enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Tükenmişlikle Başa Çıkma İpuçları

Tükenmişlik, modern yaşamın getirdiği yoğun stres, baskı ve sürekli değişen koşulların bir sonucu olarak ortaya çıkan duygusal, zihinsel ve fiziksel bir yorgunluk durumunu ifade eder.

Tükenmişlikle Başa Çıkma İpuçları
3 Aralık 2023 13:21
A+
A-

Sürekli stres halinde olmak, sizi çaresiz, hayal kırıklığına uğramış ve tamamen bitkin hissettiriyorsa tükenmişliğe doğru gidiyor olabilirsiniz. Dengenizi yeniden kazanmak ve yeniden olumlu ve umutlu hissetmek için neler yapabileceğinizi öğrenmeniz yeniden sağlıklı olmak için önemlidir. 

Tükenmişlik Nedir?

Tükenmişlik, normalden fazla ve uzun süreli stresten kaynaklanan duygusal, fiziksel ve zihinsel tükenme durumudur. Tükenmişlik durumu, kendinizi bunalmış, duygusal olarak yorgun hissettiğinizde ve sürekli talepleri karşılayamadığınızda ortaya çıkar. Stres devam ettikçe sizi belli bir rolü üstlenmeye yönlendiren ilginizi ve motivasyonunuzu kaybetmeye başlarsınız.

Tükenmişlik üretkenliğinizi azaltır ve enerjinizi tüketir; kendinizi giderek daha çaresiz, umutsuz, hüzünlü ve kırgın hissetmenize neden olur. Sonunda, verecek başka bir şeyinizin kalmadığını hissedebilirsiniz.

Tükenmişliğin olumsuz etkileri, evinizden işinize ve hatta sosyal yaşamınıza kadar yaşamın her alanına yayılır. Tükenmişlik aynı zamanda vücudunuzda sizi soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı savunmasız bırakan uzun vadeli değişikliklere de neden olabilir. Pek çok sonucu nedeniyle tükenmişlikle hemen mücadele etmek önemlidir.

Tükenmişlik aşamalı bir süreçtir. Bir gecede olmaz ama başınıza gelebilir. Belirtiler ve semptomlar ilk başta belirsizdir, ancak zaman geçtikçe daha da kötüleşir. Erken belirtileri, bir şeylerin yanlış olduğunu ve ele alınması gerektiğini gösteren uyarı işaretleri olarak düşünün. Dikkat ederseniz ve stresinizi aktif olarak azaltırsanız büyük bir çöküşü önleyebilirsiniz. Eğer onları görmezden gelirseniz, sonunda tükenirsiniz.

 

Tükenmişliğin Fiziksel Belirtileri Ve Semptomları

  • Çoğu zaman yorgun ve bitkin hissetmek.
  • Bağışıklığın azalması, sık görülen hastalıklar.
  • Sık sık baş veya kas ağrısı.
  • İştah veya uyku alışkanlıklarında değişiklik.

Tükenmişliğin Duygusal Belirtileri Ve Semptomları

  • Başarısızlık duygusu ve kendinden şüphe duyma.
  • Çaresiz, kapana kısılmış veya umutsuz hissetmek.
  • Yalnızlık hissi.
  • Motivasyon kaybı. 
  • Giderek daha olumsuz bir görünüm.
  • Memnuniyet ve başarı duygusunun azalması.
  • Tükenmişliğin Davranışsal Belirtileri Ve Semptomları
  • Sorumluluklardan kaçmak. 
  • Çevredeki kişilerden izole olmak. 
  • Ertelemek, işleri halletmenin daha uzun sürmesi.
  • Çalıştığınız ortama geç gidip erken çıkma isteği

 

Tükenmişlikle Başa Çıkma İpuçları

  • Başka insanlarla etkileşime girin

Tükenmiş olduğunuzda, sorunlar aşılmaz görünür, her şey kasvetli görünür ve bırakın kendinize yardım etmek için harekete geçmeyi, ilgilenecek enerjiyi bile toplamak zordur. Bunaltıcı stresle başa çıkmak ve hayatınızı yeniden dengeye getirmek için atabileceğiniz olumlu adımlar var. En etkili yöntemlerden biri başkalarına ulaşmaktır. Sosyal temas doğanın strese karşı panzehiridir ve iyi bir dinleyiciyle yüz yüze konuşmak sinir sisteminizi sakinleştirmenin ve stresi azaltmanın en hızlı yollarından biridir. Konuştuğunuz kişinin stres yaratan etkenlerinizi düzeltebilmesi gerekmez; sadece iyi bir dinleyici olmaları, dikkati dağılmadan veya yargılamadan dikkatle dinleyen biri olmaları gerekir.

  • Eşiniz, aileniz ve arkadaşlarınız gibi size en yakın olan kişilere ulaşın

Açılmak sizi başkalarına yük yapmaz. Aslında çoğu arkadaşınız ve sevdikleriniz, onlara güvenmenizden gurur duyacaktır ve bu arkadaşlığınızı güçlendirecektir. Sizi tüketen şeyleri düşünmemeye çalışın ve sevdiklerinizle geçirdiğiniz zamanı olumlu ve keyifli hale getirin.

  • İş arkadaşlarınızla daha sosyal olun

Birlikte çalıştığınız insanlarla arkadaşlıklar geliştirmek, iş tükenmişliğinden korunmanıza yardımcı olabilir. Örneğin bir ara verdiğinizde dikkatinizi akıllı telefonunuza yönlendirmek yerine iş arkadaşlarınızla etkileşime geçmeyi deneyin. Veya işten sonra birlikte sosyal etkinlikler planlayın.

  • Negatif insanlarla temasınızı sınırlayın

Şikayet etmekten başka hiçbir şey yapmayan, olumsuz düşünen insanlarla takılmak yalnızca ruh halinizi ve bakış açınızı olumsuz etkiler. Negatif bir kişiyle çalışmak zorundaysanız birlikte geçirdiğiniz zamanı sınırlamaya çalışın.

  • Sizin için kişisel olarak anlamlı olan bir amaca sahip topluluğa katılın

Bir dini, sosyal veya destek grubuna katılmak, size benzer düşüncelere sahip insanlarla günlük stresle nasıl başa çıkacağınız konusunda konuşabileceğiniz ve yeni arkadaşlar edinebileceğiniz bir yer sağlayabilir. Çalışma alanınızda mesleki bir dernek varsa toplantılara katılabilir ve işyerindeki aynı taleplerle başa çıkan diğer kişilerle etkileşimde bulunabilirsiniz.

  • Yeni arkadaşlar edinin

Eğer başvuracağınız kimsenin olmadığını düşünüyorsanız yeni arkadaşlıklar kurmak ve sosyal ağınızı genişletmek için asla geç değildir. Yeter ki tükenmeyin. 

Bu yazı yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.