enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Probiyotikler nedir ve neden bizim için iyidirler?

Probiyotikler insan vücudunun en iyi arkadaşlarından biri olarak kabul edilir. İşte Probiyotiklerin sağlığa faydaları nelerdir?

Probiyotikler nedir ve neden bizim için iyidirler?
2 Haziran 2022 09:44
A+
A-

Son yıllarda probiyotikler ve faydalı etkileri hakkında giderek daha fazla şey duyuyoruz. Ama probiyotikler nelerdir? Terim, “lehte” anlamına gelen Latince “pro” kökünden ve yaşam anlamına gelen Yunanca “bios” kökünden oluşur. Dolayısıyla probiyotik kelimesi hayat veren, canlandıran bir maddeyi ifade eder.

Probiyotikler insan vücudunun en iyi arkadaşlarından biri olarak kabul edilir ve haklı olarak da öyledir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bunlar, gıda veya besin takviyeleri yoluyla uygun miktarlarda alındığında sağlığımız için birçok faydası olan canlı mikroorganizmalardır.

Bağırsaklarımızda büyür ve “yaşar” ve çok uygun bir şekilde “dost bakteriler” olarak adlandırılırlar, çünkü gastrointestinal sistemin ve dolayısıyla bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olurlar, böylece yaşam kalitemizi iyileştirirler.

Probiyotikler tam olarak ne yapar?

Bu bakteriler özünde bağırsağın ve dolayısıyla genel olarak sindirim sistemimizin düzgün çalışmasına katkıda bulunur. Aynı zamanda, yukarıda belirtildiği gibi, bağışıklık sistemimizin düzgün gelişmesine ve işleyişine yardımcı olurlar.

Yukarıdakilerin hepsini, “zararlı” bakterilerin durdurulması ve her zaman “faydalı”dan daha az olması için bağırsak faunasını dengede tutarak başarırlar. Probiyotik sayısındaki ani bir değişikliğin neden olacağı bu dengenin bozulmasının bağırsaklarda problem yaratacağını da belirtmekte fayda var. 

Bağırsaktaki probiyotik sayısı nasıl etkilenir?

Sayılarını etkileyebilecek birçok faktör vardır ve en karakteristik olanları yaşam tarzımız ve beslenme alışkanlıklarımız ile ilgili olanlardır. Yaşam tarzı açısından, stres, alkol, sigara ve antibiyotikler probiyotik sayısını önemli ölçüde bozabilir.

Beslenme açısından, yağ açısından zengin ve lif, meyve ve sebzeler açısından düşük diyetler, matematiksel bir doğrulukla vücudumuzdaki faydalı bakteri popülasyonunda bir azalmaya yol açar.

Probiyotiklerin sağlığa faydaları nelerdir?

  • İshal ile mücadele: Probiyotiklerin en bilinen faydası, bağırsağın düzgün çalışmasına yardımcı olmaları ve böylece ishali önemli ölçüde azaltmalarıdır.
  • İrritabl bağırsak sendromunun semptomlarını hafifletmeye yardımcı olurken, ülseratif kolit gibi kolonun iltihabi hastalıkları üzerinde de faydalı bir etkiye sahiptirler.
  • Laktozla sorunu olanlara yardımcı olurlar: Probiyotikler, laktozu laktik aside dönüştürür, böylece laktoz intoleransı olanlarda laktozun neden olduğu sorunları önemli ölçüde azaltabilirler.
  • Vajinit, mantar enfeksiyonları ve diğer jinekolojik problemlere karşı koruma sağlarlar. Antibiyotik alma dönemlerinde vajinal floranın dengesi bozulmakta ve bunun sonucunda birçok kadın vajinal enfeksiyona yakalanmaktadır.
  • Alerjileri azaltın . Ortam mikropsuz olduğunda, bağışıklık sistemi eğitilmez ve bu da alerji salgınına neden olur. Probiyotikler, bağırsak mikroflorasının dengesini koruyarak güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmaya yardımcı olur .
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.