Kuzu Kulağının Faydaları Nelerdir (Siz Hiç Kuzu Kulağı Topladınız mı? )
Kuzu Kulağı; A, B ve C vitaminleri bakımından güçlü bir içeriğe sahip olan kuzukulağı, aynı zamanda demir ve fosfor yönünden de oldukça zengin bir yeşilliktir.
Yöresel Lezzetler
Kuzukulağının acımcak; Ekşimsek ve mayhoş bir tadı vardır.
Rahmetli babaannem namı değer Yağlugara lakabıyla tanınırdı. Belki 50 çeşit ot toplar her birinden farklı farklı yemekler yapardı. Bazı otları sadece ter ekmeğe sarar hafif tuzlar dürüm gibi yerdi.
Bazı otları da kuzu kulağı gibi çok ufak ufak doğrar cacık gibi yapar birde sarımsak katar ter ekmek ile susak yapar yerdi. Bizi de alıştırmıştı. Belinden ot bıçağı hiç eksik olmazdı. Evde arayıp bulamadığımızda mutlaka iki büklüm şeklinde ot toplarken bulurduk. Vallahi o topladığı otlardan yaptıklarının lezzetini hala unutamıyoruz….
Babaannem bugün yaşasaydı okuma yazması olmamasına rağmen özellikle otlar ve mantar konusunda o kadar bilgiliydi ki inanın doktora tezi yazabilirdi!
İşte onlardan biri de Kuzukulağı dediğimiz ot yani yeşillikti; Çok uzun yıllardır cilt hastalıklarında sıklıkla kullanılan kuzu kulağı özellikle sedef hastalığı, egzama ve çıbanlar için yararlıdır. Ayrıca cilt yüzeyindeki hücreleri yeniler. Şimdi, kuzukulağının sağlık açısından faydalarına daha yakından bakalım…
KUZUKULAĞININ FAYDALARI NELERDİR?
Kuzukulağının sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır:
C vitamini eksikliğinden kaynaklanan iskorbüt hastalığının tedavisinde kuzu kulağının oldukça etkili olduğu ifade edilmektedir. İskorbüt hastalığı tedavi edilmediğinde ağız içi yaralarına ve diş dökülmelerine neden olur.
İdrar söktürücü özelliği ile kuzukulağı, böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakları yumuşatır ve müshil etkisi yaratarak kabızlığa iyi gelir.
Güneş yanıklarında rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Bunun için, körpe kuzukulağı yaprakları toplanıp ezilerek lapası yapılır ve etkilenen bölgeye dıştan uygulanır.
Kandaki toksinleri ve yağları temizleyerek idrar yolu ile atar. Bu işlem sırasında idrar yollarını ve mesaneyi temizler. Taş ve kum oluşumunu önler.
Kuzukulağı, gribe ve soğuk algınlığına karşı korur. Bağışıklığın neden olduğu yüksek ateşi düşürür.
Çiğ olarak yenildiğinde kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.
Kuzukulağı tohumları emziren kadınlarda anne sütünün artmasını sağlar.
Adet düzensizliğine karşı oldukça etkili olan kuzu kulağı, regl döneminde kanamanın düzene girmesine yardımcı olur.
Kuzukulağı, gut, romatizma ve böbrek hastalığı bulunan kişilere önerilmemektedir. Ayrıca idrar yolları sorunu olanların kuzu kulağı tüketiminden kaçınmaları tavsiye edilir.