enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu’da Yapılan “İnsansız Hava Aracı” (İHA) Göklerde

Kuruluşu yakın geçmişe dayanan Kastamonu Teknokent A.Ş. bünyesinde kurulan akademisyen firması FPROTEC’in yerli imkanlarla geliştirdiği “Turkuaz ER41” isimli insansız hava aracı (İHA) kamuoyuna tanıtıldı. Turkuaz ER41 isimli İHA Artık Göklerde….

Kastamonu’da Yapılan “İnsansız Hava Aracı” (İHA) Göklerde
25 Haziran 2022 11:53 | Son Güncellenme: 25 Haziran 2022 12:05
A+
A-

Kastamonu’da “İnsansız Hava Aracı” (İHA) tanıtıldı

Kastamonu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Uçak Bakım ve Onarım Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Öztürk Özdemir Kanat yürütücülüğünde, Proje Akademik Danışmanı olarak Hasan Kalyoncu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Durmuş Sinan Körpe, Üretim Danışmanı olarak Murat Ceylan, Bilgisayar Mühendisi olarak Mehmet Sümer, Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak Muhammed Onur Güzel, Araştırmacı olarak Üniversitemiz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Cihan Özorak, Araştırma Görevlisi Umut Kaya ve öğrencilerimizden Murat Köyüstü ile Egemen Gümüşay’dan oluşan proje ekibi, geliştirdikleri Turkuaz ER41 isimli İHA ile yerel ve ulusal basında geniş çapta yer buldu.

Tanıtımda hava aracının teleskopik kanada sahip dikey iniş-kalkış yapabilen özellikte bir İHA olduğuna yer verildi. Üretim öncesi yapılan eniyileme çalışmalarıyla ön tasarım ve detaylı tasarım aşamalarında elde edilen verilerin üretim ile örtüştüğünün görüldüğü ifade edildi. Bu durumun üretimi yapılacak olan benzer ürünlere tasarım ve üretim uyumu açısından önemli bir mühendislik yaklaşımı sunacağı ekip tarafından belirtildi.

                                                 Turkuaz ER41 isimli İHA

Projeye konu hava aracı, benzerlerinden ile iki noktada ayrışmakta olup, bunlar asimetrik motor yerleşimi ve hem simetrik hem de asimetrik çalışma imkanına sahip teleskopik kanat mekanizması ile ön plana çıkıyor.

Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Öztürk Özdemir Kanat, 2020 yılında hazırlanan projeyi KOSGEB Kastamonu İl Müdürlüğü’nün destekleriyle geliştirdiklerini, yaklaşık iki yıl süren çalışmalar neticesinde hem kanatları hem de motoru şekil değiştirebilen İHA üretmeyi başardıklarını, ürettikleri İHA için patent başvurusunda bulunduklarını ve ülkemize katkı sunma gayreti içerisinde olduklarını kaydederek, hedeflerinin savunma sanayinde ülkemizin önde gelen kuruluşlarının bu hava aracını ve kanat mekanizmasını kullanması olduklarını söyledi.

Çalışmalarını Üniversitemiz bünyesinde yer alan Teknokent’te sürdüren ekip, bu süreçte desteklerini eksik etmeyen ailelerine, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Topal’a, Kastamonu Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün’e, Kastamonu KOSGEB İl Müdürü Nevzat Erol’a ve İHA’nın üretilmesinde emeği geçen akademisyenlere teşekkür etti.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Proje yürütücüsü Kanat ve öğrencilerimizin de aralarında bulunduğu ekibin ürettiği Turkuaz ER41 isimli İHA’nın Üniversitemiz, İlimiz ve Ülkemiz adına son derece önemli bir çalışma olduğunu, bu başarının başta savunma sanayi olmak üzere yangın önleme gibi sivil kullanım sahalarına da ciddi katkılarının olacağını vurguladı.

Rektör Topal, Kastamonu Üniversitesi olarak bu tür Ar-Ge ve inovatif çalışmaları desteklemeye devam edeceklerini, çok değerli bir çalışmaya imza atarak Üniversitemizi ve şehrimizi gururlandıran ekibe teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum dedi.

 

Yorumlar
  1. tevfik dag dedi ki:

    Kasiha hayırlı olsun.Memleketimize.