enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Mutlaka Bilmeniz Gereken B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri

B12 Vitamini vücutta işini sessizce ve etkili bir şekilde yapan önemli bir vitamindir. B12 Vitamini yeni DNA yapımına, sinir ve kan hücrelerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Mutlaka Bilmeniz Gereken B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri
23 Ocak 2024 00:06 | Son Güncellenme: 22 Ocak 2024 12:48
A+
A-

Ayrıca hücrelerimizin enerji için proteinleri ve yağları parçalamasına yardımcı olur . Çoğu insan yeterli miktarda B12 vitaminini beslenme yoluyla alır ve sindirim sistemi yoluyla emer. Ancak bazı diyetler ve belirli sağlık koşulları, özellikle yaşlandıkça bu önemli vitaminin eksikliğine yol açabilir .

B12 vitamini nedir?

Kobalamin olarak da adlandırılan B12 Vitamini , B kompleksi vitaminlerinden biridir. Vücut tarafından üretilmediğinden beslenmemizde buna ihtiyacımız var. B12 vitamini de bitkiler tarafından üretilmez. Bu vitamin, hayvansal ürünlerde, B12’nin eklendiği gıdalarda veya takviye formunda bulunur.

B12 vitamini eksikliğinin yaygın belirtileri

Yeterli B12 vitamini eksikliği, çoklu vücut sistemlerinde komplikasyonlara neden olabilir. Bunun nedeni, B12 vitamininin belirli hücrelerin yapımı, uygun hücre fonksiyonu ve onarım için gerekli olmasıdır. B12 vitamini eksikliği vücudunuzun yeni kan hücrelerini, sinir hücrelerini ve DNA’yı ne kadar iyi ürettiğini etkileyebilir.

B12 vitamini eksikliğinin dört yaygın belirtisine daha yakından bakalım .

Anemi

Düşük B12 seviyeleri bir tür anemiye veya düşük kan sayımına neden olur. Bazen kişi anemik hale gelmeden önce kan hücreleri büyür veya makrositik hale gelir. Anemi belirtileri şunları içerebilir:

Yorgun hissetmek veya düşük enerji

Soluk cilt

Özellikle hareket halindeyken nefes darlığı hissi

İştahın azalması veya çabalamadan kilo verme

Baş ağrıları

Baş dönmesi veya bayılacakmış gibi hissetmek

Hızlı veya düzensiz kalp atışı

 

Sinir hasarı

B12 vitamini sinir hücrelerinin çalışması için de önemlidir. B12 eksikliği merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) veya vücudun geri kalanına giden periferik sinirleri etkileyebilir.

B12 eksikliğinden kaynaklanan sinir hasarı belirtileri şunları içerebilir:

Karıncalanma veya iğnelenme hissi

Depresyon, sinirlilik veya kafa karışıklığı

Görmedeki değişiklikler

Hafıza kaybı

Denge sorunları

 

Doğum kusurları

Hamilelerin yeterli miktarda B12’nin yanı sıra folat veya aynı zamanda önemli bir vitamin olan B9 vitaminine de sahip olmaları gerekir . Aksi takdirde bebek nöral tüp defekti ile doğabilir . Bu, beyin veya omuriliğin yanlış gelişmesi durumunda meydana gelir. B12 vitamini anne sütünde de bulunur. Bu nedenle, annesinde B12 düzeyi düşük olan anne sütüyle beslenen bir bebekte komplikasyon gelişebilir. Bunlar gecikmiş gelişim, yavaş kilo alımı veya anemiyi içerebilir.

 

DNA hasarı

Hücrelerin yeni DNA yapabilmesi için B12 vitaminine ihtiyacı vardır . Hücreler DNA üretemediğinde veya onaramadığında yanlış bölünmeye başlarlar. Düşük B12 ve folat seviyeleri DNA hasarında rol oynar ve bu da kanser gibi hastalıklara yol açabilir . Bu aynı zamanda düşük B12 vitamininin kalp hastalığı, felç ve demansta rol oynadığının düşünülmesinin nedenidir .

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.