Türkiye’de Ne Kadar Yazılımcı Var (Ne Kadar İhtiyaç Var)
Her geçen gün yeni yazılımcılar yetişiyor ve belirli bir noktada artık bu bir doyuma ulaşır da yeni yazılımcıya ihtiyaç olmaz mı ve alttan gelen yazılımcılar çok fazla birikip işsiz kalır mı? Bu soruda çok fazla kafa karıştıran bir sorudur.
Yazılımcıya ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bugün Türkiye’de SĞK verilerine göre 150 binden fazla yazılımcı var. Alttan yetişmiş bir 20 30 bin daha yazılımcı olsa ancak sektörün ihtiyacını giderebilir.
Yazılımcı Sayısının Fazlalığı var mı?
Şu an 20 30 bin civarında ciddi şekilde yazılımcıya ihtiyaç var. Çoğu şirket şu an da yazılımcı bulamadığı için problem yaşıyor ve büyük ihtimalle sektör önümüzdeki 3-5 yıllık süreçte bu açığı da kolaylıkla kapatamayacak. Bu durum yakın vadede çok önemli bir ihtiyacın olduğunun göstergesidir.
Yazılımcılık sadece Türkiye’de yapabileceğiniz bir meslek değil. Eğer iyi bir yazılımcı olarak kendinizi yetiştirirseniz, yabancı dilinizi iyi bir seviyeye getirirseniz ve yurt dışındaki şirketlerin ihtiyaç duyacağı dil, teknolojik araçlara da hâkim olursanız çok rahat yurt dışına gidebiliyorsunuz ya da yurt dışındaki şirketler için uzaktan çalışarak para kazanabiliyorsunuz.
Şu an yazılım global bir iş, Amerika’daki bir şirkete de Hollanda da ki bir şirkete de Rusya’daki bir şirkete de hatta Ortadoğu da ki bir şirkette bile Mısır gibi Dubai gibi ülkelere dahi uzaktan çalışmak mümkün olabiliyor.
Yabancı dilinizi iyi bir konuma getirip kendinizi de iyi yetiştirdiyseniz bu meslekte yurt dışında da çok rahat bir şekilde çalışabilme olanağınız var.
Bugün bir öğretmenlik mezunu olduğunuz zaman yurt dışına gitmeniz çok zor bir ihtimal ama yazılımcı olduğunuz da iyi yetişmiş ve yabancı diliniz de iyiyse her 100 yazılımcıdan 15 20 si rahatlıkla yurt dışından iş bulabilir.
Yazılımcı ihtiyacı sadece Türkiye’ye özel bir durum değil aynı zamanda dünya genelinde bir yazılımcı açığı var. Özellikle nitelikli yazılımcı ihtiyacı var. Dolayısıyla bura da alttan gelen kesim bir birikime yol açabilir mi sorusu kafalarda soru işareti uyandırıyor. Olayın sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını da bilmemiz gerekiyor.
Yazılım mühendisliği okuyan arkadaşların çoğu Üniversite’de aldıkları eğitim ile yazılımcı olabileceklerini düşünüyorlar ama gerçek hayatta bu durum böyle değil. Yazılımcı olmak için Üniversite’den mezun olmak gerekmediği gibi Üniversitedeki eğitimle yazılımcı olmakta kolay bir durum değildir. O yüzden mezun olup altta biriken arkadaşların da kısmı bir süre sonra artık bu mesleği yapabilir nitelikte olmadıklarını ve bu işi yapamayacaklarını gördükleri için farklı alanlara farklı sektörlere geçiş yapıyorlar.
Altta olan yazılımcı birikmesi de çok elle tutulur nitelikli bir birikim değil. Biriken kısım da görünen arkadaşlardan hatırı sayılan bir kısmı 1 2 yıl içinde meslekten tamamen uzaklaşmış oluyorlar.
Özetlemek gerekirse bu alanda ihtiyaç ciddi anlamda var. Tabi ki her sene 10 20 yıl mezun verilirse bilhassa bu özel üniversitelerin çoğalmasından sonra daha fazla mezunun birikmesi gibi bir durum var. Belki yakın gelecekte biraz sorun yaşanabilir. Ama burada da unutulmamalıdır ki kendini iyi yetiştirmiş ve nitelikli bir yazılımcı olmak için gayret gösterilirse sektöründe ihtiyacı olan açığı sizler doldurmuş olursunuz.