enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Üçayların ikincisi Şaban ayı Ne zaman Başlıyor (Şaban ayı Neden Peygamber Ayıdır?)

Şaban ayı Hicri takvime göre yılın sekizinci, üçayların ise ikinci ayıdır. İslam dinimize göre Şaban ayı Recep ayı ve Ramazan ayı ile birlikte mübarek 3 aylardan biri olarak kabul edilir.

Üçayların ikincisi Şaban ayı Ne zaman Başlıyor (Şaban ayı Neden Peygamber Ayıdır?)
9 Şubat 2024 15:53 | Son Güncellenme: 11 Şubat 2024 16:27
A+
A-

2024 Şaban ayı ne zaman? Şaban ayı neden Peygamberimizin ayıdır? Şaban ayı kimin ayı? Recep ve Şaban ayı nedir?

Mübarek üç ayların ikincisi ve Ramazan ayının müjdeleyicisi Şaban ayı aynı zamanda bir peygamber ayıdır. Çünkü Peygamber (s.a.v) efendimiz; “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümmetimin ayıdır.” buyurmuştur.

2023 YILI MÜBAREK ŞABAN AYI NE ZAMAN?

Üç ayların ikincisi 2024 mübarek Şaban ayı bu yıl, 11 Şubat 2024 Pazar gününe denk geliyor. Mübarek Şaban ayının 15. gecesi ise Berat kandili ve gecesi olarak idrak edilecek. Mübarek Berat Kandili ise, 2024 yılında 24 Şubat Cumartesi gününü Pazara bağlayan geceye denk geliyor.

 

ŞABAN AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Mübarek üç ayların ikinci olan ve aynı zamanda Ramazan ayının habercisi olan Şaban ayında hangi ibadetleri yapabiliriz? Mübarek Şaban ayında neler yapılır? Şaban ayında tutulan orucun sırrı nedir?

Üç aylar diye bildiğimiz Recep Şaban ve Ramazan aylarının islam dinimizde apayrı bir değeri ve önemi vardır. Bu aylar içerisinde dört adet Kandil gecesi de bulunmaktadır. Bu durum bize bu ayların önemi anlatmaktadır. Bu üç ayların ikincisi mübarek Şaban ayıdır.

Rasül-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem üç aylarda: “Allahım! Receb ve Şa’ban’ı hakkımızda mübarek kıl. Bizi Ramazan’a ulaştır.” (Ahmed b. Hanbel; Müsned) diye dua ederek; üç aylara yetişme sevincini, rahmet ayı Ramazana ulaşma özlemini, hasretini ve bu aya kavuşabilme iştiyakını her mü’minin gönlünde devamlı diri tutmasını istiyor.

Ebu Hüreyre rivayetiyle Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurmuştur ki: Receb şehrullahdır. Şa’ban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır.

Peygamber (sav) Efendimiz, “Şaban benim ayımdır.” Ayrıca “Şaban günahları temizleyendir” buyurarak Şaban ayının kadrini yüceltirdi. (Keşfu’l-Hafa,2 / 9.)

Böylece dua ve niyazlarında bu ayların kutsiyetini dile getirmişlerdir

Peygamberimizin Şaban ayına gösterdiği bu hürmetin bir sebebi de devamında gelecek olan Kur’ân ayı olan Ramazan’dan dolayı idi.

Şaban Ayınız mübarek olsun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.