enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yıl Açılış Töreni TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un Katılımıyla Gerçekleşti

Kastamonu Üniversitemiz 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un iştirakleri ve yoğun bir katılımla Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Kastamonu Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yıl Açılış Töreni TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un Katılımıyla Gerçekleşti
27 Eylül 2022 08:19
A+
A-

Düzenlenen törene, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Vali Avni Çakır, AK Parti Kastamonu milletvekilleri Hakkı Köylü ve Metin Çelik, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Belediye Başkanı Op. Dr. Galip Vidinlioğlu, Eski Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Alişarlı’nın yanı sıra il protokol üyeleri, kurum amirleri, akademisyenler ve Üniversite öğrencileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenin açılış konuşmasını Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal yaptı.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, yaptığı açılış konuşmasında uzun bir salgın sürecinin sonunda yüz yüze yapılan akademik açılış sebebiyle heyecanlarının en üst düzeyde olduklarını belirterek; “Böylesine güzide bir heyeti üniversitemizde görmüş olmanın verdiği memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum. Sayın Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanımıza davetimize icabet ettiği için bilhassa şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

Şerife Bacıların, Halime Çavuşların yetiştiği Kastamonu’nun geçmişine yaraşır nitelikte üniversite faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getiren Rektör Topal; “2006 yılında kurulan ve henüz genç bir üniversite konumunda olan Üniversitemiz; bugün gelinen nokta itibarıyla kurumsallaşmasını tamamlamış ve hamdolsun hatırı sayılı bir üniversite haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Üniversite hakkında bilgiler vererek konuşmasına devam eden Rektör Topal, “Genç üniversitemizin daha da gelişmesi ve sadece Türkiye’de değil tüm dünyada bilinen bir yükseköğretim kurumu haline gelmesi için çabalarımızı ve çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Ardından Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu ve Vali Avni Çakır’da birer konuşma gerçekleştirdi.

Kastamonu Belediye Başkanı Dr. R. Galip Vidinlioğlu konuşmalarında öğrencilerimize hitaben, “Aynı sıralardan bizler de geçtik ama bugün en önemli şey bilgidir ve Cenab-ı Allah da Kur’an-ı Kerim’de hep akletmekten bahseder. Akıl birbirine ulamak bağlamak anlamındadır. Aynı zamanda da ayak bağı anlamındadır. Dolayısıyla öğrendiğiniz bilgileri birbirine uladığınız zaman yol alır gidersiniz ama ayak bağı olduğu zamanda hepinize köstek olur yol yürümenize engel olur” dedi.

Ardından konuşan Kastamonu Valisi Avni Çakır, Üniversitemizin ilimizin ekonomik ve toplumsal kalkınmasında da önemli bir görevi yerine getirdiğini belirterek, “İlimizde turizm, tarım, ormancılık, sağlık, sanayi sektörlerinde üretim kapasitesinin artırılması ve hizmet sunumun yükseltilmesinde Üniversitemiz kritik bir rol ifa etmektedir. Ormancılık ve Tabiat Turizmi ihtisas üniversitesi seçilen Kastamonu Üniversitesi, tabiat harikası olan şehrimizin turizm potansiyelinin artırılmasında ve ormancılık potansiyelinin ekonomik gerçeğe dönüştürülmesinde önemli görevler üstlenmektedir’’ diyerek salondakilere seslendi.

Konuşmaların ardından kürsüye gelen TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Üniversitemizin 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, yeni eğitim öğretim yılının tüm öğrencilere hayırlı olması temennisinde bulunarak sözlerine başladı.

Kastamonu’nun Mili Mücadele’nin kilit şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan TBMM Başkanı Şentop, İstiklal Yolu’nun buradan başladığını hatırlattı.

Üniversitelerin açıldığı zamanlarda akademisyen ve fiziki eksiklikler nedeni ile “Üniversite açmak doğru mudur?” diye tartışmalar olduğunu anlatan Şentop, “Nihayetinde 2006’da açılan Kastamonu Üniversitemiz bugün geldiğimiz noktada 29 bine yakın öğrenci ile faaliyet gösteriyor. Kendi akademisyenini yetiştirmiş durumda. Bir yerde üniversiteyle ilgili bu adımları atmak gerekiyordu. Her şehirde bir üniversite olması ve üniversiteler arası kalite yarışının devam etmesi gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın değişim içinde olduğunu vurgulayan Şentop, şunları dile getirdi: “Dünya çok önemli bir değişim içinde. Yirminci yüzyıl başlarında iki büyük savaşla dünya düzeni kurulmaya çalışıldı ama esasen bir düzen kurulamadı. Bir ara dönem, bir devre arası gibi ortaya çıktı. Nitekim 20. yüzyılın sonlarında, 20. yüzyılın bütün paradigmaları, birçok kurum kuruluş etkisiz hale geldi. Yaşanan pandemi ile beraber değişimin hızlandığını görüyoruz. Bir mahiyet değişimi ile de karşı karşıyayız. En son yakın coğrafyamızda Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile ortaya çıkan bir savaş var. Bu savaşın sadece bölgemiz değil bütün dünyayı, dünya barışını etkileyebilecek bir mahiyet kazanması potansiyel olarak mümkün gözüküyor.”

Türkiye’nin çok önemli bir coğrafyada yer aldığına işaret eden Şentop, “Türkiye’nin jeostratejisi çok önemli. Bunun bize kazandırdığı birtakım avantajlar, birtakım dezavantajlar da var. Çatışmaların yoğun olduğu bir coğrafyadayız. İstikrarsız ülkelerin, yönetilemez hale gelen ülkelerin bulunduğu coğrafyadayız. Irak, Suriye, ambargolarla köşeye sıkıştırılan İran, hemen kuzeyimizde Ukrayna, Rusya, bir yanımızda Yunanistan. Böyle bir coğrafyadayız.” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Şentop konuşmasının devamında, “Jeostratejimiz bize imkanlar sunuyor. Bizim bunu imkana, fırsata dönüştürmemiz, Türkiye’yi bölgesinde, dünyada etkin bir ülke haline getirmemiz gerekiyor. Bu mücadele sadece siyasetin mücadelesi değil. Hocalarımızın, öğrencilerimizin, iş dünyamızın, hepimizin ortak bir mücadelesidir. Yeni bir dünya kurulacak ve 20. yüzyılın paradigmaları ile sürmesi mümkün değil” dedi.

Meclis Başkanı Şentop, bilginin doğru kullanılmasının önemine de değinerek “Bir merkezimizin olması lazım. Yerlilik anlamında söylüyorum. Evrensel bilgiyi edinmek, o anlamda çok iyi yetişmiş olmak gereklidir ama yeterli değildir. Bunu en son Fetullahçı Terör Örgütü’nün karşılaştığımız yapılanmasında görüyoruz. Türkiye’nin en zeki çocuklarını en iyi şartlarda yetiştirmeye çalıştılar ama onlar Türkiye’de darbe yaptı, anayasal düzene karşı geldi, 251 vatandaşımızın şehit olmasına, 2 bin 550 civarında vatandaşımızın yaralanmasına sebebiyet verdiler. Çok iyi yetiştirilmiş bir insanın aynı zamanda Türkiye’ye aidiyet hissi içinde olması lazım” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni, Rektörümüz tarafından TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

Açılış Töreni’nin ardından TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’ı makamında ziyaret ederek, şeref defterini imzaladı.

Ziyarette, Rektörümüz, Üniversitemizin çalışmaları, projeleri ve hedefleri hakkında bilgiler verdi.

Ziyaret, karşılıklı hediye takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.