Lokman Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
Lokman Suresi; Mushaftaki sıralamada otuz birinci, iniş sırasına göre elli yedinci sûredir. Sâffât sûresinden sonra, Sebe’ sûresinden önce Mekke döneminin ortalarında inmiştir. 27-28. âyetlerin veya 27-29. âyetlerin Medine’de indiği söylenirse de bu yöndeki rivayetler güvenilir bulunmamıştır
Lokman Suresinin Anlamı
Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, Lokman sûresini okursa, emr-i bi’l mâ’ruf yapanların sayısınca, o kişiye on sevâb verilir ve kıyamet gününde Hz. Lokman’a (a.s.) arkadaş olur.” (Beyzâvî)
Konusu Lokmân’ın oğluna öğütlerini içeren âyetlerde özetlenen şirk inancının yasaklanması, ana babaya saygı gösterip meşrû buyruklarına uyma, sorumluluk duygusu, iyilik için çalışma, sabır, tevazu gibi dinî ve ahlâkî ödevlerdir. Daha sonra putperestleri şirkten vazgeçirmeyi ve onlara kurtuluş yolunu göstermeyi amaçlayan bilgiler, kanıtlar ve uyarılara yer verilmiştir.
Ruhsal Sıkıntılar ve kazalardan Lokman Suresi Kurur mu?
Lokman Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Faydası, Konusu, Gizemi ve Sırları
Lokman sûresini, rûhî bunalım geçiren bir kimse, yedi defâ okursa, maddî ve mânevî hastalığı ve bilinmeyen hastalığına Allah (cc), şifa ihsân eder.
Bu sûre okunup, vâsıtaya binilirse, meydana gelmesi muhtemel kazâlara karşı korunulur.
Lokmân sûresini okuyanlara kıyamet günü Lokman’ın arkadaş olacağına ve bunların yaptıkları iyiliklere karşı onlarca sevap verileceğine dair rivayetler (Zemahşerî, III, 239) temel hadis kaynaklarında yer almadığı gibi araştırmalarda da bunların mevzû olduğu belirtilmiştir (Muhammed et-Trablusî, II, 719).
Sebe’ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları