enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu’da Ahilik Haftası Etkinlikleri Kapsamında Vali Çakır’a Ziyaret

Ahilik haftası dolasıyla Kastamonu’da ziyaretler ve programlar yapılıyor.
Peki Ahilik Ne demektir? Ahilik kelimesi; eli açık, cömert anlamına gelmektedir. Türkçede bin yıl önce kullanılan “akı” kelimesinin zamanla değişerek “ahi” şeklini aldığı düşünülmektedir. Ayrıca, Arapça kökenli “kardeş” anlamına da gelir.

Kastamonu’da Ahilik Haftası Etkinlikleri Kapsamında Vali Çakır’a Ziyaret
18 Eylül 2021 09:18
A+
A-
Kastamonu7da 13. Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında, Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Başkanları ve temsilcileri, Kastamonu Valisi Sayın Avni Çakır’ı ziyaret ettiler.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, Ticaret İl Müdürü Sefa Özata Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (KESOB)  Başkanı Dursun Ergin  ile KESOB Yönetim Kurulu Üyeleri’nin katıldığı ziyarette, etkinlikler hakkında yetkililerden bilgiler alan Vali Çakır yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyetini ifade ederek,  Ahilik Haftasının hayırlı uğurlu olması temennilerinde bulundu, esnaflara bol kazançlı günler diledi.
Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (KESOB)  Başkanı Dursun Ergin kendilerine verdiği desteklerinden dolayı, Vali Çakır’a plaket takdiminde bulundu.
Kastamonu Valisi Avni Çakır ise ticari hayatlarında dürüst, güvenilir, meslek ahlakına saygılı ve güler yüzlü olarak tanınan ilimizdeki ahilere plaket verdi.

Ahilik Ne Demektir?

Ahilik kelimesi; eli açık, cömert anlamına gelmektedir. Türkçede bin yıl önce kullanılan “akı” kelimesinin zamanla değişerek “ahi” şeklini aldığı düşünülmektedir. Ayrıca, Arapça kökenli “kardeş” anlamına da gelir.

 

Ahilik Ne Demektir?

AHİLİĞİN KURULMA GEREKÇESİ NEDİR?

Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Alparslan’ın, 1071 yılında Doğu Roma Devletine karşı kazandığı Malazgirt zaferinin ardından Anadolu’ya akın akın Türk toplulukları gelmiştir. Gelen bu topluluklar­ Doğu Romalılardan boşalan yerleşim yerlerine yerleşmişlerdir.

Ahi Evran’ın da yaşadığı çağda, Anadolu Selçuklu Devleti; Orta Asya’dan boylar halinde gelen Türkleri Anadolu’ya yerleştirirken yeni köyler kurduğu gibi, Doğu Roma şehirlerine de Müslüman Türkler yerleştirilmiştir. Anadolu Selçuklu Sultanları, devleti güçlendirmek ve Selçuklu bilincini oluşturmak için, Türk boylarını bir tek bölgeye değil, her boydan gelen insanları birbirine yakın köyler kurarak yerleştirmeyi tercih etmişlerdir. Birbirinden farklı boylara mensup ailelerin kaynaşması için, toplumun yeniden teşkilatlanmasını zorunlu hale getirmişlerdir.

Öte yandan, bu şekilde şehirlere yerleştirilen meslek ve sanat sahibi Türk topluluklarının, teşkilatlanmış olan yerli esnafa karşı korunması gereklilik göstermiştir. Çağının önemli düşünürü olan Ahi Evran, Türk esnaf ve sanatkarlarının bu sorununu çözmek için Ahilik Teşkilatını kurmuştur.

Ahilik Teşkilatı, Türk esnafının güçlenmesini sağlamıştır. Bu bakımdan Ahilik Teşkilatı, Anadolu Selçuklu Devletinin ticarete verdiği önemi desteklemiştir. Ahilik Teşkilatının kısa zamanda tüm Anadolu kent ve köylerine yayılması, Ahi Evran ve Ahilerin Selçuklu Devletinin siyaseti ile uyumlu olmalarından kaynaklandığı da bir gerçektir. Bazı Selçuklu sultanları, Ahi Evran ve Ahiliğe önemli destekler vermişlerdir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.