enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Lohusa ve Kızamık Şerbetinin Faydaları Nelerdir (Lohusa Şerbeti Nasıl Yapılır?)

Lohusa şekeri, kızılcık şekeri, kızamık şekeri yada lohusa şerbeti şekeri olarak da bilinen kırmızı renkli boya ile renklendirilmiş içerisinde doğal boya, tarçın, zencefil, pancar şekeri ve karanfil gibi baharatları olan bir şekerdir.

Lohusa ve Kızamık Şerbetinin Faydaları Nelerdir (Lohusa Şerbeti Nasıl Yapılır?)
8 Ağustos 2022 07:11
A+
A-

Yöresel Lezzetler

Tarihi Osmanlı zamanına dayanan bu şekerden yapılan lohusa şerbeti, doğum sonrası doğum yapılan eve gelen misafirlere ikram edilirdi. Ayrıca doğum yapan ev tarafından yapılan şerbet komşulara ve akrabalara dağıtılırmış. Çocuk erkek olmuşsa, içinde lohusa şerbeti olan sürahiye mavi tülbent, kız olmuşsa kırmızı tülbent bağlanırmış. Ayrıca lohusa şerbetinin faydaları arasında, anne sütünü arttırması, anne sütüne güzel bir koku vermesi sayılmıştır.

Eskiden Anadolu’da Kastamonu ve ilçelerinde hatta köylerde sık kullanılan Lohusa şerbeti, hem doğumdan sonra bebek görmeye gelen misafirlere ikram edilmesi amacıyla hem de doğum yapan kadınların sağlığı için kullanılan çok faydalı bir şerbettir.

Lohusa ve kızamık şerbetinin birçok faydası bulunmaktadır. En önemli faydalarından birinin; anne sütünü daha kaliteli hale getirmesi ve arttırmasına faydası vardır. Anadolu’da ve köylerde gelenek haline gelen lohusa şerbet ve şekerinin tadı ve rengiyle de göze çarpar.


Aynı zamanda mevlid ve özel günlerde, Ramazan aylarında teravihlerden sonra bu şerbeti dağıtmak bir gelenekti. Yine eski zamanlarda görücü usulü gelen erkek evine, kız evi tarafından kızamık şekerinden yapılan kızamık şerbeti ikram edildiği bilinmektedir.

Kızamık şekeri olarak da bilinmesinin nedeni eski zamanlar bu şekerden yapılan şerbetin kızamık hastalarına iyi geldiği inancıdır. Burada kızamık hastalığına olan etkisi bu şerbetin içildikten sonra su isteğini arttırması ve içen kişinin suyu daha fazla tüketme isteği ile açıklanmaktadır. Bunun dışında zatürre hastalığına karşı da kullanıldığı bilinmektedir.

LOHUSA VE KIZAMIK ŞERBETİ NASIL YAPILIR? İŞTE GEREKLİ MALZEMELER

Lohusa Şerbeti Tarifi İçin Malzemeler
1,5 Litre Su
400 gram doğal süzme bal veya 3 su bardağı toz şeker
3 adet çubuk tarçın
10 adet karanfil
2 adet taze veya kuru zencefil
150 gram lohusa şekeri

LOHUSA VE KIZAMIK ŞERBETİ NASIL YAPILIR? İŞTE TARİFİ

Şeker, kızamık şekeri ve su bir tencere içerisine konur. Tarçınlar ikiye bölünür ve zencefil ve karanfillerle birlikte bir tülbente sarılarak tencerenin içerisine konur. Ocağın altı yakılır ve kaynama başlayınca ocağın altı kısılarak 20 dakika kadar hafif ateşte kaynatılır. Altı kapatılarak soğuyana kadar bekletilir. Sıcak veya soğuk servis edilebilir. Sıcak servis edilecekse bir fincanın yarısına kadar kaynar su konur ve üzeri şerbet ile tamamlanır. Soğuk servis için de aynısı yapılır. Üzerine dövülmüş ceviz dökülerek servis edileceği gibi kuruyemişler şerbetin yanında da ikram edilebilir.

 

LOHUSA VEYA KIZAMIK ŞERBETİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Emzirme döneminde olan annelerin sütünün kaliteli olmasına ve sütünün artmasına yardımcı olur.

Anne sütünde oluşturduğu tat ve lezzet, bebeğin anne sütüne daha kolay alışmasına ve sevmesine yardımcı olur.

İçerisinde bol baharat çeşitlerinin bulması sayesinde, lohusa şerbeti içenlerin sağlık durumlarında iyileşmeler görülür.

Soğuk tüketilmediğinde, boğaz ağrılarının dinmesine yardımcı olur.

Sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına ve mide ağrılarına iyi gelir.

Kızamık ve zatürre gibi hastalıklar karşısında oldukça faydalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.