enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Omega-3 Hakkında Bilmeniz Gerekenler (Omega-3 Sağlığa Faydaları Nelerdir?)

Omega-3’ler, sağlıklı bir vücut oluşturmaya ve korumaya yardımcı olan yiyeceklerden (veya takviyelerden) aldığınız besinlerdir.

Omega-3 Hakkında Bilmeniz Gerekenler (Omega-3 Sağlığa Faydaları Nelerdir?)
25 Eylül 2022 12:34 | Son Güncellenme: 25 Eylül 2022 12:38
A+
A-

Omega-3’ler, sağlıklı bir vücut oluşturmaya ve korumaya yardımcı olan yiyeceklerden (veya takviyelerden) aldığınız besinlerdir. Sahip olduğunuz her hücre duvarının yapısının anahtarıdırlar. Aynı zamanda bir enerji kaynağıdır ve kalbinizin, akciğerlerinizin, kan damarlarınızın ve bağışıklık sisteminizin olması gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olur.

DHA seviyeleri özellikle retina (göz) ve beyin  hücrelerinde yüksektir. Vücudunuzun çalışması için bu yağ asitlerine ihtiyacı olmakla kalmaz, aynı zamanda bazı büyük sağlık yararları da sağlarlar.

Omega-3’ün Sağlığa Faydaları

Zihinsel sağlık durumlarının tedavisine yardımcı olabilir

Beyniniz yaklaşık %60 yağdan oluşur ve bu yağın çoğu omega-3 yağ asitleridir. Bu nedenle, omega-3’ler tipik beyin fonksiyonu için gereklidir.

Aslında, bazı araştırmalar, belirli zihinsel sağlık koşullarına sahip kişilerin daha düşük omega-3 kan seviyelerine sahip olduğunu göstermektedir.

Göz Sağlığını Destekleyebilir

Beyniniz gibi, gözleriniz de omega-3 yağlarına güveniyor. Kanıtlar, yeterince omega-3 almayan kişilerin göz hastalıkları riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Cilt sağlığını destekleyebilir

Cildiniz vücudunuzdaki en büyük organdır ve birçok omega-3 yağ asidi içerir. Cilt sağlığı, özellikle yaşlılıkta veya çok fazla güneşe maruz kaldıktan sonra yaşamınız boyunca bozulabilir. Bununla birlikte, balık yağı takviyeleri, sedef hastalığı ve dermatit dahil olmak üzere bir dizi cilt hastalığında faydalı olabilir.

Karaciğer yağını azaltabilir

Karaciğeriniz vücudunuzdaki yağın çoğunu işler ve kilo alımında rol oynayabilir. Karaciğer hastalığı -özellikle karaciğerinizde yağın biriktiği alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) giderek yaygınlaşmaktadır^.

Dikkat eksikliğini iyileştirebilir

Dikkat eksikliği gibi bir dizi nörogelişimsel durumları iyileştirebilir. Omega-3’lerin beynin önemli bir bölümünü oluşturduğu göz önüne alındığında, bunlardan yeterince almak  bu gibi durumların önlenmesi için önemli olabilir. Balık yağı takviyeleri, çocuklarda algılanan hiperaktivite, dikkatsizlik, dürtüsellik ve saldırganlığı iyileştirebilir.

Omega-3’leri Nereden Alabilirsiniz?

Mümkün olduğunda, takviyelerden ziyade gıdalardan omega-3 yağ asitleri almaya çalışın. Haftada en az iki kez DHA ve EPA omega-3 yağ asitleri yüksek, kızartılmamış, yağlı balıkları yemeyi hedefleyin.

Bunlar şunları içerir;

Hamsi
Lüfer
Somon
Sardalya
Somon
Sardalya
Chia tohumu
Fındık
Kırmızı et
Yumurta

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.