Mevlid Kandilinde Oruç Tutulur mu (Hangi İbadetler Yapılır?)
Mevlid kandilinde Peygamberimizin (s.a.v) dünyayı şereflendirdiği geceyi karşılamak için ve ibadet niyetiyle nafile oruç tutulabilir. Bu gün nafile oruç tutulabileceği gibi kaza orucu, adak orucu ve sünnet olan nafile orucuda tutulabilir.
Hz. Muhammed (S.a.v)in doğduğu gün olan Mevlid Kandilini idrak edeceğiz. Peki bu geceyi nasıl idrak edeceğiz?
Birçok müslüman Mevlid Kandili’ni hakkıyla geçirmek için Mevlid Kandilinde oruç tutulur mu, kaç gün oruç tutulur sorusuna cevap arıyor.
Mevlid Kandili’ne sayılı günler kala birçok vatandaş 17 Ekim kandil mi, ne kandili var araştırması yapmaya ve cevap aramaya başladı. İslam alemi için önemli olan Mevlid Kandili’nde oruç tutulur mu, kaç gün gün oruç tutulur araştırmaları ise başladı.
Rebiüevvel ayı içinde olan ve 12. geceye denk gelen Mevlid Kandili bu sene 17 Ekim Pazar günü idrak edilecek. Hz. Muhammed’in doğum günü olan bu anlamlı ve özel gecede nasıl ibadet edilmeli, nasıl dua etmeli işte merak edilenler…
Mevlid kandilinde oruç tutulur mu sorusu merak ediliyor. Sizler için derlediğimiz haberimizde hem bu sorunun yanıtını hem de Mevlid kandili ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.
Mevlid Kandili’nde oruç tutma ibadetinin Kandil öncesi ve sonrasındaki iki gün oruç tutulması yönünde tavsiyeler bulunmaktadır. Dileyenler kandilde oruç tutabilirler. İşte Mevlid kandili ve oruç hakkında bilgiler.
Mevlid kandilinde Peygamberimizin (s.a.v) dünyayı şereflendirdiği geceyi karşılamak için ve ibadet niyetiyle nafile oruç tutulabilir. Bu gün nafile oruç tutulabileceği gibi kaza orucu, adak orucu ve sünnet olan nafile orucuda tutulabilir.
Kandillerde oruç tutmak isteyen kişi, kandil gecesinin olduğu günde mi, bir gün sonrasında mı oruç tutmalıdır?
Dinî açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden önce gelir. Nitekim Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için, o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan’ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için, o gecede teravih namazı kılınmamaktadır. Cuma günü de Perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, Cuma günü akşam vaktine kadar devam eder. Mesela “Recebin ilk Cuma gecesi” dendiği zaman perşembeyi ilk Cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır. Yine “Şaban’ın 15. gecesi” bu ayın 14. günü 15. güne bağlayan gece, “bayram gecesi” de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir.
Bu itibarla kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir.