Taşköprü’de Sarımsak Hasadı Devam Ediyor
Taşköprü ilçemizde havaların iyi gitmesi sonucu bir çok alanda başlayan sarımsak hasadı başladı.
Taşköprü ilçemizde havaların iyi gitmesi sonucu bir çok alanda başlayan sarımsak hasadı hızla devam ediyor. Üreticiler yaklaşan Kurban Bayramı öncesi sarımsak söküm işlemini büyük oranda bitirme çabası içine girdi.
İlimizde sarımsak üretiminin yapıldığı Merkez, Taşköprü ve Hanönü ilçelerinde 26.725 dekar alanda; Temmuz ayının ilk haftasında sarımsak hasadına başlanmış olup, hasadın Ağustos ayının ilk haftasına kadar sürmesi beklenmektedir.
Dünyada pek çok yerde yetiştirilmesine rağmen, kaliteli sarımsaklar ılıman iklimlerdeki selenyumu yüksek ve kumlu topraklarda yetişmektedir. İlimiz Taşköprü bölgesinde yetiştirilen sarımsak, bölgenin kendisine has toprak yapısı ve bitki örtüsü sayesinde, diğer bölgelerde yetişen sarımsaklara ve ithal olarak ülkemize giren çeşitlere kıyasla öne çıkmaktadır.
Bilimsel adı Allium Sativum olarak geçen ve coğrafi işaret tesciline sahip olan, Taşköprü Sarımsağı; aromalı, keskin kokulu, selenyum içeren ve süre açısından yüksek dayanıklılığa sahip bir sarımsak çeşitidir.
Ülkemizin sarımsak üretimi yaklaşık 110.000 ton olup, bunun yaklaşık 26.673 tonu Kastamonu ilinde üretilmekte ve bu üretim ülke üretiminin % 23-25’ine tekabül etmektedir. İlimizde 2018 yılında 27.250 dekar alanda ekim yapılmış ve yaklaşık olarak 26.673 ton üretim gerçekleşmiştir.
Kastamonu Merkezde 61 köyde, Hanönü ilçesinde 4 köyde ve Taşköprü İlçesinde 91 köyde toplam 5.000 aile tarafından yaklaşık 26.725 dekar alanda sarımsak dikimi yapılmakta olup, bölge ekonomisine ortalama 250 milyon Türk Lirası katkı sağlamaktadır.
Tüm tarımsal ürünlerde olduğu gibi sarımsakta da üreticiler üretimlerini, talepteki beklentilere göre gerçekleştirmektedirler. Özellikle son dönemdeki ürün fiyatları, gelecek yıldaki fiyatların tahmin edilmesinde önemli rol oynamakta ve genellikle üreticiler üretim kararlarını buna göre vermektedir.
Hasat zamanı, sarımsağın taze veya kuru olarak değerlendirme şekline göre değişmektedir. Kastamonu’da sarımsak, kuru olarak tüketim için üretilmektedir. Kuru sarımsakta hasat, yaprakların yarısının kuruyup yattığı zamandır. Bu dönem temmuz ayının ilk haftası ile ağustos ayının ilk haftası arasındaki devredir. Hasat makine ile yapılmaktadır. Sökülen ürünler, elle toplanarak demet yapılmakta ve kurutmak için toprak yüzeyine düzenli bir şekilde serilmektedir. Bu şekilde elde edilen demetlere halk arasında “elba” adı verilmektedir. İklim ve toprak şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte, dekardan 700 – 1300 kg kuru sarımsak elde edilir. Toprak yüzeyine bırakılan bu sarımsaklar güneşlenmeye bağlı olarak, 7 – 12 gün süreyle kurutulur. Kuruma sırasında, elbaların birkaç günde bir ters çevrilmesiyle bu süre kısaltılabilir. İyice kuruyan sarımsaklar, sabahın erken saatlerinde çiğ kalkmadan önce veya akşam geç saatlerde, geceye doğru çiğ indikten sonra, tarladan römorklara yüklenerek kaldırılmaktadır. Böylece sarımsak saplarının ufalanması engellenmiş olur.
Sarımsak hasadı yapılan tarlalarda çiftçileri ziyaret ederek onların talep ve isteklerini dinleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Osman YAMAN tarla başında yaptığı açıklamada; “İlimizde sarımsak tarımı çok önemli bir yere sahiptir. Hasadı yapılan sarımsakların çok iyi fiyata alıcı bulması bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir. Çiftçilerimizin her alın terinin karşılığını alması geleceğimiz açısından bizleri daha da umutlandırmaktadır. Üretmenin ve yetiştirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Verim ve kalitenin her geçen yıl biraz daha artması yapılan başarılı çalışmaların eseridir. Üretim yapan tüm çiftçilerimizi kutluyor, bereketli ve bol kazançlı bir hasat dönemi diliyorum” dedi.