enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Komşuluk İlişkileri Nasıl Olmalıdır (Komşuluk Nedir?)

Komşuluk tabiri, birbirine bitişik veya yakın yerlerde yaşayanlar için kullanılır. Komşu olmanın doğurduğu birtakım hak ve görevlerin yanı sıra bunların sağlandığı bir ilişkiler düzeni bulunmaktadır. Bunlara genel olarak komşuluk veya komşuluk ilişkileri denilir.

Komşuluk İlişkileri Nasıl Olmalıdır (Komşuluk Nedir?)
30 Haziran 2022 19:55
A+
A-

Komşuluk İlişkileri

Bismillahirrahmanirrahim;
Cuma Sohbeti

KOMŞUN SENDEN EMİNSE İYİ İNSANSIN

Esselamü aleyküm! Kıymetli kardeşlerim! Zilhicce ayının ilk günü. Allah’ın ilk 10 gününe yemin ettiği hac ayındayız. 10. günü kurban bayramı. Bugün Cuma günü arefesi. Bu mübarek vakitlerden azami istifade için Efendimizin (s.a.v.) hadislerinden okumaya ne dersiniz?

1. Komşuların seni övdüklerinde sen iyilerdensin. Komşuların seni kötü andıklarında sen kötülerden olursun! (Hz. İbni Mes’ud r. a.’den naklen)

2. Seni iki kişi aynı zamanda davet etmişlerse kapısı sana yakın olana icabet et. Zira, kapısı sana yakın olan, komşuluk bakımından sana daha yakındır. İkisinden biri daha önce çağırmış ise önceden çağırana icabet et.

3. Bir kavim bir seferde bir araya gelirlerse, yiyeceklerini içlerinden birinin yanında toplasınlar. Zira böyle yapmaları hem nefisleri için daha iyi ve hem de ahlakları için daha güzeldir. (Hz. Şuayb r. a.’den)

4. Allah Teala bir kulunu severse, o kulun yalvarmasını işitmek için, kendisini hastalığa maruz bırakır.

5. Sizden biri def’i hacet esnasında kıbleyi önüne almasın ve arkasını da döndürmesin! Batı veya doğu tarafına dönsün. (Hz. Ebu Eyyub r. a.’den)

6. Erkek erkeğe yaklaştığı takdirde her ikisi de zina etmiş olur. Kadın kadına yakın olmuşsa her ikisi de zaniye hükmündedir. (Hz. Ebu Musa r. a.’den)

7. Kişi bir topluluğa geldiğinde kendisine “merhaba – yerin geniş olsun” denirse, kıyamet günü Rabbına kavuştuğu günde kendine “merhaba” denir. Kişi yine bir kavme geldiğinde ona “Kahtan şiddet, darlık sana olsun” denirse, kıyamet gününde ona “kahtan” denir. (Hz. Dehhak r. a.’den)

Allah hepimize öğrendikleri ile amel edenlerden eylesin! Allah’a emanet olunuz, benim can kardeşlerim!

Şakir Tarım
Gazeteci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.