enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kiracılarda ‘Merhametli ve Vicdanlı’ Olsunlar ve Biraz ‘Halden’ Anlasınlar’

Son zamanlarda kiraların aşırı artması sonucu, kiracı ve ev sahipleri arasında, ölümle sonuçlanan olaylar artmaya başladı. Bu duruma nasıl geldik, vallahi inanamıyorum. Her haberlerde ev sahibi ve kiracı kavgası var. Kavganın sonu ise ölüme kadar gidiyor. Son zamanlarda bu tür olaylarda müthiş bir artış var, yetkililerde buna bir çözüm bulmsk zorundalar.

Kiracılarda ‘Merhametli ve Vicdanlı’ Olsunlar ve Biraz ‘Halden’ Anlasınlar’
29 Ekim 2023 22:42 | Son Güncellenme: 29 Ekim 2023 22:52
A+
A-

KİRACI DA BİRAZ HALDEN ANLASIN!

Tabi bu olaylara her şeylere % 100’den % 300’lere varan zamlar gelmesine rağmen, devletimizin ev sahiplerine sen yüzde 25 yapacaksın kararı etkili oluyor. Böyle bir karar hiç hakkaniyetli değil bunu söylemiş olalım. Sanki tüm ekonomik sıkıntıların müsebbibi ev sahipleri gibi davranılıyor. Devletin kendi bile zam üstüne zam yapacak, vergileri iki katına çıkaracak ama ev sahibine gelince; “sen yüzde 25’ten fazla yapamazsın diyecek.” Hani Kemal Sunal Şark Bülbülü filminde agaya soruyor ya, bizde soralım: “Kitabın neresinde yazıyır bu”?

Tabi bu olaylarda çoğu ev sahiplerinin de aç gözlülüğü ve para hırsı var elbette. Ancak kiracılarında uyanıklığı ve ve vurdumduymazlığı da var.

Nasıl mı?

Evet kiralar çok arttı. Evet ev sahipleri de uyanıklık yapıyor ama sende biraz günün şartlarına göre hareket ediver ne olacak sanki..

Diyelim kiran 1.500 TL, sende bunu; “efendim devletimiz % 25 zam kararı aldı, onun için bunu ancak 1.750-1800 gibi yapabilirim” deme arkadaş.

Ya senin maaşın 3 kat arttı ama, bu durumlar başladığında asgari ücret 4.200 TL civarındaydı, şimdi 11.500 civarında. Yani 3 kat artmış değil mi? Sende buna göre zam yapıver. Hatta ev sahibi istemese de yapıver.

Neden mi?

İlk zamanlar insaflı davranan ev sahipleri oldu. 1.500 olan kiralarını, zam rüzgarına rağmen 2.000 yaptılar. Aradan bir yıl geçti. Şartlar çok daha değişti. O, 2.000 TL kirası olan dairenin bodrum katı bile 7. 8 ve 10 bin liralara kiralara verildi ve veriliyor da. Belki ev sahibi yine 2.500-3000 yapacak ama; sende kiracı olarak, vicdanlı davran, çevrene bak ve deki; Allah razı olsun, sen geçen yıl beni idare ettin, çevrede bu rakamlara kira kalmadı. Bende rahatladım biraz. Gel bu kirayı 5.000 TL yapalım, hatta mümkünse 6.000 TL yapalım. Yok sen bunu böyle yapmayıp 2.000₺ yi 2.500 yaparım, fazlasını vermem diyorsa bu kiracı da vicdansızlık yapıyordur. Çünkü bu şekilde ev sahipleri psikolojik sıkıntı çekiyorlar. Kendi bir şey düşünmese, ya karısı, ya çocuğu, ya akrabası ; “Ya sen ENAYİ MİSİN? Her yerde kiralar olmuş 10.000 lira, sen 2.000₺ alıyorsun. Bu olsa olsa enayiliktir” sözlerine sürekli muhatap olan bir ev sahibi sonunda kafayı yiyor. Yemek zorunda kalıyor. Buna da çevre baskısı neden oluyor.

Kiracı olarak; Başka bir ev bulma şansın zaten yok, bulsan da o fiyatlara bulma şansın, ancak terk edilmiş köylerde olur. Eeee oralara da gidemeyeceğine göre, elini vicdanına koyup, ev sahibini “enayi” olmaktan kurtaracaksın. Bu şekilde davranman seni de onu da rahatlatır bir şekilde. Elbette istisnalar olabilir. Ben genel durumu iyi olan kiracılar için söylemeye çalışıyorum.

Evet zor bir süreçten geçiyoruz. Hepimiz vicdanlı ve merhametli olmak ve adaletli davranmak zorundayız.

Senin maaşın 5.000₺’den 20-25 bin liralara çıkarken, sende 1.500-2000 olan kiranı, 5-6 bin liralara çıkarıver bi zahmet. Ev sahibini, hanımına, çoluğuna çocuğuna ve akrabalarının baskısından uzak tutuver ne olur sanki.!

* Kiracı ev sahibinden vicdanlı ve merhametli olmasını bekliyor.
* Çalışan patrondan vicdanlı ve merhametli olmasını bekliyor.
* Hasta doktordan vicdanlı ve merhametli olmasını bekliyor.

Aslında hepimiz hep bir başkasından vicdanlı ve merhametli olmasını bekliyoruz. Halbuki önce biz kendimiz; vicdanlı, merhametli ve adaletli olsak, inanın her şey bir anda düzeliverir.

Ne buyurmuş Peygamber (s.a.) efendimiz;

“Kendi nefsi için istediğini mümin kardeşi içinde istemeyen (kâmil) mümin olamaz”

Hepimiz halden anlamak zorundayız. Çevremizde ve haberlerde sürekli “Ev sahibi ve Kiracı Kavgası” görürken; hem ev sahibi olarak, hem de kiracı olarak kendimize ders çıkarmalıyız. Tekrar ölümle bitebilecek bir kavganın tarafı olmamaya büyük gayret göstermeliyiz, ve göstermek zorundayız. Kimse kimseyi tahrik etmesin bu konularda.

En son olarak Bursa İnegöl’de 1.800 TL olan kirasını 3.600 TL yaptı diye çıkan kavgada evsahibi, kiracısının parmağını ısırarak kırmış. Bursa İnegöl’de tahminim kiralar İstanbul’a yakındır. Yani 3.600 TL gayet uygun bir kira şu zamanda. Çok sıkıntı yok ise rahatlıkla ödenebilecek ve makul bir kira. Artık köylerde bile bu paralara kira kalmadı ki bunu idrak etmemiz gerekiyor.

Hepimiz vicdan muhasebesini yapmak zorundayız. “Bekara karı boşamak kolaydır” mantığıyla hareket etmeyelim. Ev sahibi ailecek; “Ya biz kiracı olsak ne kadar kira vermek isterdik veya verebilirdik?” diye düşünüp ona göre zam yapacak. Kiracı da ailecek; “Ya biz ev sahibi olsak ne kadar zam yapardık?” diye düşünüp, şartlara ve çevreye göre de hareket edip zam artışı yapacak. Alt, üst, yan, karşı kiracı 10-12-15 bin liralara otururken, benim 2 – 2.500 TL oturmam, ev sahibini “ENAYİ” yerine koymaktır, bugün sıkıntı çıkmasa bile ileride mutlaka çıkar diye düşünüp ona göre hareket etmek ve tavır almak gerekir.

Son söz olarak;

“İnsan vicdanı yaşadıkça; insanca yaşar”

Vesselam

 

 

Not: Hiç bir şekilde kira falan almıyorum bunu da not olarak düşeyimde, sonra kesin bu da kira alıyorda onun için böyle yazıyor demeyin bana..

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.