Mizan Terazisi Ne Demek (Mizan Terazisi hakkında Ayet ve Hadisler)
Mizan terazisi ne demek? Mizan terazisi nedir niçin gereklidir? Ahiretteki terazinin adı nedir? Ahirette mizan nasıl olacak? Mizan terazisi nedir niçin gereklidir? Mizan ne anlama gelir? Nizam terazisi ne demek? Tartıyı mizana bıraktık ne demek?

Mizan, sözlükte “terazi” tartı anlamına gelir.
Mizan, ahirette hesaptan sonra herkesin amellerinin tartıldığı ilahi adalet ölçüsüdür. İçyüzü bizce bilinmeyen mizan, dünyadaki ölçü aletlerinin hiçbirine benzemez. Tartıda iyilikleri kötülüklerinden ağır gelenler kurtuluşa erecek, hafif gelenler ise cehenneme gideceklerdir. Cehenneme gidenlerden mümin olanlar, işlediği suçun karşılığı olan cezayı çektikten sonra oradan çıkarılıp cennete girdirileceklerdir.
MİZAN TERAZİSİ HAKKINDA AYETLER:
1- “Biz, kıyamet günü için, adalet terazileri kurarız. Artık kimseye, hiçbir şekilde haksızlık edilmez. (Yapılan iş) bir hardal tanesi kadar dahi olsa, onu (adalet terazisine) getiririz. Hesap gören olarak biz (herkese) yeteriz “(Enbiya (47)
وَنَضَعُ الْمَوَازِينَ الْقِسْطَ لِيَوْمِ الْقِيمَةِ فَلَا تُظْلَمُ نَفْسٌ شَيْئًا وَإِنْ كَانَ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِنْ خَرْدَلٍ أَتَيْنَا بِهَا وَكَفَى بِنَا حَاسِبِينَ -”
2- O gün kimin tartılan ameli ağır gelirse işte o, hoşnut edici bir yaşayış içinde olur. Ameli yeğni olana gelince, işte onun anası (yeri, yurdu) Haviye’dir.” (Karia 6-9)
فَأَمَّا مَنْ ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ فَهُوَ فِي عِيشَةٍ رَاضِيَةٍ وَأَمَّا مَنْ حَفَّتْ مَوَازِينُهُ فَأُمُّهُ هَاوِيَة –
3- “O gün tartı haktır. Kimin (sevap) tartıları ağır gelirse, işte onlar kurtuluşa erenlerdir”.(A’raf 8)
وَالْوَزْنُ يَوْمَئِرِ الْحَقِّ فَمَنْ ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ فَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ
MİZAN TERAZİSİ HAKKINDA HADİSLER:
1- Mizan terazisinde en ağır gelen şey güzel ahlaktır. (Tirmizi, Birr 62, (2003, 2004); Ebu Davud, Edeb 8, 47999) 2- İki kelime vardır ki, dile çok hafif, mizanda ağır, Allah’a çok sevimlidir. “Subhanallahi vebi Hamdihi Subhanallahil azim.” (Buhari, Kitâbu’d-Daavât, 65)