enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Taşköprü’de gezilecek ve görülecek yerler

Taşköprü ilçesi; Kastamonu ilimizin en büyük ilçelerinden biridir. İlçe, Taşköprü ismini ilçe girişinden geçen Gökırmak üzerinde bulunan ve Roma Döneminde yapılıp Çobanoğluları Döneminde geliştirilen tam yedi gözlü, 68 metre uzunluğundaki tarihi taş köprüden almıştır. 37 Haber adına Kastamonu Haber ekibi olarak tarihi bir ilçemiz olan Taşköprü’de gezilecek ve görülecek yerleri sizler içir araştırdık.

Kastamonu Taşköprü’de gezilecek ve görülecek yerler
3 Mayıs 2024 10:00 | Son Güncellenme: 3 Mayıs 2024 10:44
A+
A-

Taşköprü Şeyh Hüsamettin Tekke Cami

   Şeyh Hüsamettin Tekke Cami Cami, Taşköprü”nün Tekke Mahallesinde olup, moloz taşından harçla yapılmıştır. Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesinde bulunan Şeyh Hüsamettin Tekke Camii, Taşköprü’nün beylikler dönemi yapısı. 13. yüzyılda Çobanoğulları zamanında yapıldığı düşünülmekte. Moloz taşından harçla inşa edilen cami 2006- 2007 yıllarında restore edildi… Selçuklu Emiri Çobanoğlu Şeyh Hüsamettin – 13. Yüzyıl Oğuzların Kayı boyundan olup Selçuklu komutanlarından Muzaffereddin Yavlak Arslan’ın babasıdır.

1211 yılında Selçuklu Sultanı Alaadin Keykubat’ın emriyle Taşköprü’yü Bizanslılardan almıştır (Taşköprü Fatihi) ve 1227 yılında Çobanoğulları Beyliği’ni kurmuştur. Halk arasında Şeyh Hüsamettin olarak da bilinen Çobanoğlu Hüsamettin adına, oğlu Muzaffereddin Yavlak Arslan bu bahçe içerisinde bulunan Tekke Camii’ni ve Külliyesi’ni 1280-1291 tarihleri arasında yaptırmıştır. Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne aittir. 2006 yılında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sonucunda camiye sonradan eklenen ve mimari dokulara uymayan eklenti bina yıkılmış ve cami özgün hale getirilmiş, günümüzde Şeyh Hüsamettin Tekke Camii olarak faaliyet göstermektedir.

Her yıl Mayıs ayı içerisin de düzenlenen Evliyalar haftası kutlamaları çerçevesinde ilçemiz ve dışarıdan gelen topluluklar tarafından ziyaret edilmektedir.

Kastamonu Taşköprü'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Taşköprü’de Gezilecek Yerler

Taşköprü Abdalhasan Türbesi

  Taşköprü’den Çiftlik ve Tosya’ya gidiş yolu üzerindeki Abdalhasan Köyünde bulunmaktadır. Bina moloz taşından harçla yapılmıştır. Bu zatın kim olduğu ve ne zaman yattığı hakkında açık bir bilgi yoktur. Ancak buranın Sultan Beyazıt nişanlı zaviye olduğu kaydı tarihi belgelerde bulunmaktadır. Her yıl Mayıs ayı Evliyalar Haftası kutlamalarında ziyaret edilmektedir.

Kastamonu Taşköprü'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Taşköprü’de Gezilecek Yerler

Taşköprü Küçüksu Mesire Yeri

 Taşköprü’ye 10 km uzaklıkta bulunan Küçüksu Köyü’nün üst kısmından geçen suyun üzerinde kurulan baraj, İlçemizin en önemli piknik-mesire yeri konumundadır. Taşköprülülerin ve özelikle gurbetteki Taşköprülülerin uğrak yeri olan mesire alanı yaz kış ve 4 mevsim görülmeye değer..

Kastamonu Taşköprü'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Taşköprü’de Gezilecek Yerler

Taşköprü Taş Cami

Esas adı Kara Mustafa Paşa ama Taşköprülüler arasında Taş Camii diye tanınır. Kastamonu’nun Taşköprü İlçesi’nde, ilçe merkezinde yer almaktadır.
Caminin kitabesi mevcut değildir. Bu yüzden de kimin tarafından yaptırıldığı meçhuldür. Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırıldığı söyleniyorsa da bunu ispatlayacak herhangi bir vesikaya rastlanılmamıştır. Eserin üslubundan XVII. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Cami 1854 yılında tadilattan geçirilmiştir. Moloz taştan yapılmış olan caminin üzeri ahşap tavan ve çatı ile örtülüdür. Alçı mihrabı oldukça zengin mukarnaslarla bezenmiştir. Tadilatlar neticesi orijinalliğinden uzaklaşmıştır. Taşköprü’de cenaze namazlarının kılındığı tek cami özelliğini de taşımaktadır.

Kastamonu Taşköprü'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Taşköprü’de Gezilecek Yerler

Taşköprü Evleri Sivil Mimari

Taşköprü ilçesinde sivil mimari örnekleri içerisinde geleneksel mimariye sahip tarihi konaklar, kamu binaları, kent ve kırsal kesimlerdeki yöreye uygun yapı tarzına sahip meskenler kültür turizmi açısından dikkat çekmektedir.
Bu meskenlerin yapı tarzları incelendiğinde, konak tipi olarak ifade edilen mesken tarzının hakim olduğu görülmektedir. Bu çevredeki konaklarda zemin kat, diğer kentlerde olduğu gibi sağır değil, birebir hayata açılan ve günlük yaşamın başladığı kat olmasıdır. Birinci katlar aile yaşamının ortak alanı iken, ikinci katlar ise evin konukları için ayrılmış özel mekânlar olarak tasarlanmışlardır.

Kastamonu Taşköprü'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Taşköprü’de Gezilecek Yerler

Genellikle iki katlı nadiren de olsa üç katlı olarak inşa edilen bu meskenlerde yapı malzemesi olarak ahşap ağırlıklı olmakla birlikte kerpiç ve taşın da kullanıldığı ahşap karkas mesken tarzının bir çeşidi olan hımış evler hakimdir.
İlçe merkezindeki hımış meskenlerde, ilk katın zemini taşla kaplı, onun üzerinde ahşap çatkı sisteminin aralarına taşlarla dolgu yapılmış, daha üst kısımlarda ise duvarlarda tahta ve direkler arasında ince kerpiç tuğlalar verev veya V şekli oluşturacak bir şekilde dizilmişler ve tuğlaların arasına harç malzemesi olarak toprak kullanılmıştır. Bu meskenlerin bazılarının duvarları sıvayla kaplıyken, bazılarının tamamı ya da bir bölümü sıvasızdır. Çatılarda kırma çatı başta olmak üzere karma çatı sistemleri mevcuttur. Çatılarda yuvarlak alaturka (Osmanlı) kiremitler kullanılmıştır. Çatılar, yağmurdan korunmak için 30-40 cm uzunluğunda saçaklarla donatılmıştır. Pencereler genellikle küçük bölmeli giyotin tarzda yapılmıştır.

Taşköprü ilçesindeki konutlarda bir diğer dikkat çeken yapı unsuru kapı tokmaklarıdır. Taşköprü evlerinin kapı tokmaklarında; geometrik, bitkisel ve figürlü olmak üzere üç türden örnekler mevcuttur. Taşköprü’de kapı tokmaklarının bir kısmı dövme tekniğiyle, kalan bölümü ise döküm tekniği kullanılarak meydana getirilmiştir.

Kastamonu Taşköprü'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Taşköprü’de Gezilecek Yerler

Taşköprü Taş-Köprüsü

  Taşköprü ilçesindeki dikkat çekici tarihi eserlerden birisi de, ilçenin girişinde Gökırmak üzerinde kurulmuş olan ve ilçeye adını veren Taş-köprüdür. Kitabiyesi ve vakfiyesi olmayan köprünün inşa tarihi konusunda farklı görüşler vardır. İlçenin en önemli simgelerinden olan Taşköprü’nün, Yağmur Bey’in oğlu Ali Bey tarafından 1366 yılında Celalettin Beyazıt adına inşa ettirilmiş olduğu yönünde rivayetler olsa da bu konuda kesinlik söz konusu değildir. Bu eserin uzunluğu 101,2 m, genişliği 8,4m’dir. İki yana eğimli olan köprü, tempan duvarı ile aynı yüzeyde bulunan farklı genişlik ve yüksekliğe sahip yuvarlak kemerli altı gözden oluşmaktadır. Yapımında moloz taş ve kesme taşın kullanıldığı köprü, günümüze kadar Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde çeşitli tarihlerde (1848, 1849, 1870, 1968) onarım görmüştür. Son yıllarda bir kaç kez restorasyon çalışmaları yapılmıştır.

Kastamonu Taşköprü'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Taşköprü’de Gezilecek Yerler

 

Kastamonu Taşköprü Kent Tarihi Müzesi

Taşköprü Harmancık Mahallesi’nde 1896 yılında redif taburu binası olarak yapılan, yıllardır askerlik şubesi  olarak hizmet veren tarihi bir bina Taşköprü Belediyesi’ne tahsis edilmişti. bu tarihi bina restore edildikten sonra Kent Tarihi Müzesi olarak  düzenlenerek 2017 yılında ziyarete açılmıştı. Taşköprülü askere giden her gencin hayatında önemli bir yeri olan; askerlik yoklamalarının yapıldığı, askere giderken gerekli sevk işlemlerin yapıldığı Askerlik Şubesi ,  artık Taşköprü’nün geçmişini bugüne aktaran tarihi bir müze olmuş oldu.

Kastamonu Taşköprü Kent Tarihi Müzesi geçtiğimiz yıllarda Kastamonu‘da ; Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen Müze Özendirme Yarışmasında “Kent Müzeleri” kapsamında ödüle layık görülmüştü

Taşköprü Pompeipolis Antik Kenti

Taşköprü İlçe merkezinde bulunan antik kent M.Ö. 64 yılında Romalılar tarafından Paphlagonia (Paflagonya) Eyalet Merkezi olarak kurulmuştur. Kapalı höyük durumundaki antik yerleşimden çıkan mimari parçaların bir bölümü Taşköprü İlçesinde, arkeolojik kazılarda çıkan eserler ve mozaikler Kastamonu Arkeoloji Müzesinde görülebilmektedir. Kaynakça: Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Kastamonu Rehberi. (2015)

Uzmanlar ve arkeologlar tarafından Efes Antik Kenti ve Gaziantep Zeugma’nın bir benzeri olarak nitelendirilen Pompeiopolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları halen devam etmektedir. Yapılan çalışmalarda Roma dönemine kadar inilmiş ve en eski tarihi kalıntılara ulaşılmıştır.

Pompeiopolis , Taşköprü’nün kuzeyinde, Kastamonu’nun 45 km. kuzeyinde yer almaktadır. Zımbıllı tepesi, iki tepeden daha yüksek olanı akropol olarak kullanılmış ve iki tepenin etrafındaki düz alan Pompeiopolis’in yerleşim alanını oluşturmaktadır. Pompeiopolis’in sınırları kuzeyde Küre dağının güney yamaçlarına güneyde Ilgaz dağının kuzey tarafına, doğuda Halys ırmağına ve Osmancık civarına ve son olarak batıda aynı zamanda Amosttris’inde sınırı olan Pınarbaşı vadisine kadar uzanmaktadır.
Pompeiopolis M.Ö. 65/64 yıllarında Pompeius tarafından Amnias vadisinin doğu-batı yolu geçişi üzerinde Bithynia-Pontus’un iki vilayetinde bir şehir eyaleti olarak kurulmuştur.

Kentin adı, Pompeus’dan türetilmiş olan Pompeiopolis olarak adlandırılmış ve bu isim, “Pompeius’un Şehri” anlamına gelmektedir.
Bölge M.Ö 6-5 yıllarında Paphlagonia’nın son kralı olan Deiotanos Philadephos’un ölümünden sonra Galatio’nun Roma eyaletine bağlanmıştır. Bu dönemde, Pompeiopolis bir Roma şehri olarak gelişmiştir. Diğer yandan, Paphlagania’nın Eparkhies’indeki şehirler birlik kurmuşlar ve Pompeiopolis’i de toplanma yeri olarak seçmişlerdir. Büyük olasılıkla bu dönemde toplanma yeri olmasına bağlı olarak, Pompeiopolis Antoninus Pius’tan Gallienus’a kadar Paphlagonia’nın başkenti olmuştur.

Kent, M.S. 2.yüzyılın ikinci yarısında, Claudius Sevenis tarafından yönetilmiştir. Pompeiopolis Marcus Aurelius ve Lucius Verus döneminde kısa bir süre için Sebaste olarak anılmıştır. Paphlagonia’nın Başkenti Sebaste’ye ait basılan sikkeler sadece bu iki imparator döneminde görülmektedir.

Pompeiopolis, M.S. 6.yüzyılın ortalarında bir piskoposluk merkezi olarak önem kazanmıştır. Antik kent ve civarında herhangi bir kalıntı yoktur. Kastamonu müzesi tarafından yapılan arkeolojik kazılarda çok sayıda çok iyi durumda mozaik döşemeler ortaya çıkmıştır. Taşköprü’ye adını veren köprü de bir Roma dönemi eseri olup, 150 m. uzunluğunda ve beş gözlüdür. Taşköprü’nün yakın çevresinde, birkaç kaya mezarı bulunmaktadır. Ayrıca bir çok türbe, höyük ve Amnias vadisinde Pompeiopolis’in köylerine ait olduğu sanılan eski kalıntılar bulunmaktadır. Kasabanın kuzeybatısında, Bademci Köyü’nün yakınında ön yüzü sütunsuz, 2 aslan kabartmalı bir kaya mezarı bulunmaktadır. Kara Dere Vadisinde de, Kalekapı denilen kaya mezarı vardır. Ön yüzü kabartma işlemeli, 2 sütunludur. Kabartmalarda aslan, boğa, kartal tasvirleri bulunmaktadır. Mezarın İÖ.7.yüzyıl, kabarmaların ise İÖ.4.yüzyıl yapıtı olduğu sanılmaktadır.

Kastamonu Taşköprü'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Taşköprü’de Gezilecek Yerler

Taşköprü Şehitlik anıtı

Taşköprü Belediyesi tarafından yapılan “Şehitlik Anıtı” Kurban Tepe Mezarlığında bulunmaktadır. yapımı tamamlanan Şehitlik Anıtı’ Kurbantepe mezarlık alanın içinde ve girişinde bulunmaktadır. Şehitler Anıtı’nda Balkan Savaşı, Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı-Yunan Savaşı, Kurtuluş Savaşı, 1. Dünya Savaşı ile Cumhuriyet Dönemi şehitleri bölümlerine ayrılan Şehitlik Anıtı’nda toplamda 800’e yakım şehidin isimleri yer alıyor.

Kastamonu Taşköprü'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Taşköprü’de Gezilecek Yerler

Taşköprü Gizemli Aksu

  Taşköprü Kirazcık Ketenler mah. bulunan Aksu, gizemiyle ve hikayeleriyle hatırlardan çıkmıyor. Köylüler ve çevre köylüler tarafından güzün başlangıcı sayılan orak zamanında kesilen su için “sevdiğine akıyor” inancı hakim. Büyük bir dağın eteğinde ve gürgenlikler içinde bulunan aksu, Mart ayından itibaren orak biçimi yani ot biçme zamanı Haziran sonuna kadar sevdiği kişilere aktığı rivayet ediliyor. Ve gerçekten de aksu sürekli akmıyor. Gidip başında bekliyorsunuz bazen 1 saat bazen 1 gün.. akmadı mı gerçekten de akmıyor. Suyun akmasını beklerken hafif bir ses duyduğunuzda suyun geldiğini hissediyorsunuz ve heyecanınız artıyor. Önce az geliyor ve sonra birden çoğalıyor. Ve soğuktan elinizi 5 saniye suya tutamazsınız.

Yaklaşık 3-5 dakika akıyor ve hiç akmamış gibi ağır ağır kesilip gidiyor. Tekrar uzun uzun bekleseniz de boluna da bekleyebilirsiniz çünkü her zaman akmıyor. Çok kişi zor zahmet gidip bugün Aksu akmadı demek ki bizi sevmedi diyenler hiçte az değil.. Bazen Temmuz ayında dahi sevdiğine aktığı söyleniyor ama sabırla beklemekten başka çare yok.. Sevildiğinizi hissetmeniz ve şifa bulmanız için Aksu’ya mutlaka uğrayın derim. Akarsa sevinirsiniz akmazsa kendinizi sorgularsınız.

Kastamonu Taşköprü'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Taşköprü’de Gezilecek Yerler

Taşköprü Sarımsağı

Sarımsağın kökenine dair farklı inançlar bulunsa da yaygın inanç anayurdunun Orta Asya olduğu yönündedir. Arkeolojik kayıtlardan Sümerler’in sarımsağı bildiği ve ilaç olarak kullandıkları anlaşılmaktadır. Mısır piramitlerinin inşasında çalışan işçilere güçten düşmesinler diye bol bol sarımsak yedirildiği anlaşılmıştır. Ayrıca Mısırlılar sarımsağı ölümcül hastalıklara karşı ilaç olarak kullanmışlar ve tanrılara ait kutsal bir bitki olarak kabul etmişlerdir.
Sarımsak, M.Ö 2. ve 1.yüzyıllarda Çin’de ilaç olarak kullanılırken Ortaçağ’da da kolera ve veba gibi salgın hastalıklarla mücadelede kullanılmıştır. Ayrıca Ortaçağ’da sarımsağın mistik gücüne inan insanlar, vampir ve şeytandan korunmak için üzerlerinde sarımsak taşımışlardır.

İçeriği:
Sarımsakta, protein, A, B ve C vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, çinko, fosfor ve demir bulunur.
İçerdiği yoğun kokusunun nedeni ise içerdiği ‘allicin’ denilen maddedir. Bu madde sarımsak ezildiğinde ortaya çıkan kokunun nedenidir.
Dünyada en fazla İspanya, İtalya, Mısır, Fransa ve Türkiye’de üretiliyor. Ülkemizde sarımsak üretimi en yoğun olarak Kastamonu’nun Taşköprü’de ilçesinde yapılıyor.

Sarımsak Tüketimi:
Sarımsağın sağlığa olan sayısız yararlarından faydalanmak için günde 1-2 diş sarımısak yemek gerekir. Ayrıca yüksek sıcaklarda pişirilmesi sağlığa yararlı etkilerini azaltabilir.

Sarımsak Kokusu:
Sarımsaktan yararlanıp kokusundan rahatsız olmamak için sabahları kalkar kalkmaz aç karnına bir diş sarımsak biraz suyla hap gibi yutulur ve 45 dakika sonra kahvaltı yapılırsa, sarımsak boş mideden kolayca bağırsağa geçer ve ağızda koku kalmaz. Kokuyu gidermek için 1-2 diş kavrulmuş kahve çiğnenebilir.

Sarımsağın Sağlığa Faydaları:
• Sarımsak antiseptik (mikrop öldürücü) ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.
Nezle ve soğuk algınlığına karşı etkilidir. Yüksek tansiyonu düşürür.
Bedenin kansere yakalanma riskini azaltır.
• Kandaki kolesterol düzeyini düşürür.
• Kan dolaşımını düzenler, damar sertliğini ve tıkanıklığını önler.
• Kan temizleyici ve anti bakteriyel özellikleri bulunur.
• Kandaki şeker düzeyini dengeler.
• İştah açar, sindirimi kolaylaştırır.
• Bağırsak kurtlarını ve diğer parazitleri öldürür. Mide ve bağırsakları dezenfekte eder. Zararlı bakterileri yok eder.
• Nefes borusu rahatsızlıkları ve bronşite iyi gelir. Balgam, idrar, safra ve gaz söktürücüdür.
• Afrodizyak etkiye sahiptir.
• Böbreklerin düzenli çalışmasına yardım eder. İdrar yollarında taş oluşumunu önler.
• Yara ve çıbanları iyileştirir.
• Zehirlenmeye karşı etkilidir.
• Vücuttan sivrisinek ve böcekleri uzaklaştırır.
• Saç dökülmesini yavaşlatır.
100 gram diş sarımsakta:
Besinler ve kalori: Kalori 90 Protein 5.3 gram Kolesterol 0 Yağ 0.2 gram Lif 1.1 gram
Mineraller: Fosfor 13.3 mgr Kalsiyum 38 mgr Demir 1.4 mgr
Vitaminler: B1 vitamini 0.2 mgr B2 vitamini 0.8 mgr B3 vitamini 0.3 mgr C vitamini 8 mgr
bulunur.

Kastamonu Taşköprü'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Taşköprü’de Gezilecek Yerler

 

 

 

 

Yorumlar
  1. İdris dedi ki:

    Rehber niteliğinde bir yazı olmuş kendi adıma teşekkür ederim.

  2. Osman ÇİFTCİ dedi ki:

    Sayın Yetkili
    Sitenizi sürekli olarak takip etmekteyim. Özellikle kültürel alandaki yazılarınızdan ve paylaşımlarınızdan çok memnunum. Betimlemek istediğim bir husus da mevcut. Son yazı dizilerinizde Kastamonu ve Taşköprü’de gezilecek yerler yazılarınızı ihtimam ile okudum; ancak gezilecek lokasyon olarak Hoca Köyünden bahsetmemenizi anlayamadım.
    Doğası, insanı ve yumuş uşaklarıyla hakediyor diye düşünüyorum. 🙂 🙂 🙂
    Bence mutlaka Hoca köyü de eklenmeli listeye. Saygılarımla.

    1. 37 Haber dedi ki:

      Değerli Hemşehrimiz
      Öncelikle sitemizi dikkatli takip etmenizden ötürü teşekkür ederiz. Biz Taşköprü’de 126 köy var. Hocaköyü’nü de fazla tanımıyoruz. Bu köy sizin dediğiniz gibi bir köyse kitap yazılır. Onun için binlerce takipçimize köyünüzü tanıtacak bir yazı ve izlenim yazarsanız bizde yayınlarız elbette. Hocaköyüne giden bir misafir karnı acıkırsa nerede doyuracak? köyünüzle ilgili detaylar veririrseniz seviniriz. Siz köyde misiniz acaba ve bizleri misafir eder misiniz

      1. Osman ÇİFTCİ dedi ki:

        Günaydınlar
        Sibel KAVAKLI KUNDAKÇI Hanımefendinin OSMANLI KLASİK DÖNEMİNDE TAŞKÖPRÜ KAZASININ SOSYAL VE EKONOMİK TARİHİ kitabında yer almış(HACI YÜLEK Köyü; Sayfa 299).
        Belki yörede hiç kimsenin bilmediği Çeltik tarımı ile uğraşılmış ve çeltik vergisi verilmiş bir köyden bahsediyoruz.
        Yazarlık hususunda karar verir vermez ilk sizler ile paylaşacağım emin olunuz. Yumuş uşakları betimlememde acıkan, yorulan misafirler içindi. Malumunuz olmadığını anlayarak Köyümzüde Cuma, Bayram namazı gibi ibadetler sonrası birlikte sofralar kurulur ve sohbetler eşliğinde Tanrı misafirleri ağırlanır. Eskiden Ziyrat kesimi yapılırdı. Bir ara köyün derneğinde de İstanbul’da bile yapılır oluştu.
        Köye uğrayıp aç kalan birinin olduğu hiç bir kitapta yer almamıştır. Eski bir dostum ve yazar olan kıymetli Ertuğrul KÖSE Bey bu hususlarda,detay konularda bilgli ve deneyimlidir. Kendisi ile görüşmenize aracılık edebilirim. Saygılarımla.

        1. 37 Haber dedi ki:

          Bu güzel bilgiler için teşekkür ederiz. Evet Hocaköyünde Bayram namazlarından sonra eskiden harmanda sonraları ise evlerde, yakın zamanlarda ise Caminin altında yediğimiz yemekleri ve kesilen ziyratları unutmak mümkün değildir. Bahsettiğiniz Sibel Kavakçı Kundakçı’nın kitabını bana ulaştırabilirseniz çok memnun oluruz efendim. Deteylar ve güzel bilgiler için çok teşekkürler. Her zaman yoruma bekleriz inşallah

          Ziyrat deyince bilmeyenler için bu yazıyı okuyabilirler.
          https://37haber.com/un-kasik-koy-veya-ziyrat-helvasi-nasil-yapilir-siz-hic-ziyrat-kesdiniz-mi/

          1. 37 Haber dedi ki:

            Yok birde Ülker link gönderseydin bari… Biz senden kitabı istedik canlı canlı…