enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

SEO – Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?

SEO, “arama motoru optimizasyonu” anlamına gelir. Basit bir ifadeyle SEO, insanlar aşağıdakileri aradığında Google, Microsoft Bing ve diğer arama motorlarında görünürlüğünü artırmak için web sitenizi iyileştirme süreci anlamına gelir:

SEO – Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?
30 Ocak 2024 19:20
A+
A-

SEO nedir?

SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelir ve web sayfalarınızı arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) daha üst sıralarda yer alacak şekilde optimize etme uygulamasıdır.

SEO ayrıca, bir web sitesine trafik çekmenize ve dönüşüm oranlarını artırmanıza yardımcı olacak güvenilir ve bütçe dostu bir pazarlama stratejisi olarak da hizmet eder.

SEO ve SEM: Fark Nedir?

Arama motoru optimizasyonu (SEO) ve arama motoru pazarlaması (SEM), işletmelerin arama motoru sonuçları aracılığıyla hedef kitlelerine ulaşmak için kullandıkları pazarlama stratejileridir.

Temel fark, SEO’nun sayfaları organik trafik yoluyla daha iyi sıralanacak şekilde optimize etmeye odaklanmasıdır. Bu, Google veya Bing gibi arama motorlarından gelen site ziyaretçilerini ifade eder.

Bu arada SEM, bir web sitesinin arama motorlarındaki görünürlüğünü artırmak için ücretli stratejiler kullanır. Ücretli trafikten gelen ziyaretçiler, Google Ads veya diğer platformlarda oluşturulan reklamlara tıklayarak gelir.

SEO’nun tutarlı ve kalıcı sonuçlar vermesi biraz zaman alırken, SEM neredeyse anında bir sonuç sunar. Reklamlarınızın arama motorlarında kaç tıklama ve dönüşüm sağladığını hızlı bir şekilde göreceksiniz.

Farklı olmalarına rağmen, SEO ve SEM el ele çalışır. Başarılı bir SEM stratejisi için iyi bir SEO temeli gereklidir.

Açılış sayfalarınızı anahtar kelimelerle optimize etmek, Google’ın Kalite Puanını iyileştirebilir ve sitenizin görünürlüğünü artırabilir.

SEO’yu Etkileyen En Önemli Faktörler Nelerdir?

Google’da günde 3,5 milyardan fazla arama gerçekleştiriyor. Bu nedenle, Google arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almak, sitenize önemli miktarda trafik çekme potansiyeline sahiptir.

Bu nedenle Google’ın sıralama faktörlerine çok dikkat etmek önemlidir. Bu faktörler, Google’ın arama algoritmalarıyla birlikte sürekli olarak gelişmektedir. Daha iyi bir kullanıcı deneyimi için en alakalı içeriğin sunulmasına yardımcı olurlar.

Sayfa yükleme süresinden web sitesi güvenliğine kadar bilmeniz gereken en önemli sıralama faktörleri şunlardır:

  • Sayfa hızı. Bir web sayfasının yüklenmesi için geçen süreyi tanımlar. Hızlı yüklenen bir sayfa, sitenizin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olabilir. Sitenizin performansını düzenli olarak izleyin ve sitenizin ne kadar iyi performans gösterdiğine dair bir fikir edinin.
  • Mobil uyumluluk. Duyarlı bir tasarım, web sitesi öğelerini farklı ekran boyutlarına uyacak şekilde otomatik olarak ayarlayarak cihazlar arasında ziyaretçiler için en uygun deneyimi sağlar. Duyarlı, mobil uyumlu sitelerden gelen sayfalar, arama sonuçlarında daha üst sıralarda görünecektir. Sitenizin kullanılabilirliğini ölçmek için Google’ın Mobil Uyumluluk Testi’ni kullanın.
  • Yüksek kaliteli içerik. Belirli sorguları yanıtlamak için ilgili ve gerçeklere dayalı bilgiler sağlayın. Google, içeriğin uzunluğunu, yapısını, alakalı anahtar kelimeleri ve bilgileri değerlendirir. Daha fazla ziyaretçi çekmek ve sitenizin görünürlüğünü artırmak için her zaman benzersiz ve orijinal içerik oluşturun. 
  • Geri bağlantılar. Gelen bağlantılar olarak da bilinen bu bağlantılar, web sitenize başka sitelere yerleştirilen ve sitenizin otoritesinin bir göstergesi olarak hizmet eden bağlantılardır. Bir web sitesi içeriğinde bağlantınızı içerdiğinde, sitenizi alakalı bir kaynak olarak işaretler. Güvenilir sitelerden yüksek kaliteli geri bağlantılara sahip sayfalar, arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alabilir.
  • Kullanıcı deneyimi. Google, kullanıcı deneyimini hemen çıkma oranı ve bekleme süresi dahil olmak üzere birden fazla sinyalle ölçer. Ziyaretçiler bir siteye girip kısa bir süre sonra siteden ayrıldığında, Google siteyi alakasız olarak değerlendirecektir. Sonuç olarak, ziyaretçiler bir süre etrafta kalırsa, bu sitenin değerli bilgiler sağladığını gösterir.
  • Site güvenliği. Bir web sitesini ve ziyaretçilerini siber saldırılardan korumak için yapılan tüm eylemleri içerir. Bu nedenle Google, HTTPS ile güvence altına alınan web sitelerine öncelik verir. Web sitenizin bu güvenli protokol üzerinden yüklenmesini sağlamak için bir SSL sertifikası eklemeniz gerekir. SSL’siz web siteleri güvenli değil olarak işaretlenir ve bu da ziyaretçileri caydırabilir. Henüz bir SSL sertifikanız yoksa, Hostinger’dan bir tane edinebilirsiniz.

SEO neden önemlidir?

SEO kritik bir pazarlama kanalıdır. Birincisi ve en önemlisi: organik arama, tüm web sitesi trafiğinin %53’ünü sağlar.

Bu, küresel SEO endüstrisinin 2028 yılına kadar şaşırtıcı bir şekilde 122,11 milyar dolara ulaşacağının tahmin edilmesinin büyük bir nedenidir. SEO, her büyüklükteki markalar, işletmeler ve kuruluşlar için gerçek iş sonuçları sağlar.

İnsanlar bir yere gitmek, bir şeyler yapmak, bilgi bulmak, araştırma yapmak veya bir ürün/hizmet satın almak istediklerinde, yolculukları genellikle bir arama ile başlar.

Ancak bugün, arama inanılmaz derecede parçalanmış durumda. Kullanıcılar geleneksel web arama motorlarında (ör. Google, Microsoft Bing), sosyal platformlarda (ör. YouTube, TikTok) veya perakendeci web sitelerinde (ör. Amazon) arama yapabilir.

Her yıl trilyonlarca arama yapılmaktadır. Arama genellikle web siteleri için birincil trafik kaynağıdır ve bu da insanların markanızı veya işletmenizi arayabileceği herhangi bir platformda “arama motoru dostu” olmayı gerekli kılar.

Tüm bunların anlamı, görünürlüğünüzü artırmanın ve arama sonuçlarında rakiplerinizden daha üst sıralarda yer almanın kârlılığınızı olumlu yönde etkileyebileceğidir.

SEO, şirketinizin yaptığı her şeyin önemli olduğu bütünsel pazarlamanın temelidir. Kullanıcılarınızın ne istediğini anladıktan sonra, bu bilgiyi aşağıdakilere uygulayabilirsiniz:

  • Kampanyalar (ücretli ve organik).
  • Web sitesi içeriği.
  • Sosyal medya özellikleri.

SEO, temel iş hedeflerine (ör. dönüşümler, ziyaretler, satışlar) ulaşmak için ihtiyaç duyduğunuz trafiği yönlendiren bir kanaldır. Aynı zamanda güven oluşturur – iyi sıralanan bir web sitesi genellikle yetkili veya güvenilir olarak kabul edilir, bunlar Google’ın daha iyi sıralamalarla ödüllendirmek istediği temel unsurlardır.

SEO - Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?

SEO – Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?

SEO Türleri

Üç tür SEO vardır:

  • Teknik SEO: Bir web sitesinin teknik yönlerini optimize etmek.
  • Site içi SEO: Bir web sitesindeki içeriği kullanıcılar ve arama motorları için optimize etmek.
  • Site dışı SEO: Marka varlıkları oluşturmak (örneğin, insanlar, işaretler, değerler, vizyon, sloganlar, sloganlar, renkler) ve nihayetinde marka bilinirliğini ve tanınırlığını artıracak şeyler yapmak (yani, uzmanlığını, otoritesini ve güvenilirliğini göstermek ve büyütmek) ve talep yaratmak.

İçerik ve teknik optimizasyonlar üzerinde %100 kontrol sahibi olursunuz. Bu, site dışı için her zaman doğru değildir (diğer sitelerden gelen bağlantıları kontrol edemezsiniz veya güvendiğiniz platformlar kapanırsa veya büyük bir değişiklik yaparsa), ancak bu faaliyetler hala bu SEO başarı üçlüsünün önemli bir parçasıdır.

SEO’yu bir spor takımı olarak hayal edin. Kazanmak için hem güçlü bir hücuma hem de savunmaya ihtiyacınız var – ve taraftarlara (diğer bir deyişle seyirciye) ihtiyacınız var. Teknik optimizasyonu savunmanız, içerik optimizasyonunu hücumunuz ve site dışı optimizasyonu sadık bir hayran kitlesini çekmenin, etkileşim kurmanın ve elde tutmanın yolları olarak düşünün.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.