder.” (Taberânî)
“Ölüleriniz için, Yasin-i Şerifi okuyun.” (Ebû Dâvud)
“Ölmek üzere olanlarınıza, Yâsin okuyunuz.” (Ebû Dâvud)
“Kim, cuma günü anne ve babasının veya onlardan birisinin kabrini ziyaret eder ve orada Yâsin okursa, günahları bağışlanır.” (Suyûtî)
Hz. Ali’den (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resûlullah (s.a.v) şöyle demiştir: “Ya Ali! Yâsin sûresini oku! Zîrâ Yâsin sûresinde on bereket vardır; Ummadığı yerden rızık gelir, aç olan tok olur, susuz olan su bulur, elbisesi olmayan elbise bulur, eceli gelmeyen hasta şifa bulur, eceli gelen hasta ölüm acısı duymaz, misafir ve garip, yardımcı bulur. Bekârların evlenmesi kolay olur, kayıp olan şey bulunur, ölürken cennet melekleri gelir ve onları görur, korktuğu her şeyden emîn ve muhafazada olur.”
Yâsin sûresi, bir ihtiyacın giderilmesi için 7, 21 veya 41 defa okunduğunda tesirini süphesiz gösterir. “Her ne murad için okunursa, o ihtiyacı giderilir.”
Ayrıca Yasin sûresi okunup, sevâbı bir ölenin ruhuna bağışlanırsa ölenin günahı ve azabı hafifler, makâmi, derecesi yükselir. Yasin sûresini okuyan hiç kimse yoktur ki, Allah (c.c.) onu ahirette afvetmesin.
Her kim, anne ve babasının veya bunlardan birinin kabrini, her Cumâ günü ziyaret eder ve onlara Yâsin okursa, her harfinin sayısınca ona mağfiret olunur. (Hak Dini, Kur’ân Dili)
Yâsin-i Şerifi gece okuyana, 20 hac sevabı verilir. (Künüzü’d Dekâik)
(Kaynak: Surelerin Esrarı Muhammed Hikmet)
Muavizeteyn (Felak Ve Nâs) Sûrelerinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
Hala neden 40 değil, 42 değil de 41 olduğunu anlamadım🤔