enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Tansiyon Nedir ve Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür

Tansiyon artık hepimizi etkileyen hastalıklardan bir tanesi ve en önemlilerin başında geliyor. Tansiyon ölçme aleti ve tansiyon ilaçları evlerimizin olmazsa olmazları arasında maalesef.. Hele birde evimizde büyüklerimiz varsa tansiyon lafını duymadığımız bir günümüz olmuyor. Dikkat edilmediğinde felç ve kalp krizlerine kadar hatta beyin kanamasına bile sebep olan tansiyon nedir ve ne yapmalıyız sizler için araştırdık.

Tansiyon Nedir ve Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür
10 Ekim 2022 13:00 | Son Güncellenme: 10 Ekim 2022 13:09
A+
A-
Tansiyon kaç olursa tehlikeli olur? Normal bir insanda tansiyon kaç olmalı? Yüksek tansiyon nasıl anlaşılır? 15 10 tansiyon yüksek mi? Tansiyon kaç olursa tehlikeli olur? Normal bir insanda tansiyon kaç olmalı? Yüksek tansiyon nasıl anlaşılır?
Tansiyon, kalbin pompaladığı kanın damarlara uyguladığı basınçtır. Sistolik kan basıncı (büyük tansiyon) kalp attığında kanın arter duvarlarınıza ne kadar basınç uyguladığını gösterirken, diyastolik kan basıncı (küçük

Tansiyon) ise kalp atışları arasında, kanın arter duvarlarına ne kadar basınç uyguladığını gösterir. Tipik olarak, sistolik kan basıncı 50 yaşın üzerindeki kişilerde kardiyovasküler hastalık için önemli bir risk faktörüdür ve daha fazla dikkat edilir. Çoğu insanda, sistolik kan basıncı, büyük arterlerin artan sertliği nedeniyle yaşla birlikte istikrarlı bir şekilde yükselir. Bununla birlikte, yüksek tansiyon tanısı konulabilmesi için yüksek sistolik kan basıncı veya yüksek diyastolik kan basıncı değerleri kullanılır. Son araştırmalara göre, iskemik kalp hastalığı ve felçten ölüm riski, 40 ila 89 yaş arasındaki kişilerde, sistolik kan basıncındaki her 20 mm Hg veya diyastolik kan basıncındaki 10 mm Hg artışla ikiye katlanır.

Tansiyon Nedir ve Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür

Tansiyon Nedir ve Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür

Kan basıncı ölçüm cihazlarıyla elde edilen tansiyon; kalbin kasılması sırasında oluşturduğu basıncı ifaden eden büyük yani sistolik kan basıncı ve kalbin gevşeme dönemindeki basıncını gösteren ve küçük tansiyon olarak adlandırılan diyastolik kan basıncı ifade etmektedir. Kan basıncının, 140/90 mm/Hg’dan yüksek olması hipertansiyon veya yüksek tansiyon olarak tanımlanır. Evde yapılan ölçümlerde ise yüksek tansiyondan bahsedebilmek için bu değerin 135/85 mm/Hg’den yüksek olması gerekir. Genellikle enseden başlayan baş ağrısı, kulakta çınlama ve uğultu, baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösteren yüksek tansiyon (hipertansiyon) kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, obezite, tiroid, böbrek ve böbrek üstü bezi hastalıklarının varlığında görülebilir. Nitekim ‘Sessiz katil’ olarak da adlandırılan yüksek tansiyon kontrol altına alınmadığında ciddi hastalıklara zemin hazırlayarak hayati tehlikeye neden olabilir.

Peki Yüksek tansiyon yani Hipertansiyon nedir?

Yüksek tansiyon yani Hipertansiyon birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan kan basıncı yüksekliğidir. Hipertansiyon gerekli önlemler alınmadığında önemli hastalıklara ve organ hasarlarına yol açar. Hipertansiyonun ortaya çıkış nedenleri arasında genetik yatkınlık ve aşırı tuz tüketimi ilk sıralarda yer alırken hastaların büyük bir bölümünde yüksek tansiyon nedeni belli değildir. İleri yaş grubunda bu nedenle esansiyel hipertansiyon olarak adlandırılırken, özellikle genç yaşlarda görülen hipertansiyon hastalarında mutlaka böbrek ve böbrek üstü hastalıkları gibi sekonder hipertansiyona sebep olabilecek nedenler araştırılmalıdır. Hipertansiyon mutlaka kontrol altına alınmalıdır. İhmal edildiği takdirde ani tansiyon yükselmelerinde beyin kanaması ve felce neden olabilmektedir.

Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? Yüksek tansiyonu ne düşürür?

‘Yüksek tansiyon nasıl düşürülür?’, ‘Tansiyon nasıl düşürülür?’, Yüksek tansiyonu ne düşürür?’ soruları şu şekilde yanıtlanabilir. Öncelikle sistolik kan basıncı değeri 140 mmHg’nin üzerindeyse, diyastolik kan basıncı değeri 90 mmHg’nin üzerindeyse veya her ikisi de bu değerlerden yüksekse kişinin yüksek tansiyonu olduğu kabul edilir. Bu değerler aşırı derecede yüksekse, bazen baş dönmesi veya görme güçlüğü gibi semptomlara yol açabilir.

Yüksek tansiyon uzun vadede, kalp krizi, felç, kalp ve böbrek yetmezliği gibi kardiyovasküler problemler ile ilgili riskleri artırır. Bu nedenle, kişinin tansiyonunun kontrol altında tutulması çok önemlidir.

Hipertansiyonu tedavi etmek ve yüksek tansiyonu düşürmek için kullanılan ilaçlardan bazıları şunlardır

Beta blokerler: Beta blokerler kalbin daha yavaş ve daha az kuvvetle atmasını sağlar. Bu durum her kalp atışında atardamarlara pompalanan kan miktarını azaltır ve bu da kan basıncını düşürür. Ayrıca vücutta kan basıncını yükseltebilecek bazı hormonları da bloke eder.

Diüretikler: Yüksek sodyum seviyeleri ve vücuttaki aşırı sıvı kan basıncını artırabilir. Su hapları olarak da adlandırılan diüretikler, böbreklerin vücuttaki fazla sodyumu atmasına yardımcı olur. Diüretikler böylece kan basıncının düşmesine katkı sağlamaktadır.

ACE inhibitörleri: Anjiyotensin, kan damarlarının ve arter duvarlarının daralmasına neden olan bir kimyasaldır. ACE (anjiyotensin dönüştürücü enzim) inhibitörleri, vücudun bu kimyasalın büyük kısmını üretmesini engeller. Bu durum da kan damarlarının gevşemesine ve kan basıncının düşmesine yardımcı olur.

Anjiyotensin II reseptör blokerleri (ARB’ler): ACE inhibitörleri anjiyotensin oluşumunu durdurmayı amaçlarken, ARB’ler anjiyotensinin reseptörlerle bağlanmasını engeller. Bu kimyasal olmadan kan damarları gerilmez. Bu durum da damarları gevşetmeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

Kalsiyum kanal blokerleri: Bu ilaçlar, kalsiyumun bir kısmının kalp kaslarına girmesini engeller. Bu durum da daha az güçlü kalp atışlarına ve daha düşük kan basıncına yol açar. Bu ilaçlar ayrıca kan damarlarında da çalışarak gevşemelerine ve kan basıncının düşmesine katkı sağlar.

Alfa-2 agonistleri: Alfa-2 agonistleri kan damarlarının kasılmasına neden olan sinir uyarılarını değiştirir. Bu durum da kan damarlarının gevşemesine yardımcı olarak kan basıncını düşürür.

Tansiyonu düşürme yöntemleri nelerdir? Evde yüksek tansiyon nasıl düşürülür?

‘Tansiyonu ne düşürür?’, ‘Yüksek tansiyon nasıl düşer?’, Tansiyonu doğal olarak düşürmenin yöntemleri nelerdir?, ‘Evde yüksek tansiyon nasıl düşürülür?, ‘Yüksek tansiyona ne iyi gelir?’ soruları sıkça sorulmaktadır. Sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri, hipertansiyona neden olan faktörlerin kontrol edilmesine yardımcı olsa da hipertansiyonda doktor kontrolü kesinlikle ihmal edilmemelidir. Doktorun reçete ettiği ilaçların mutlaka düzenli ve belirtilen dozda kullanılması gerekir.

Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilecek yaşam tarzlarındaki değişikliklerin bir kısmı şöyledir:

Sağlıklı bir kiloya ulaşın

Fazla kilolu ve obezite hastası bireyler dengeli beslenme, egzersizle birlikte ideal kiloya ulaşırsa bu durum kan basıncının düşmesine yardımcı olabilir.

Fiziksel aktiviteyi artırın

Sağlıklı bir kiloya ulaşmak için fiziksel aktivite önemli bir yer teşkil etmektedir. Egzersiz yapmak kilo vermeye yardımcı olmasının yanı sıra; strestin azalmasına, tansiyonun düşmesine ve kişinin kardiyovasküler sistemini güçlendirmesine yardımcı olur. Her hafta ortalama 150 dakika (haftada 5 kez yaklaşık 30 dakika olmak üzere) orta düzeyde fiziksel aktivite yapmak hedeflenmelidir.

Stresle başa çıkmayı öğrenin

Stresle başa çıkmak da yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olabilir. Kişinin strese yol açan tüm faktörleri hayatınızdan çıkarması imkansız olsa da, stresle sağlıklı bir şekilde baş etmeyi öğrenmesi, sağlık ve zindelik üzerinde olumlu bir etki yaratabilir ve bu durum da tansiyonun düşmesine yardımcı olabilir.

Stresi hafifletmeye veya başa çıkmaya yardımcı olacak bazı yöntemler şunlardır:

Zihninizi yeniden şekillendirmek: Elinizde olmayan durumlar için endişelenmek yerine, kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın. Çoğu zaman düşüncelerinizi bir perspektife oturtmak ve kendinize orada kalmanızı hatırlatmak, bu endişeleri yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Stres tetikleyicilerinden kaçının: Kendinizi gereksiz stresli durumlara sokmaktan kaçının. Örneğin, yoğun saatteki trafiğe yakalanmamak için işe birkaç dakika erken gitmeyi deneyin.

Hayata pozitif bakın: Hayatımızdaki tüm olumlu yanları kabul etmek, genellikle odak noktamızı istediğimizden veya eksikliklerimizden uzaklaştırmaya yardımcı olur.

Dinlenmek ve eğlenmek için kendinize zaman ayırın: Size mutluluk veren, size iyi gelen şeyler için zaman ayırın. İster iyi bir yemek yemek, sevdiklerinizle vakit geçirmek veya işe gidip gelirken ilginç bir podcast dinlemek olsun, gün boyunca küçük keyif anlarını birleştirmek için zaman bulun.

Sağlıklı bir diyet programı uygulayın

Hipertansiyonu yönetmek, komplikasyon riskini azaltmak için de önemlidir. Zira yüksek tansiyonun yol açtığı komplikasyonlar arasında kalp hastalığı, felç ve kalp krizi gibi ciddi rahatsızlıklar yer alır. Yüksek tansiyonun düşmesi için sağlıklı beslenmek de çok önemlidir. Bu bağlamda bol bol taze sebze meyve, tam tahıllı gıdalar ve balık gibi yağsız proteinlerin tüketilmesi önerilmektedir.

Daha az tuz tüketin

Çoğu insan farkına varmadan çok fazla tuz tüketir. Önerilen günlük tuz alım miktarı, (özellikle yüksek tansiyonu olanlar için 1.500 mg’dan az olmak üzere) 2.300 mg’dır. Sadece 1 çay kaşığı tuz 2.300 mg sodyum içerir. En sevdiğiniz yemeklere lezzet katmak için tuzun tamamı yerine baharat, sarımsak, şifalı otlar ve diğer baharatlar gibi tuz ikameleri kullanabilirsiniz.. Hipertansiyonunuz varsa, sodyumun günde 1.500 mg ile sınırlandırılması kan basıncınızı 5 veya 6 mmHg düşürecektir.

Diyetinize daha fazla potasyum ekleyin

Potasyum sadece kalp atış hızını düzenlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sodyumun vücuttaki etkilerini de azaltabilir. Potasyum alımınızı artırmanın en etkili yolu, eğer çok gerekli değilse ve doktor tarafından önerilmediyse, takviye almak yerine diyetinizi planlamaktır. Potasyum açısından zengin yiyecekler şunları içerir:

Muz, kavun, portakal, kayısı, avokado ve domates gibi meyveler
Süt, yoğurt ve krem ​​peynir
Yeşil yapraklı sebzeler, patates ve tatlı patates
Ton balığı ve somon
Fasulye
Fındık ve tohumlar
Şeker ve rafine karbonhidratları azaltın

Birçok bilimsel araştırma, şekeri ve rafine karbonhidratları kısıtlamanın kişinin kilo vermesine ve kan basıncını düşürmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Tansiyon Nedir ve Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür

Tansiyon Nedir ve Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür

Sigarayı bırakın

Sigarayı bırakmak, her yönüyle kişinin sağlığı için iyidir. Zira sigara içmek kan basıncınızda ani fakat geçici bir artışa ve kalp atış hızınızda bir artışa neden olur. Süreç içinde, tütündeki kimyasallar kan damarı duvarlarına zarar verir, iltihaplanmaya neden olarak ve arterleri daraltarak yüksek tansiyona yol alabilir.

Alkol kullanmayın ya da miktarını sınırlandırın

Alkol kullananlarda yüksek tansiyon görülme sıklığı artar. Hipertansiyon hastalığı olanların da ilaçlarını düzenli kullanırken alkolden uzak durarak ya da miktarını da azaltarak kan basıncını dengede tutmaları mümkündür.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.