Kastamonu Şeyh Şaban-ı Veli Camiinin Gönüllü Vaizi Hasan Basri Hocaefendi Kimdir?
Hasan Basri Hocaefendi; Kastamonu Diyanet Eğitim Merkezi’nde uzun yıllar öğretim görevlisi olarak çalışan Hocaefendi, çalışkanlığı ve gayretlerinden ötürü teşekkür belgesi aldı. Diyanet Eğitim Merkezi’nde görevli iken, Şeyh Şa’bân-ı Veli Camiinde gönüllü olarak vaaz ve irşad hizmetleri yaptı.
Hasan Basri Hocaefendi, 1952 yılında Ankara’nın Akdere köyünde dünyaya geldi. Ankara’da İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra Çankaya ilçesinde göreve başladı. 1976 yılında, tayin edildiği İstanbul’un Üsküdar ilçesinde imam olarak görev yaparken, aynı zamanda İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nü bitirdi.
Daha sonra, Diyanet İşleri Başkanlığı, Haseki İhtisas Eğitim Merkezi’nde Aşere Takrib (Kur’an-ı Kerim’in farklı okuma tarzları) bölümünü de bitirdi. Müteakiben, önce Samsun Havza, sonrasında ise Kastamonu Merkez Vaizliğine atandı.
Kastamonu Diyanet Eğitim Merkezi’nde uzun yıllar öğretim görevlisi olarak çalışan Hocaefendi, çalış- kanlığı ve gayretlerinden ötürü teşekkür belgesi aldı. Diyanet Eğitim Merkezi’nde görevli iken, Şeyh Şa’bân-ı Veli Camiinde gönüllü olarak vaaz ve irşad hizmetleri yaptı. Rahmetli hocamız, emeklilik sonrasında da bulunduğu her ortamda, aynı ilmi, dini ve tasavvufi faaliyetlerini sürdürdü.
Bir müddet Almanya’da bulunan Hasan Basri Hocaefendi, sonrasında Kastamonu’ya dönerek, gönül verdiği ve çok sevdiği Hz. Pir Şeyh Şa’bân-ı Veli hazret- lerinin ruhaniyeti ile beraber olabilmek için ve onun ismi ile anılan camide gönüllü olarak hemen her gün vaaz ve irşad faaliyetlerini sürdürdü.
Ramazan ayı içerisinde oruçlu iken rahatsızlanan Hocaefendi, tedavi için götürüldüğü Ankara’da 12 Eylül 2015 tarihinde, 63 yaşında vefat etti. Kabri, Hacı Bayram Veli’nin doğduğu Ankara’nın Solfasol köyünde, Büyük Veli’nin doğduğu evin karşısında; Şeyhinin ve aile büyüklerinin de içerisinde bulunduğu mezarlıktadır. Allah (c.c) rahmet eylesin.
Hz. Pir Şeyh Şa’bân-ı Veli Kültür Vakfının Hasan Basri Hocaefendi için kaleme aldığı kitabın takdim bölümü
“Hakk’ı bulmak isteyenler, Eylesin nefsini derviş. Tanrı bize mürşid vermis, Derviş olabilsem derviş… Yunus Emre
İlahi dinler insanlara dindar olmanın, mutluluğa erişebilmenin yollarını gösterir. Bunun için, Allah-u Teâla, peygamberleri aracılığı ile emir, tavsiye ve uyarılarını göndermiştir.
Bakara Suresi’nin ilk ayetinde bu konuya temas edilmiş, ilahi kelam Kur’an-ı Kerim’in rehberliğine teslim olan kâmil insanlar, takva sahibi (muttaki) olarak isimlendirilmiş ve özellikleri şöyle sıralanmıştır; “Onlar, gayba inananlar, namazlarında dikkatli ve devamlıdırlar. Kendilerine verdiğimiz rızıktan başkaları için harcarlar. Ve onlar (Ey Peygamber) sana indirilene de senden önce indirilmiş olana da iman ederler. Çünkü onlar, öteki dünyanın varlığından bütün kalpleriyle emindirler. İşte Rabb’lerinin gösterdiği yolda yürüyenler onlardır, mutluluğa erişecek olanlar da.” (Bakara Suresi 2/3-5)
Merhum Hasan Basri Hoca, Rabb’inin gösterdiği o yolda yürüyen, ömrünü İslâm’a ve insanlara hizmete adamış bir gönül eri, bir güzel insan idi.
Hemen her gün, Hz. Pir Şeyh Şa’bân-ı Veli Camii’ndeki öğlen namazları öncesi yaptığı Tefsir, Hadis, Peygamberler Tarihi ve İlmihal sohbetleri, öğlen-ikindi arası 10-15 kişilik özel öğrencilerine verdiği Arapçadan tercüme Kur’an-ı Kerim meal ve tefsir dersleri, Kastamonu Diyanet Eğitim Merkezindeki kursiyer genç imamlara ve Hz. Pir Kur’an Kursu öğrencilerine yaptığı nasihatler, sohbetler, halen çoğumuzun hafızasında yaşamaktadır.
O, tüm bu gönüllü çalışmalarını, sadece Allah (c.c) rızasını kazanabilmek ve çevresindeki Müslümanlara faydalı olmak için yapardı.
Rahmetlinin sohbetlerindeki ilahi bilgilerin günümüzde ve gelecekte de insanlara faydalı olabilmesi, aynı zamanda daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için, vak- fımızca bir kitap haline getirilmesine karar verildi.
İşte elinizdeki bu eser, Rahmetli Hasan Basri Hoca’nın, Hz. Pir Camii’nde yaptığı vaazlardan hazırlanmıştır. Sohbetlerin kitap şeklinde hazırlanmasında titiz bir çaba gösteren ve sonrasında bu çalışmasının yayınlanmasını temin eden tüm talebelerine, arkadaşlarına, onun gönül dostlarına, hâsılı; Allah (c.c) yolunun yolcularına sonsuz teşekkürler ediyor, faydalı olması dilek ve temennisi ile saygılarımızı sunuyoruz.
Ves’selam…