enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu’da VII. Şeyh Şaban-ı Veli Sempozyumu gerçekleştirildi

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından Mâverâünnehir teması ile gerçekleştirilecek VII. Şeyh Şaban-ı Veli Sempozyumu’nun açılış töreni Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleşti.

Kastamonu’da VII. Şeyh Şaban-ı Veli Sempozyumu gerçekleştirildi
17 Mayıs 2024 17:25
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi’nde VII. Şeyh Şaban-ı Veli Sempozyumu Başladı: Mâverâünnehir Temasıyla Büyük İlgi Gördü

  Açılış Törenine Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Milletvekili Av. Halil Uluay, İdare Mahkemesi Başkanı Mahmut Taşçı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan ile çok sayıda akademisyen akademik, idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İlahiyat Fakültesi öğrencisi Yiğit Enes Alıcı’nın Kur’an-ı Kerim tilavetini okuması ile devam etti. Kur-an Tilavetinin ardından Enderun Hafızlar Topluluğu’nun musiki icrası ve Üniversitemizin tanıtım videosu gösterisi ile devam etti.

“Mâverâünnehir, İslam Medeniyetinin gelişmesine ve büyümesine katkı sağlamıştır”

Gösteriler ardından sempozyumun açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı ve Sempozyum Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Atalan yaptı.

Prof. Dr. Atalan konuşmasında Mâverâünnehir bölgesinin, İslami kültür ve medeniyetin gelişme ve yükselmesi bakımından, İslam medeniyetinin diğer beşiği olan Mezopotamya’yı geride bıraktığını söyleyerek bu gelişmenin en iyi örneği, Tefsir, Hadis, Fıkıh, Kelam gibi temel bilimlerin ana merkezlerinin Mekke, Medine, Şam gibi bölgeler olmasına rağmen, Buharî, Tirmizî, Müslim, Nesefî, Maturidî gibi birçok hadis, tefsir, fıkıh ve kelam eserlerinin Mâverâünnehir’de yetişen Türk-İslam âlimleri tarafından yazıldığını vurguladı.

Prof. Dr. Atalan, “Maveraünnehir ve çevresinde yeşeren, gelişen ve yayılan İslam Medeniyeti dikkat çekici özelliklere sahiptir. Sahabe-i Kiramın tebliğ faaliyetleri çerçevesinde başlayan seyahatler, Emeviler dönemindeki fetihlerle, Abbasilerin sosyal ve kültürel yatırımlarıyla havzanın İslamlaşmasını sağlamıştır. Medeniyet merkezlerinden Maveraünnehir’e sadece askerler ve fetih orduları değil, seyyidler, alimler ve irfan orduları da yerleşmiştir. Bu farklı etnik yapı, alimlerin, filozofların, sufilerin ve sanatkarların yetişmesine imkân sağlayarak İslam Medeniyetinin gelişmesine ve büyümesine katkı sağlamıştır. Mükemmel bir toplum inşa edilmiştir. Bu medeniyet, Asya’nın geniş topraklarından Avrupa’ya ve Afrika’ya kadar uzanan bir etki alanı oluşturmuştur. Buradan sunulan önemli ilmi ve fikri eserler dünya seviyesini yükseltmiş, yeni fetihlerin doğmasına vesile olmuştur. Doğu ve batı dünyası bu medeniyetin etkileri ve katkılarıyla önemli mesafeler almıştır” diyerek sözlerini tamamladı.

Milletvekili Avukat Halil Uluay: Buralar İlim merkezidir

Prof. Dr. Mehmet Atalan’dan sonra söz alan Milletvekili Av. Halil Uluay ise Kastamonu’da yer alan İsmail Ağa, Atabey, Yakup Ağa, Şeyh Şaban-ı Veli Camisi’nin birer ilim merkezi olduğunu söyleyerek, ilim merkezlerinde bir hedefe ulaşmanın esas olduğunu dile getirdi.

Kastamonu Valisi Meftun Dallı: Maveraünnehir, ilim, kültür ve sanat havzasıdır

“Maveraünnehir, İslam ve Türk tarihinde, iki nehir arasında yer alan bir bölgeden, bir coğrafya parçasından öte bir yerdir. Maveraünnehir ve Horasan, her biri başlı başına bir ilim merkezi olan şehirleriyle, buralarda yetişip dünyanın dört bir yanına ışık salan âlimleriyle, şairleriyle, gönül erleriyle, bizim inancımızın en ince, en güzel, en ihtişamlı, en mehabetli hâliyle mayalandığı, tezahür ettiği ve zirveye çıktığı ilim, kültür ve sanat havzasıdır.  Buhara, Semerkand, Taşkent, Merv, Belh gibi şehirler, yetiştirdikleri İmam-ı Buharî, Yusuf-i Hemedanî, Ahmed Yesevî, Emîr Sultan gibi pek çok zirve şahsiyetlerle, muhayyilemizde ve gönlümüzde adeta mukaddes beldelerdir. Bu beldeler, İslami ilimlerin lider, kaynak ve sembol isimlerinin yanında, pozitif ve sosyal ilimlerde temayüz etmiş, İslam ve Batı âlemine asırlarca rehberlik eden İbn-i Sina gibi kıymetli alimleri ve eserlerini de insanlığa kazandırmıştır.
Bu zengin tarihî mirasın, günümüz bilim ve kültür dünyasına olan katkılarını keşfetmek, anlamak ve anlamlandırmak amacıyla düzenlenen “Mâverâünnehir” temalı sempozyuma emeği geçen herkese ve tebliğ sunan değerli akademisyenlere çok teşekkür ediyoruz” dedi.

“Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası kapsamında etkinlikler düzenlenecek”

Milletvekili Av. Halil Uluay’dan sonra kürsüye çıkan Kastamonu Valisi Meftun Dallı ise konuşmasında İslam Dünyası için Mâverâünnehir bölgesinin önemli olduğunu buradan çıkan âlimlerin dinimize büyük katkı sağladığını hatırlattı.

Vali Dallı, konuşmasında bu katkıların daha iyi anlaşılması için gerçekleşen etkinliğe katkı sağlayan herkese teşekkür ederek, 24-26 Mayıs 2024 ‘te Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası kapsamında etkinlikler düzenleneceğini ve gelecek yıllarda sempozyumların bu etkinliklerin bir parçası olacağını söyledi.

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen VII. Şeyh Şaban-ı Veli Sempozyumu ‘nun oturumları 17-18 Mayıs tarihlerinde İlahiyat Fakültesi salonlarında gerçekleşecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.