enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kızartmalar zararlı mıdır? Kızartmanın zararları nelerdir?

Kızartma, yiyeceklerin çabuk pişmesi ve çıtır çıtır bir dokuya sahip olması nedeniyle çok popüler bir pişirme yöntemidir.
Ancak sağlığa oldukça zararlıdır. İşte nedenleri.

Kızartmalar zararlı mıdır? Kızartmanın zararları nelerdir?
10 Nisan 2023 18:51
A+
A-

Kızarmış yiyecekler, eski Mısır’a kadar uzanan tavada kızartmaya dair bazı kanıtlarla, binlerce olmasa da yüzlerce yıldır bir mutfak temeli olmuştur.

Birçok insan, kızarmış yiyeceklerin kardiyovasküler hastalık ve obezite gibi sağlık riskleri ile ilişkili olduğunu bilir. Ancak pek çok insan, kızarmış yiyeceklerin sizin için neden kötü olduğunu tam olarak anlamıyor.

Bu yazıda, yaygın olarak kızartılan yiyeceklerin neden zararlı olduğunu, bunları tüketmekle ilişkili artan sağlık sorunları risklerini ve kızartmayı daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabileceğinizi öğreneceksiniz.

Kızartmanın zararları nelerdir?

Yağda kızartılan yiyecekler su kaybeder ve yağ emer, bu da yiyeceklerin kalori içeriğini daha fazla artırır. Kızartılmış yiyeceklerin yağ ve kalorileri önemli ölçüde daha yüksektir, bu nedenle çok fazla kızarmış yiyecek tüketmek vücudumuzdaki kalori alımını hızla artırır. Gıdalar işlenmiş yağda yüksek sıcaklıkta kızartıldığında vücudumuzda parçalanması zor olan trans yağları oluşturur ve kalp hastalığı, kanser, diyabet, ve obezite gibi birçok hastalık riskinin artmasına neden olur.

Kızarmış yiyecekler yemek, kalp hastalıkları için önemli risk faktörleri olan yüksek tansiyona ve kolesterole neden olabilir. Akrilamid adı verilen zehirli bir madde, yiyecekler yüksek sıcaklıkta kızartıldığında oluşur. Akrilamid zararlı hastalıklara yakalanma riskini artırır. Aşırı yağın sağlığımız üzerinde olumsuz bir etkisi olsa da, günlük beslenmemizde doğru miktarda sağlıklı yağlar vücudumuzun gerekli besin ihtiyacını karşılar.

Fırın ve Fritöz kullanmayı deneyebilirsiniz

Kızarmış yiyeceklerin tadını çıkarmanın daha sağlıklı yolları için fırın ve fritözlere bakın. Alternatif olarak, yemeğinize zeytinyağı spreyi sıkabilir, rafa yerleştirebilir ve fırında pişirebilirsiniz. Her iki yöntem de, kızartmayla ilişkili ilave yağlar, kaloriler ve sağlık riskleri olmadan kızarmış yiyeceklerin tadının ve dokusunun keyfini çıkarmanıza olanak tanır.

Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.