enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Vazgeçilmez ve Unutulmaz Bir Lezzet: Kastamonu Cide Ceviz Helvası

Cide Ceviz Helvası ; Kastamonu Cide’ye has ve özel bir helvadır. Cide ilçesine bağlı Karakadı Köyü’nde yapılmaya başlanan bu helvanın ilerleyen zamanlarda Cide’de modern makinelerle seri üretimi yapılmaya başlanmıştır.

Vazgeçilmez ve Unutulmaz Bir Lezzet: Kastamonu Cide Ceviz Helvası
1 Kasım 2022 00:02 | Son Güncellenme: 29 Ekim 2022 13:26
A+
A-

Kastamonu Yöresel Lezzetler

Kastamonu Cide ilçesinde yapılan ve sadece bu ilçede ve bu yörede yapılan buraya has bir helva, şekerlemedir. Bu helva özellikle Ramazan‘da yapılır. Bayramlarda yapılarak satışa sunulan bu helva doğal ve sağlıklıdır. Türkiye’nin çeşitli yörelerinde değişik şekillerde üretilen bir şekerleme türüdür. Cide’de üretilen bu helva, şekli sevilerek, üzerleri süslenerek tüketilen bir ürün olmuştur. 2020 yılında Coğrafi İşaret belgesi alarak tescillenmiştir.

Cide Ceviz Helvası; pancar şekeri, yumurta akı, sitrik asit ve sudan oluşan karışıma bol miktarda ceviz
ilave edilmesiyle yaklaşık 3,5-4 saatte hazırlanan bir helvadır.

Yörede çok uzun yıllardır üretilen Cide Ceviz Helvasının kız isteme gibi önemli ziyaretlere giderken
götürülmesi ve bayram namazından çıkan erkeklerin eve Cide Ceviz Helvası götürmesi yörede bir gelenektir.

Özellikle kurban bayramlarında, Cide Ceviz Helvasını yapanlar cami önünde bayram namazından çıkan kişilere satış yapmak için tezgâh açarlar.

 

Cide Ceviz Helvası düğünlerin vazgeçilmez yöresel tatlarındandır ve Cide Ceviz Helvasını yiyenler kışın üşümezler diye bilgi de vermiş olalım.

Cidella Helva  İçin Malzemeler:

  • Ceviz içi
  • Yumurta akı
  • Toz şeker
  • Limon tuzu
  • Su

Cide Ceviz Helvası nasıl yapılır?

 Ceviz içini robottan geçirerek iri çekilmiş duruma getirin. Yumurta aklarını bir kaba koyup, çırppma teli ya da mikser ile hep aynı yöne doğru çırparak katı kıvamlı, beyaz renkli bir köpük haline getirin.
Şekerle suyu tencereye koyup, Şeker eriyinceye kadar karıştırın. Orta ateşte yaklaşık 20 dakika kaynatın. Limon tuzunu ekleyip, 1-2 dakika daha kaynatarak ateşten alın ve soğumaya bırakın.

Soğumuş olan şerbetin içine, köpük halindeki yumurta aklarını tahta bir kaşık ile azar azar katın. Hep aynı yöne doğru karıştırarak yumurta köpüğünü şuruba yedirin. Tencereyi kısık ateşe oturtup sürekli karıştırarak, karışım koyulaşıncaya kadar 20-25 dakika pişirin. Ateşten alın. Ceviz içini katıp, kanştırın.
Temiz ve geniş bir bezi tezgaha yayın. Üzerine unu serpin. Tenceredeki sıcak helvayı bezin üzerine dökerek kendi kendine yayılmaya bırakın. Helvayı bez üzerinde yaklaşık 30 dakika donması bekletip, parça parça alarak servis yapın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.