enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

SARIMSAK’MI YOKSA ALTIN MI?

SARIMSAK’MI YOKSA ALTIN MI?
20 Eylül 2019 20:52 | Son Güncellenme: 30 Ocak 2022 21:00
A+
A-

Bu yıl Sarımsak fiyatları anormal derecede artış gösterdi göstermeye devam ediyor da. Geçen yıl 10 ile 25₺ aralığında satılan sarımsak bu yıl 50,70 hatta 100₺ civarında seyrediyor. Bu artış ne anlama geliyor diye Milli Gazete Ankara temsilcisi ve tarım uzmanı gazetecimiz Sadettin İnan beye sordum, Üretimin düşüklüğünden kaynaklanır dedi ama başka bir şey varmı diye araştıracağınıda belirtti. Daha sonra Mehmet Reis beyi aradım ve bu durumu onada sordum. Kendisi geçen hafta 30₺’den sarımsak aldığını ve bunun piyasa fiyatlarının üzerinde bir rakam olduğunu 10₺’nin altındaki bir rakamında üretici için zarar olduğunu belirtti. Ben bu fahiş fiyatın ne anlama gelebileceğini sorunca ”Tecrübelerim bana gösterdi ki bir malın fiyatı aşırı artınca ertesi yılllar o ürün için iyi olmadı olmuyor da” dedi. Sprkülatörlere dikkat çekerek bu fahiş fiyatlar Çin ve İran sarımsağına fırsat doğurabileceğini ve ithalata kolaylık sağlayabileceğini belirterek Taşköprü sarımsağının 350 milyonluk bir pazarı var çok ama çok dikkat etmeliyiz dedi.

Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, artan fiyatlarla ilgili şunları söyledi.(Milli Gazete’den alıntı)

“Artan fiyatlara üreticiler olarak biz de çok şaşırıyoruz. Ömrümüzde böyle bir şey yaşamadık. Şu anda Taşköprü’de sarımsağın kilosu 35-40 liradan satılıyor. Bu çok anormal bir durum. Fiyatı arz ve talep belirler ama. Bunun da ötesinde anlayamadığımız bir durum bu. Bu yıl iki kez yağan dolu ve aşırı yağış nedeniyle üretimde düşüş var. Fakat fiyatların böyle her hafta üstüne koyarak buraya gelmesini biz de şaşkınlıkla izliyoruz. Üretici olarak para kazanıyoruz fakat tüketiciyi de düşünmemiz gerekiyor. Bu nedenle üzülüyoruz. Biz para kazanalım ama tüketici de bunu alabilsin, tüketebilsin istiyoruz.”
Sarımsak üretiminde en önemli maliyetin işçilik, mazot ve ilaç olduğunu hatırlatan Eligüzeloğlu, “Geçen sene yaptığımız maliyet hesabında 1 kilo sarımsağın üretim maliyeti 2.5 liraydı. Bu yıl yeni bir hesap yapmadık. Fakat en fazla 4 liradır kilo maliyeti. Haydi diyelim 5 lira olsun. Taşköprü’de tezgahta 35-40 liradan satılıyor. Tabii hepsi aynı fiyata satılmıyor. Tarladan çıkan sarımsağın hepsi aynı boyda olmuyor. Küçük orta, iri ve duble dediğimiz 4 farklı büyüklükte olur. Şu anda duble sarımsağın kilosu burada 35-40 lira. En küçük olanı 18 lira. Yani geçen sene 2 lira olan küçük boy sarımsağın kilosu 18 lira. Ortalama fiyat için genellikle orta boy sarımsağın fiyatı dikkate alınır”

ARTIK SARIMSAKLAYAMIYORUZ

Çeyrek altın 500₺, Pastırma 140₺, kuyu kebabı 100₺ Sarımsakta 100₺!!!

Temmuz’da sökülen sarımsak Ağustos ayında üreticinin elinde çıkmıştır veya az kalmıştır. Bu fiyatlar gerçektende çok, bunun belki bu yıl için yararı olsada gelecek için zararı olabilir. Bir malın bir değeri olur, hadi rekolte düşük diyelim, ne kadar düşük, hadi 2 katı fiyat olsun. Ama 8-10 katı fiyat kimin işine gelir araştırmak lazım. Patates ve soğanın başına gelenlerden ders almalıyız.

Bu fiyatlar Taşköprü sarımsağına ne verir ne alır değerlendirmek lazım. Bunun için Belediye başkanımız sayın Abdullah Çatal ilçe Kaymakamımız İbrahim Çenet, Sarımsak üreticileri birlik başkanımız Abdullah Eligüzeloğlu ve ticaret odamız vb. kurumlar mutlaka bir komisyon kurup bunu değerlendirmelidir. Hatta bu konuda Üniversitemizden, ekonomistlerden, tarım uzmanlarından ve başta Mehmet Reis vb. kişilerden mutlaka destek almalıdır. Yeni sezon için planlamalar yapılmalı, üretim eksikliği varsa mutlaka giderilmelidir. Bu yıl çok para etti diyede rast gele ve kontrolsüzce sarımsağın ekilmesinin hatta özellikle Çin vb. sarımsaklarının ekilmesinin önüne de mutlaka geçilmelidir. Bu fiyatlarla kimse Taşköprü sarımsağı alamaz.

İş yerinden her yıl 250 kğ sipariş verip zorla getirtenler şimdi fiyatları duyunca geri adım attılar ve bu yıl sadece 3 kğ sarımsak alabildim. “Tecrübe bir işin sonunu düşünmektir” demiş büyüklerimiz vakit geç olmadan tecrübemizi konuşturalım.!!!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.