enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

O madeni paraların basımı durduruldu!

Enflasyonun etkisiyle Türkiye’de madeni paraların değeri düşerken, madeni paraların güncel durumu ortaya çıktı.

O madeni paraların basımı durduruldu!
19 Ocak 2024 20:01
A+
A-

Geçtiğimiz yıl, Darphane’nin 1 ve 5 kuruş madeni para basımını tam 10 ay boyunca durdurduğu ortaya çıktı. 2023 yılında ise bu durum, milyonlarca vatandaş tarafından fark edilmedi.

1 VE 5 KURUŞ MADENİ PARALARIN BASIMI DURDU

Darphane, 2023 yılında 1 kuruş madeni parayı sadece Aralık ve Temmuz aylarında sınırlı sayıda basarken, 5 kuruşluk madeni paranın basımını ise Aralık ve Kasım aylarında sınırlı sayıda gerçekleştirdi. Madeni paraların bu şekilde sınırlı sayıda basılması, vatandaşların cebinden ve esnafın kasasından tamamen çıkmasına neden oldu.

Enflasyon ve finansal dijitalleşmenin etkisiyle madeni paraların kullanım alanları ve popülerliği azaldı. Özellikle 2 kuruşluk madeni paralar, 2,2 gram ağırlığındaki bakırlarından kaynaklı olarak değerli hale geldi. Şu anda, 1 kilogram 1 kuruşluk madeni paranın kilo satış fiyatı 225 TL ile 230 TL arasında değişkenlik gösteriyor.

Darphane verilerine göre, 2023 yılında en çok basılan madeni paranın 1 TL olduğu görüldü. Bu durum, bozuk paralarda 1 liranın daha yaygın olarak kullanılmasına yol açtı. Habertürk’e konuşan bir bakkal esnafı, artık küsuratları yuvarladıklarını ve en düşük etiketin 1 lira olduğunu belirtti, çünkü piyasada 1 ve 5 kuruş madeni paraların bulunmaması bu durumu tetikledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.