Kastamonu Kestane balının özelliği nedir ve faydaları nelerdir
Kastamonu Kestane Balı solunum ve sindirim sistemlerine olumlu etkiler getirmektedir. Özellikle mevsim değişikliklerinde bol miktarda kestane balı tüketilmesini uzmanlar tavsiye etmektedirler.
Kastamonu Kestane Balının Özelliği nedir ve faydaları nelerdir
Kastamonu Kestane Balının Özelliği ve faydaları
Kestane; Fagaceae familyasının ballı olarak bilinen üç türünden biridir. Koyu kahve renkli, buruk biraz acı ve kestaneye özgü tadı ve kokusu olan bu bal, antiseptik özelliğiyle tanınır. Yaklaşık 30 metre yükseklikte olan dalların çiçeklenme zamanı Haziran ve Temmuz aylarıdır. Bal arısı kestaneden hem polen hem nektar hem de salgı toplar. Arılar kestaneden nektar toplarken tozlaşmayı da sağlayarak kestane üretimine katkı da bulunurlar. Bitkinin balı da meyvesi gibi koyu kahve renklidir. Kristalleşmesi yavaştır, kristalleştiği zaman çok ince granüller oluşturur. Araştırmalarda antibiyotik özelliğiyle B. Hemolotik streptecoc’lara karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. B ve C vitaminleri açısından zengin olan Kestane Balı kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını düzenleyici, mide ve karaciğer yorgunluğunu giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici etki yapar.
Kestane Balı solunum ve sindirim sistemlerine olumlu etkiler getirmektedir. Özellikle mevsim değişikliklerinde bol miktarda kestane balı tüketilmesini uzmanlar tavsiye etmektedirler.
Kastamonu Kestane Balının Faydaları nelerdir?
Yapılan araştırmalarda, kestane balı ve tarçın karışımının birçok hastalığa iyi geldiği de tespit edildi. Kestane balı her türlü hastalıkta herhangi bir yan etkiye sebep olmaksızın kullanılabilmektedir.
Bugünün tıp ilmi kestane balının tatlı olmasına karşın doğru dozlarda alındığında şeker hastaları için tehlikeli olmadığını kabul etmektedir.
Kestane balının iyi geldiği hastalıklar şu şekilde sıralanabilir…
Artrit :
Bir kısım kestane balı 2 kısım ılık su içerisine koyup üzerine bir çay kaşığı toz tarçın ilave ederek bir krem elde edilir. Bununla vücudun ağrıyan yerlerine masaj yapılırsa 1-2 dakika içerisinde ağrının azaldığı görülür. Artritli hastalar bir bardak sıcak su içerisinde 2 kaşık kestane balı ve bir çay kaşığı toz tarçını eritip sabah akşam alabilirler. Eğer düzenli olarak alırlarsa Kronik Artriti olan hastalar bile tedavi olabilirler. Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada; kahvaltıdan önce bir yemek kaşığı kestane balı ve ½ çay kaşığı toz tarçını alan 200 hastadan 73 ü bir hafta içerisinde şifa bulmuşlar geri kalan yürüyemeyen ve hareket edemeyen hastalar da bir ay içerisinde şifa bulmuşlardır.
Bağışıklık sistemi :
Her gün kullanılan kestane balı ve tarçın bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücudu bakteri ve virüs saldırılarına karşı korur.
Araştırmacılara göre kestane balı birçok vitamin ve büyük miktarda demir içermektedir. Kestane balının düzenli kullanılması akyuvarlar içerisindeki bakteriler ve virüslerle savaşan korpuskülleri de kuvvetlendirir.
Diş ağrısı :
Bir kaşık toz tarçın ve 5 tatlı kaşığı kestane balı karışımı ağrıyan dişe tatbik edilir. Ağrı kesilene kadar günde üç defa tatbik edilir.
Hazımsızlık ve grip : Toz tarçın 2 kaşık kestane balı üzerine serpilip yemekten önce alındığında asit oluşumunu ve hazımsızlığı önler İspanya da yapılan bir araştırmada kestane balı içerisindeki bir maddenin grip mikroplarını öldürdüğü ve hastaları gripten koruduğu saptanmıştır.
İdrar kesesi enfeksiyonları :
İki kaşık toz tarçın bir tatlı kaşığı bal ılık su içerisinde eritilip içilir. İdrar kesesindeki mikroorganizmalar üzerinde etkilidir.
Atkestanesinin kanser hastalığına etkileri :
Japonya ve Avustralya’da yapılan bir araştırmada mide ve kemik kanserleri üzerinde başarılı olunmuştur. Bu tür kanserlere yakalanan hastalar günde bir kaşık kestane balı ve bir kaşık tarçını bir ay süreyle günde üç defa almalıdırlar.
Kalp hastalıkları :
Kestane balı ve tarçınla bir karışım yap ve bunu her sabah kahvaltıda reçel veya marmelat yerine ekmek üzerine sür. Bu uygulama arterlerdeki kolesterolleri eriterek hastaları kalp krizinden korur. Bu uygulama ile daha önce kalp krizi geçirmiş kişiler ikinci krizden kilometrelerce uzakta olacaklardır. Bu uygulamayı düzenli olarak yapan kişilerde solunum güçlüğü ortadan kalkacak ve kalp atışları kuvvetlenecektir.
Kısırlık :
Eski Yunan ve Ayurvedikler, balı yıllardır erkeklerin spermalarını kuvvetlendirmek için kullanmışlardır. Gebe kalamayan kadınlar bir tutam toz tarçın ve yarım tatlı kaşığı kestane balını gün boyunca bir sakızla çiğnediklerinde tükürükle karışarak yavaş yavaş emilerek etkili olmaktadır. Amerika Meryland’da evli bir çiftin 14 yıldır çocuğu olmamış ve ümitlerini de kaybetmişlerdir. Bu uygulamalar kendilerine anlatılmış ve yukarıda belirtilen kürün uygulamasına başlandıktan birkaç ay sonra ikiz çocuklarının olacağı tespit edilmiştir.
Kolesterol :
İki kaşık kestane balı Üç tatlı kaşığı toz tarçın 450 gr. demlenmiş çay içerisinde eritilerek içildiğinde kan kolesterol seviyesi 2 saat içerisinde % 10 düşecektir. Artrit hastalarına tavsiye edilen kür de günde 3 defa kolesterol hastaları için uygulanabilir. Adı geçen dergideki bilgilere göre günlük gıda ile alınan bal bile kolesterolün düşmesine yardımcı olabilir.
Mide ağrıları :
Kestane balı ve tarçın kürlerinin mide ağrıları için olduğu kadar mide ülserleri için de yararlı olduğu saptanmıştır.
Gaz :
Hindistan ve Japonya’da yapılan araştırmalar kestane balı ve tarçının midedeki gazı giderdiğini göstermiştir.
Atkestanesi ile saç dökülmesi sorunlarının tedavisi : Saçı dökülenlerle tepesi açılanlar sıcak zeytinyağı içerisine bir kaşık bal bir tatlı kaşığı toz tarçın ilavesiyle elde edilen krem banyodan önce başa sürülür ve yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra yıkanır. 5 dakikalık bir uygulama dahi etkili olabilir.
Sivilceler ve deri :
3 kısım bal 1 kısım tarçın ile bir krem yapılır. Bu krem uykudan önce sivilceler üzerine sürülür. Sabahleyin ılık su ile yıkanır. Eğer 2 hafta süreyle her gün uygulanırsa sivilceleri kökünden çıkarır. Egzama, mantar ve diğer deri enfeksiyonlarında eşit miktardaki kestane balı ve tarçın karışımı uygulanır.
Soğuk algınlığı :
Bir kaşık ılıtılmış bal ve 1/4 tatlı kaşığı toz tarçın günde üç defa yenir. Bu uygulama birçok kronik öksürük, soğuk algınlığı ve sinüslerin temizlenmesi için de geçerlidir.
Yaşlılık :
Kestane balı ve tarçınla hazırlanan çay düzenli alındığında yaşlılık harabiyetini önler. 4 kaşık kestane balı, 1 kaşık toz tarçın 3 bardak su içerisinde kaynatılarak bir içecek hazırlanır. Günde 3-4 defa ¼ bardak miktarında içilir. Deriyi diri, taze ve yumuşak tutar yıpranmasını durdurur.
Yorgunluk :
Araştırmayı yapan Dr.Milton bir bardak su içerisinde ½ kaşık bal ve biraz toz tarçının her gün kuşluk vakti ve vücut direncinin düşmeye başladığı takriben saat 15.00′te alındığında bir hafta içerisinde canlılığın arttığını tespit etmiştir.
Zayıflama :
Bir bardak kaynar su içerisine eşit miktarda kestane balı ve tarçın konup karıştırılır. Her gün kahvaltıdan yarım saat önce aç karnına ve yatmadan önce içilir. Düzenli uygulanırsa kilo verilir. Ayrıca bu karışım düzenli olarak içildiğinde yüksek kalorili diyet alınsa bile vücutta yağın birikmesine engel olur.
Bir çorba kaşığı kadar yenildiğinde genizde ve ağızda acımsı, buruk bir kestane tadı bırakıyorsa, Bir kağıt üstüne dökülen balı ateşle temas ettirince cızırdayarak yanıyorsa, Kestane balını yedikten bir süre sonra dahi ağzınızda hala hafif bir kestane tadı varsa, Aldığınız bal büyük ihtimalle gerçek kestane balıdır.
En İyi Kastamonu Kestane Balı Nasıl Olur?
Hakiki kestane balı, halk arasında acı bal adıyla bilinen Kastamonu Kestane balı diğer bal çeşitlerine göre farklı fiziksel özelliklere ve muazzam bir içeriğe sahip olan kestanedeki bazı özellikler çok belirgin bir haldedir. En iyi kestane bal çeşitlerinin fiziksel ve yapısal özellikleri çok farklıdır.
Öncelikle en iyi kestane balı; tatlı, acımsı ve buruk tatları bir arada bulundurur. Bu sebeple farklı bir aromaya sahiptir. Yenildiği zaman ise kestane tadı çok yoğun bir şekilde hissedilir. Bu yoğun tadın en büyük sebebi ise işçi arıların sadece kestane çiçeklerinin nektarını toplamasından dolayıdır.
En iyi kestane balı rengi koyu kahverengi olur. Koyu renkli bal çeşitlerinde genellikle şeker, demir, bakır, potasyum, kalsiyum gibi mineraller çok daha fazla bulunur. Kestanenin içeriğindeki mineral, protein ve enzim arttıkça rengi de koyulaşır.
Hakiki kestane balı, en çok tat ve renk bakımından farklılık gösterir. Diğer bal çeşitlerinden kolay bir şekilde ayırt edebileceğiniz çok farklı bir baldır. Koyu rengi vermek ve özel aroma tadını hissettirmek adına içeriğine boya ve katkı maddesi katan ürünlerden kaçınmak gerekiyor. Özellikle üretim sertifikası olmayan ürünleri tercih etmenizi önermeyiz.
Ağır akışkanlı olan bu bal, yoğun kıvamlı olmasından dolayı viskozite değeri epey yüksektir. Bu sebeple pH değeri, diğer ballara göre çok daha yüksektir.
Kristalleşme daha yavaş olur. Bunun sebebi ise fruktoz oranının glikoz oranından çok daha yüksek olmasıdır. Diğer bal çeşitlerine göre çok daha geç kristalleşir. Kristalleşme sonrasında ise granüller ince yapılı olur.
Hakiki kestane balı, diğer çiçek ballarına nazaran iki kat daha çok demir içerir. Aynı zamanda 4 kat daha fazla kalsiyum minerali içermektedir.
İçeriğinde bulunan B ve C vitaminleri sayesinde vitamin değeri yüksek olan ballar arasında yer alır.
İnebolu ‘da kestane balı üreticisiyim. Anlatılanlara ilaveten;hakiki kestane balı sabah aç karna iki tatlı kaşığı kadar tüketilip üzerine yaklaşık yarım saat kadar su dahi içilmez. Yeme içme olmamalı. İlk idrardan kestane balının kokusu aynen hissedilir. Balın gerçekliğini de bu kokudan anlayabilirsiniz.
Bal kesinlikle 45 derecenin üzerindeki suya karıştırılmamalı
Bilgi için çok teşekkürler