Romatizma Hastalığı Neden Kaynaklanır ( Rotizma’nın Tedavi Yöntemleri)
Romatizma olup olmadığını nasıl anlarız? Romatizma ağrıları nerelerde olur? Romatizmal hastalık geçer mi? Romatizma kimlerde görülür? Romatizma olup olmadığını nasıl anlarız? Romatizma neden başlar?
Romatizma hastalığı nedir? Romatizma kimlerde görülür? Kastamonu Haber ekibimiz sizler için Mustafa Özer’in Alternatif Tıp ve Şifa Sofrası Kitabı’ndan araştırdı
Romatizma; Soğuktan kaynaklanan hastalıkların başında gelir. Bir nevi soğuğun insan vücudunda nüfuz bulmasıdır. Sarı su şeklinde vücutta saklanır, elem ve sızı verir. Soğuktan kaynaklanan hastalıklar bölümünde uzun uzun anlatmıştık. Onlara ek bilgi olarak, Resülullah (s.a.v) Efendimizin arpa ve tuzu ısıtıp, zeytinyağı ilave ederek romatizmalı yere bağlattığını hatırlatmakta fayda görüyoruz. Sarmısak yemek romatizmaya en iyi ilaçtır.
SİYATİK (SİNİR SİSTEMİ ROMATİZMASI)
Resulullah (s.a.v.) Efendimiz, siyatiğe, yaylada otlamış 2 yaşındaki koyunun kuyruk yağını doğ- rayıp kavrulmasını ve onun 3 gün içinde yenmesini tavsiye buyurmuşlardır. Ravi, kime tavsiye ettimse hepsi şifaya kavuştu haşiyesini de not düşmüştür. Yavşanotu, karabaş otu karışımı kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3 su bardağı içilmeye devam edilir. Ayak karıncalanması, ayak ağrısı ve şişlik Ayak ağrılarının en önemli nedeni, romatizma, böbrek rahatsızlığı ve damar tıkanıklığıdır. Maydanoz, limon, sinameki kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3 su bardağı içilmeye devam edilir.
NAMAZ VE ROMATİZMA
Namaz, insanı ruhi yönden temizlediği, abdestin fazla elektriği alıp nötürlediği ve stresi önlediği gerçeğini artık çokları kabul ediyor. Namaz hareketlerinin, beden eğitimi yönünden faydası vardır. Hiçbir jimnastikçi bu hareketleri günde 80 kere tekrarlamaz. Genellikle sabahları 30-40 kere hızlı hızlı yapar ve kalbi yorar, namaz- da ise hareketler yavaş yavaştır (tadili erkân vardır). Hafıza ve şahsiyetimizi belirleyen beynin ön lobu (frontal lob) secde ve rükularda günde 80 ke- re kana kavuşur, bu nedenle namaz kılanlarda hafıza kaybı ve şahsiyet bozukluğu az görülür. Yapılan araştırmalarda namaz kılanlarda eklem romatizması 50 yaşın üzerinde başlarken, bu namaz kılmayanlarda 40 yaşında görülmeye başlar. Namaz, eklem romatizmasını engelleyen ço müessir bir ilaçtır.
ZAYIF OLANLAR NASIL KİLO ALIR? (ŞİŞMANLAMA)
Hep şişmanlıktan değil, bazen zayıflıktan şikâyet edilir. Zayıfların ilk önce yapacağı iş bağırsaklarında parazit, polip, kurt var mı kontrol ettirmesi gerekir. Eğer yediklerimize ortak çıkan bu canlılardan varsa, önce onlardan kurtulmak gerekir. Bunun için mide hastalıkları bölümünde açıkladığımız bağırsak kurtlarından kurtulma formülleri uygulanır. Şişmanlamak için İncir, süt, anason, tatlı yapılıp yenmeye devam edilir. Tatlı badem, kekik, öğütülüp balla macun yapılarak yenmeye devam edilir. Keten tohumu, çam sakızı, çörek otu, öğütülüp balla macun yapılarak yenmeye devam edilirse bağırsaklardaki bozuklukları tamir eder. Buğday, mısır, kuru fasulye, nohut, pirinç, bakla, lahana, karnıbahar kilo aldırır. Kabak yemeği ile Hurmayı beraber yemek (Hz. Aişe (r.a.) validemizin sünnetidir.)
KİLOLU İNSANLAR NASIL ZAYIFLAR? (ZAYIFLAMA)
En fazla merak edilen konu, bedavadan (para olarak değil, rejim yapmadan) zayıflama, forma kavuşma meselesidir. Eşyanın tabiatına aykırı ham bir hayaldir. Şişmanlığın sebeplerini ortadan kaldırmak gerekir. Ev hanımları lavoba tıkanınca onu lavaçla açtıkları gibi, istedikleri gibi yemek, içmek ve aynı zamanda da zayıflamak isterler. Köyde büyümüş bazı kardeşlerimiz tereyağı margarin yemeyin kolesterol olur deyince, inanmıyorlar. Diyorlar ki “Dedem 1 tabak tereyağını bir oturuşa yerdi, hiç damarları tıkanmadı.” Kısmen doğru bir tesbit. 1 Tabak tereyağı yiyen aynı zamanda 3 soğan, 1 kafa sarmısağı da da yerdi aynı gün.
Köyde tereyağını bolca yiyenler, sabah namazında kalkar, güneş doğ- madan 1 yük odunu dağdan eve getirir, parçalar, sonra ahırdaki hayvanlara bakar, sabahleyin tarhana çorbasını içer, tarlaya gider, çift sürer v.s. hayatını bileğinin gücüyle, terleyerek aldığı besinleri, enerjiyi yakarak geçirirdi. Biz temiz havadan yoksunuz, temiz gıdadan fakiriz, suni ve yapmacık gıdalarla idare ediyoruz. Spor yapmıyoruz, masa başı, hareketsiz işlerle meşgulüz. Fark; yaşam ve ortam farklı- lığında. Zayıflama mevzusuna girmeden önce gıdaların tabiatına bir göz atalım. Yağlı fındık, fıstık, çikolata, ceviz yağ yapar. Kolesterol hamurlu gıdalar da yağ yapar. Ekşi (limon gibi) gıdalar vücudu serinletir, yağ eritir, idrar artırır, kabızlık yapar. Posalı gıdalar vücuda gereklidir. Isıtıcı gıdalar susuzluk yapar.
Vücudumuzun günde 3500 kalori enerjiye ihtiyacı vardır. Fazla alınan enerji ise vücudda yağ ola- rak saklanır. Zayıflamak için Böbreklerin iyi çalışması (idrar çokluğu) Bağırsakların iyi çalışması (Hazım kolaylığı) 377 X Karbonhidrat (unlular), yağlılar ve fazla enerjili gıdalardan uzak durulması. Meyve ve sebzeleri, kabuklarıyla bol, bol yemek gereklidir. Kolay ve Ucuz zayıflama kürleri Elma, armut, incir, üzüm, kiraz, limon devamlı yenir. Öğünün biri meyve kürüyle geçiştirilir. Yemeklerden önce meyve yenir, su içilir. Maydanoz, limon (kabuklarıyla beraber) kaynatılıp çam balıyla tatlandırılır, günde 3 su bardağı içmeye devam edilir. Maydanoz ve kereviz yaprağı kaynatılıp içilmeye devam edilir. Kekik, kiraz, çöpü mısır püskülü çörek otu, Sinameki karışımı ıhlamur gibi kaynatılıp çam balıyla tatlandırılıp günde 3-5 su bardağı içilmeye devam edilir. Marul, maydanoz, roka, tere, salata yapılıp yenmeye devam edilir. Sert limonata içilir. Zayıflamak için rejim şarttır. Rejim yapmadan zayıflamak hayaldir. Ayda 5-6 kilodan fazla zayıflamak da tehlikelidir.
Deniz ürünleri, karaciğer, ıspanak, greyfurt, portakal, havuç, kabak, mercimek, arpa, salamura peynir yemek zayıflatır. Kayısı yemek bağırsakları çalıştırır. Sauna ve hamamda terlemek zayıflamaya yardımcı olur. (Formda kalmak için ideal günlük yemek ihtiyacıdır) %20 proteinler (etler, peynir, süt, yoğurt, soya, mercimek, badem, kuru fasulye, yulaf, pirinç) %60 sebze ve meyveler %10 unlu gıdalar %5 bitkisel yağlar olması gerekir. Spor yaparak zayıflamak en sağlıklı yoldur. Göbek yağlarını eritmek için mekik çekmek iyidir. Mekik çekmeye başlamadan önce göbek vazelinle yağlanırsa daha faydalı olur.
Romatizma Nedir? Neden olur?
Romatizma, kaslarda, eklemlerde ve bağ dokularında meydana gelen ağrı şişlik, şekil bozukluğu ve hareket kısıtlılığı gibi belirtilerle kendini gösteren hastalıktır. Ayrıca romatoid artrit ve osteoartrit gibi alt türleri barındırır. Romatizmanın oluşumunda etkili olan birçok faktör bulunmaktadır. Faktörler genetik, yaş, çevresel durumlar ve obezite gibi unsurları içerir.
En yaygın türlerinden biri olan bağışıklık sisteminin vücut hücrelerine saldırarak eklem iltihabına neden olur. Genetik yatkınlığın yanı sıra çeşitli çevresel tetikleyicilerin etkisiyle ortaya çıkar. Diğer yandan, osteoartrit eklemlerdeki kıkırdak bozulması ve aşınması sonucunda gelişen durumdur. Buna ek olarak yaşlanma, eklem travmaları, aşırı kilo ve genetik faktörler rol oynar.
Romatizma Tehlikeli Bir Hastalık Mıdır?
Romatoid artrit kronik iltihaplı romatizma türüdür. Ayrıca eklem iltihabıyla karakterizedir. Ayrıca hastalık, eklemlerde ağrı, şişlik ve sertlikle birlikte seyreder. Ancak romatoid artritin etkilediği sadece eklemler değildir. Aynı zamanda diğer vücut sistemlerine de zarar verir.
Romatoid artritin en belirgin belirtilerinden biri olan eklem iltihabı üzerinde durmak önemlidir. Bu durum, simetrik olarak ortaya çıkar, yani vücudun her iki yarısındaki eklemleri etkiler. El ve ayak eklemleri öncelikli hedeflerdir. Uzun süreli ve tedavi edilmemiş eklem hasarına yol açar. Tüm durumlar kişinin günlük yaşam aktivitelerini kısıtlar. Bunun nedeniyle kişilerin dikkatli olması ve muayeneye gitmesi önemlidir.