enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Yöresel Kıyafetleri Nelerdir?

Kastamonu Bayan yöresel kıyafeti, Başında oyalı yazma, içerisinde şile bezi hakim yaka gömlek, üzerine de fistan dediğimiz iç elbise kadife yada saten den, belinde ismaliye kuşak dokuma, ayrıca önlük dokumadır. Kastamonu Haber ekibimiz araştırdı.

Kastamonu Yöresel Kıyafetleri Nelerdir?
29 Mart 2024 12:19 | Son Güncellenme: 29 Mart 2024 12:36
A+
A-

Kastamonu Yöresel Kıyafetler

Kastamonu Yöresel kıyafeti diğer illerimizin kostümlerinde çok farklı olup kumaş seçeneği ise sınırlıdır. Erkeklerde genel olarak bossa yada gabardin kumaş kullanılır gömlek kesinlikle çift düğmeli hakim yakalı poplin gömlektir. Bayanlarda ise Folklor kostümü için satenden yada kadifeden iç elbisesi yapılır.

Kastamonu Erkek yöresel kıyafeti İçeriğinde yelek alpaka kumaştan kenarları sırma işlemelidir ve sırmanın rengi yeleğin rengindendir. Şalvar ise pantolon tarzı olup hafif ağlıdır. Ayrıca kostümün şalvarında kenar işlemeleri sırmadandır. Belinde Tosya kuşağı dokuma kuşak verilmektedir. Tosya kuşağı 3 sıralı olmakla birlikte tek sıra olarak ta kullanılabilir.

 

Perakende olarak kuşak satışımız bulunmaktadır. İsmaliye , hasanbeyli, tosya kuşağı, bademli kuşak çeşitlerimizde firmalarda bulunmaktadır. Kostümün parçalarına devam edecek olursak içerisinde gömlek hakim yakalı poplin çift düğmeli gömlektir. Belinde ayrıca silahlık bulunur ve bu silahlık 2 farklı kalite den oluşmaktadır. Birinci seçenek Deri İkinci seçenek ise Vinneks yani suni deriden yapılmaktadır. Kostümün ayakkabı ise deri ayakkabıdır.

Kastamonu Bayan yöresel kıyafeti, Başında oyalı yazma, içerisinde şile bezi hakim yaka gömlek, üzerinede fistan dediğimiz iç elbise kadife yada saten den, belinde ismaliye kuşak dokuma, ayrıca önlük dokumadır. Altında ise şalvar basma kumaştan yapılmaktadır. Talep edilirse ayrıca satenden şalvar da dikilebilir. Her kostümde olduğu gibi bu kostümümüzde de işleme ve sırma yapılabilinmektedir.

Kastamonu Bayan yöresel kıyafeti, Başında oyalı yazma, içerisinde şile bezi hakim yaka gömlek, üzerine de fistan dediğimiz iç elbise kadife yada saten den, belinde ismaliye kuşak dokuma, ayrıca önlük dokumadır.

Kastamonu Yöresel Kıyafetler

Kastamonu Kadın Giysileri :

Kastamonu’da; Başa fes giyilip üzerine yuvarlak kasnak geçirilir. Kasnak kenarları inci, altın veya boncuklarla süslenirdi .Bunların üzerine simli ve oyalı tülbentler , yüzü açıkta bırakacak şekilde örtülürdü. Sırtta çeşitli isimler alan gömlekler bulunur, bunların üzerlerine işli ceket, giyilirdi. Bele çok renkli kuşaklar (Püsküllü)takılır, bacaklara ince dantel veya oya işi don, üzerine bol şalvar, ayaklara da mest ve çeşitli isimler de terlikler giyilirdi.

Kastamonu Erkek Giysileri :

Kastamonu’da; Eski tarz yerini tamamen yeni biçimlere bırakmıştır. Eskiden başa renkli fes giyilir, üzerine ucu aşağıya doğru sarkıtılan yazma sarılırdı. Sırtta iç gömleği, bunun üzerinde düz veya içli cepken olur, belde renkli kuşak onun üzerinde de meşin silahlık bulunurdu, bacaklara şalvar denilen ağları diz kapaklarına kadar sarkan; pantolon, ayakları uçları kıvrık tulumbacı yemenisi giyilirdi. Göğüs üzerine çapraz olarak köstek denilen altın saat zinciri sarılırdı.