enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonunun önemli bir değeri Sadık Metin Boyacıoğlu Hakka Kavuştu: Sadık Metin Boyacıoğlu Kimdir?

Kastamonumuz’un hafızası, araştırmacı, koleksiyoner, hayırsever işadamı memleket sevdalısı eski kaymakamlardan Sadık Metin Boyacıoğlu 83 yaşında hakkın rahmetine kavuştu. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.

Kastamonunun önemli bir değeri Sadık Metin Boyacıoğlu Hakka Kavuştu: Sadık Metin Boyacıoğlu Kimdir?
21 Temmuz 2024 10:34 | Son Güncellenme: 21 Temmuz 2024 11:53
A+
A-

Bir gazeteci olarak Merhum Metin Boyacıoğlu’nun ismini duymuştum elbette. Ama vefatından sonra yayınlanan mesajlara bakınca merhum Metin Boyacıoğlu’nun Kastamonu için çok ama çok büyük bir değer olduğunu öğrenmişte oldum.

Kastamonu 37 Haber sitemizde onlarca yaşayan ve vefat etmiş değerlerimizin biyoğrafilerini yayınlamaya çalışıyoruz ama Metin Boyacıoğlu gibi bir değerimizi bugüne kadae yayınlamamışız özür dileriz.

Kastamonu Valilik başta olmak üzere milletvekilleri, siyasiler ve bir çok kişi taziye mesajı yayınladılar. Yayınlanan her mesajda ortak görüş olarak “Kastamonunun bir değeri” ifadesi yer alıyor. Peki şimdi buradan sormak istiyorum: Madem Kastamonun önemli bir değeriydi en son ne zaman ziyaret ettiniz?

 Sayın Kastamonu Valimiz Meftun Dallı beye ayrıca sormak istiyorum; Metin Boyacıoğlu bey gibi bir değeri ne zaman ziyaret ettiniz? Merhum Boyacıoğlu 83 yaşında vefat etti. Ölmeden önce hastaymıştır mutlaka. Hasta değilse bile böyle bir değer neden hatırlanmaz, neden gençlerimize bu değerlerimiz hayattayken örnek gösterilmez. Merhum Metin Boyacıoğlu’nun vefatından sonra özgeçmişini araştırdım ama bulamadım. Neden böyle bir değerimizin Kastamonu Valiliğimizin Kültür müdürlüğünün arşivinde özgeçmişi olmaz ki?

Üniversitede tez konusu olacak kadar değerli bir büyüğümüze neden yaşarken gereken ilgi ve alaka gösterilmez. Özellikle böyle değerlerimizin son zamanları sıkıntılı ve yalnız geçiyor. Bir Valimiz, Bir Milletvekili, Bir Belediye Başkanımız, Siyasiler ve ilgili kurumlar böyle değerlerimizi hayatteyken ziyaret edip tecrübelerinden istifade etmez ki? İlla böyle değerlerimizin öldükten sonra mı kıymetini anlamamız gerekiyor?

Sadık Metin Boyacıoğlu için taziye mesajları

   Tuncay Sakallıoğlu: Kendisinden çok şey öğrendiğim , Kastamonumuz’un hafızası , memleket sevdalısı değerli büyüğümüz Metin Boyacıoğlu’nu kaybettik . Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesi ve tüm sevenlerinin başı sağolsun.

21 Temmuz Pazar günü ( yarın ) İkindi namazını müteakip Hz.Pir’de kılınacak cenaze namazınından sonra Gümüşlüce mevkiindeki aile kabristanında defnedilecektir.

   

   Mahmut İslamoğlu: Kastamonu büyük bir değerini, beyefendisini kaybetti.

Kent kültürüne unutulmayacak katkıları bulunan, METİN BOYACIOĞLU Beyefendiyi Kaybettik.

Yarin(21 .07.2024 pazar)Hz.pir camiinde kılınacak olan ikindi namazını müteakiben Gümüşlücedeki aile kabristanina defnedilecektir..

Değerli büyüğümüze Cenâb-ı Allah tan rahmet, Kederli ailesine sabrı cemiller dilerim.

 

   Milletvekili Serap Ekmekci: Kastamonu’muzu Kastamonu yapan kıymetlerimizden Sayın Metin Boyacıoğlu ebediyete irtihal etti. Toplumsal yaşamın her alanına saygı, sevgi ve nezaketle dokundu. Anısı ve ismi daim yaşayacak. Ailesi başta olmak üzere ilimizin başı sağ olsun. Rahmet diliyorum.

 

   Ak Parti İlbaşkanı Ahmet Sevgilioğlu: Kastamonu’nun köklü ailelerinden olan Boyacızadelerden Sadık Metin Boyacıoğlu’nun vefatını büyük bir teessürle öğrendim.

Yüksek Lisans tezime konu olan Boyacızade konağının araştırılmasına müsade eden Kastamonu tarihine iz bırakan, araştırmacı, koleksiyoner, Kastamonu eşrafından emekli Kaymakam Metin Boyacıoğlu’na Allah’tan rahmet ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

Mekânı cennet olsun.

Kastamonu Valilik:

Emekli Kaymakam, Hayırsever işadamı, Koleksiyoner, Araştırmacı ve Kastamonu Sevdalısı Sadık Metin Boyacıoğlu kimdir?

Sadık Metin Boyacıoğlu (19 Ekim 1940- 20 Temmuz 2024) Kastamonu’ya değer katan isimlerden birisi olan Sadık Metin Boyacıoğlu vefat etti. Bir büyüğümüz olarak tecrübelerinden hep istifade ettim. 2003 yılında Kastamonu Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü teşkilatlanıp öğrenci de alınca fakültemiz, öğrencilerimiz için Kastamonu tarih, edebiyat, kültür ve sanat konularında fakültemize belgeler, kitaplar, dergiler gönderirdi. Kastamonu aşığı bir kişiydi. Üniversitemiz Merkez Kütüphanesine de kitap bağışında bulunan Boyacıoğlu, ilerlemiş yaşına rağmen bu desteğini daima sürdürmüştür. Aile büyüğü olan Kastamonu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti kurucu ve başkanı Ahmet Ziyaeddin Uluoğlu adına bir anma programı düzenlemiş ve bu program sonunda daha bir yakınlaşmıştık. 2022-2023 yıllarında Metin Beyin katkılarıyla danışmanı olduğum üç öğrencimizle Kastamonu konulu hatıralarını, yazılarını, notları lisans tezi olarak tamamlamıştık. Bu çalışmaları kendisi tekrar gözden geçirerek tashih ve ilavelerde bulunmuş, son olarak geçen hafta cumartesi günü konağında ziyaretim sırasında bunları üç ay içerisinde tekrar gözden geçirip bir kitaba dönüştürme konusunda fikir alışverişinde bulunmuştuk.

Merhum Metin Boyacıoğlu, Kastamonu kültür hayatında iz bırakan yardımsever, cemiyet insanı ve saygıya layık bir büyüktü. Tarih onun Kastamonu’ya katkı ve hizmetlerini hayırlarını yad edip yazacaktır. Allah rahmet eylesin, aziz ruhu şad, mekânı cennet olsun. Eşi Fehamet Hanım ve çocuklarına, aile yakınlarına baş sağlığı dilerim.

  Metin Boyacıoğlu kimdir? İlköğrenimini Vali Murat Bey İlkokulunda (Gazipaşa İlkokulu), liseyi 1959 yılında Kastamonu Lisesi’nde tamamladı. 1960’ta İstanbul’da Yüksek Denizcilik Okulu’nu kazandı fakat gitmedi, kaybolduğu Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu (1960-1964). Yedek subaylık görevini Burhaniye’de tamamladı. Memuriyet hayatına 30 Eylül 1967 tarihinde Tokat Maiyet Memuru olarak başladı, 1969 yılında Bursa Maiyet Memurluğu görevinde bulundu. Daha sonra Gerze, Korgan ve Maçka Kaymakamı olarak görev yaptı. Ağabeyi Şekip Beyin vefatı üzerine 24 Ekim 1973 tarihinde kendi rızası ile kaymakamlık görevinden ayrılan Metin Boyacıoğlu, babası Hacı İsmail Bey’le birlikte ailenin “Boyacıoğlu Ticarethanesi” olarak bilinen işyerinde ticaretle uğraşmıştır. 1977’de Hacı İsmail Boyacıoğlu’nun vefatından sonra Sadık Metin Boyacıoğlu 1994 yılına kadar hem toptan ve hem perakende işleriyle ticarete devam etti. İl Genel Meclis ve Daimî Encümen üyeliği ile Halk Eğitim ve Toplum Kalkınma Derneği Başkanlığı görevinde bulunmuştur. 1995 yılında İstanbul Pendik Özel İdare Müdürlüğü görevine atandıktan sonra Kartal, Pendik ve Üsküdar Kaymakamlıkları görevinde bulunmuştur. 2 Eylül 2005 tarihinde kendi isteğiyle emekli oldu.

 

Bir dönem siyasi hayata da atılan Boyacıoğlu, 1983 yıllarında Kayseri mebusu Mehmet Yazar’ın kurmuş olduğu Hür Demokrat Parti Kastamonu teşkilatında il yönetiminde bulunmuştur. 1989 yılında yapılan mahalli idareler seçimlerinde Doğruyol Partisi İl Genel Meclis üyesi seçilmiş, İl Daimî Encümen üyeliği de yapmıştır. Vali Kâmil Demircioğlu, Vali İsmail Günindi ve Vali Özdemir Hanoğlu dönemlerinde vazife yapmıştır. Merhum Boyacıoğlu’nun hacimli bir biyografisi inşallah bu satırların yazarı tarafından kaleme alınacaktır.

Kaynak: Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz
Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı

Yorumlar
  1. Mehmet Serhat Yılmaz dedi ki:

    Sadık Metin Boyacıoğlu (19 Ekim 1940- 20 Temmuz 2024)
    Kastamonu’ya değer katan isimlerden birisi olan Sadık Metin Boyacıoğlu vefat etti. Bir büyüğümüz olarak tecrübelerinden hep istifade ettim. 2003 yılında Kastamonu Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü teşkilatlanıp öğrenci de alınca fakültemiz, öğrencilerimiz için Kastamonu tarih, edebiyat, kültür ve sanat konularında fakültemize belgeler, kitaplar, dergiler gönderirdi. Kastamonu aşığı bir kişiydi. Üniversitemiz Merkez Kütüphanesine de kitap bağışında bulunan Boyacıoğlu, ilerlemiş yaşına rağmen bu desteğini daima sürdürmüştür. Aile büyüğü olan Kastamonu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti kurucu ve başkanı Ahmet Ziyaeddin Uluoğlu adına bir anma programı düzenlemiş ve bu program sonunda daha bir yakınlaşmıştık. 2022-2023 yıllarında Metin Beyin katkılarıyla danışmanı olduğum üç öğrencimizle Kastamonu konulu hatıralarını, yazılarını, notları lisans tezi olarak tamamlamıştık. Bu çalışmaları kendisi tekrar gözden geçirerek tashih ve ilavelerde bulunmuş, son olarak geçen hafta cumartesi günü konağında ziyaretim sırasında bunları üç ay içerisinde tekrar gözden geçirip bir kitaba dönüştürme konusunda fikir alışverişinde bulunmuştuk. Merhum Metin Boyacıoğlu, Kastamonu kültür hayatında iz bırakan yardımsever, cemiyet insanı ve saygıya layık bir büyüktü. Tarih onun Kastamonu’ya katkı ve hizmetlerini hayırlarını yad edip yazacaktır. Allah rahmet eylesin, aziz ruhu şad, mekânı cennet olsun. Eşi Fehamet Hanım ve çocuklarına, aile yakınlarına baş sağlığı dilerim.

    Metin Boyacıoğlu kimdir? İlköğrenimini Vali Murat Bey İlkokulunda (Gazipaşa İlkokulu), liseyi 1959 yılında Kastamonu Lisesi’nde tamamladı. 1960’ta İstanbul’da Yüksek Denizcilik Okulu’nu kazandı fakat gitmedi, kaybolduğu Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu (1960-1964). Yedek subaylık görevini Burhaniye’de tamamladı. Memuriyet hayatına 30 Eylül 1967 tarihinde Tokat Maiyet Memuru olarak başladı, 1969 yılında Bursa Maiyet Memurluğu görevinde bulundu. Daha sonra Gerze, Korgan ve Maçka Kaymakamı olarak görev yaptı. Ağabeyi Şekip Beyin vefatı üzerine 24 Ekim 1973 tarihinde kendi rızası ile kaymakamlık görevinden ayrılan Metin Boyacıoğlu, babası Hacı İsmail Bey’le birlikte ailenin “Boyacıoğlu Ticarethanesi” olarak bilinen işyerinde ticaretle uğraşmıştır. 1977’de Hacı İsmail Boyacıoğlu’nun vefatından sonra Sadık Metin Boyacıoğlu 1994 yılına kadar hem toptan ve hem perakende işleriyle ticarete devam etti. İl Genel Meclis ve Daimî Encümen üyeliği ile Halk Eğitim ve Toplum Kalkınma Derneği Başkanlığı görevinde bulunmuştur. 1995 yılında İstanbul Pendik Özel İdare Müdürlüğü görevine atandıktan sonra Kartal, Pendik ve Üsküdar Kaymakamlıkları görevinde bulunmuştur. 2 Eylül 2005 tarihinde kendi isteğiyle emekli oldu. Bir dönem siyasi hayata da atılan Boyacıoğlu, 1983 yıllarında Kayseri mebusu Mehmet Yazar’ın kurmuş olduğu Hür Demokrat Parti Kastamonu teşkilatında il yönetiminde bulunmuştur. 1989 yılında yapılan mahalli idareler seçimlerinde Doğruyol Partisi İl Genel Meclis üyesi seçilmiş, İl Daimî Encümen üyeliği de yapmıştır. Vali Kâmil Demircioğlu, Vali İsmail Günindi ve Vali Özdemir Hanoğlu dönemlerinde vazife yapmıştır. Merhum Boyacıoğlu’nun hacimli bir biyografisi inşallah bu satırların yazarı tarafından kaleme alınacaktır.
    Prof. Dr. Mehmet Serhat YILMAZ

  2. Gaffaroğlu dedi ki:

    Allah rahmet eylesin. Bizde sadece ölünce hatırlayanlardanız. İsterseniz böyle büyüklerimizi ölmeden birer söyleşi ile kayda alıp tanıtalım. Hemde gelecek nesillere bilgi birikimlerinden damlalar aktarabiliriz.