enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Propolisin Faydaları ve Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Propolis, arıların belirli bitki ve ağaçlardan topladığı polen ve balmumu karışımıdır. Bir antioksidan sınıfı olan flavonoidler açısından zengin olan propolisin birçok sağlık sorunu için doğal bir tedavi olarak uzun bir kullanım geçmişi vardır.

Propolisin Faydaları ve Olası Yan Etkileri Nelerdir?
8 Aralık 2023 20:00 | Son Güncellenme: 8 Aralık 2023 17:55
A+
A-

Balda az miktarda bulunmasına rağmen propolis, takviye formunda da yaygın olarak mevcuttur. Örneğin propolis, merhemler ve kremler gibi doğrudan cilde uygulanan bazı ürünlerin içeriğinde kullanılır. Ayrıca propolis bazen burun spreyleri ve boğaz spreylerinin yanı sıra gargara ve diş macunlarında da bulunur. Günlük hayatta pekçok yerde adını duyduğunuz, karşılaştığınız propolisin faydalarına ve olası yan etkilerine hep birlikte bakalım. 

Propolis Hangi Formlarda Bulunur

Propolis, tabletler, kapsüller, toz, ekstrakt ve pastil dahil olmak üzere birçok formda mevcuttur. Bunların dışında merhemlerde, kremlerde, losyonlarda ve diğer kişisel bakım ürünlerinde bulunur. Propolis internetten veya sağlıklı gıda mağazalarından satın alınabilir.

Propolisin Faydaları ve Kullanım Alanları 

Flavonoidler adı verilen kimyasal bileşikler nedeniyle antiinflamatuar, antioksidan, antikanser, antibakteriyel ve yara iyileştirici özelliklere sahip olduğu biliniyor. Hastalıkların direkt tedavi edilmesi gibi bir işlemde faydası olmayan propolis, uzman hekim tavsiyesinde ve vücuda sadece takviye olarak alınması gereken bir karışımdır. 

Propolisin Faydaları ve Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Propolisin Yan Etkileri Nelerdir?

Propolis aşırı kullanıldığında veya alerjisi olabilecek bazı kişilerde yan etkilere neden olabilir. Propolis aldığınızda kendinizi rahatsız hissetmeniz durumunda hemen doktorunuzla konuşun.

Kullanımdan önce arı ürünlerine alerjiniz olup olmadığından emin olun. Ayrıca propolis kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir ve kanama bozukluğu olan kişilerde veya ameliyat sırasında kanama riskini artırabilir. Böyle bir durumunuz varsa ameliyattan iki hafta önce propolis almayı bırakın

Çok Fazla Propolis Alırsam Ne Olur? 

Propolis almadan önce doktora başvurun ve kesinlikle doktorun tavsiye ettiği dozdan fazlasını almayın. Herhangi bir yan etkiyle karşılaşırsanız propolis almayı bırakın ve sağlık uzmanınızla görüşün.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.