enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu için beklentimiz demiryolu (Prof. Dr. Remzi Fındıklı)

Yıllar önce Milli Gazete Kastamonu ilavesi için Prof. Dr. Remzi Fındıklı beyin, Prof. Dr. Yaşar Yetişken hocamız vasıtasıyla, Kastamonu için Demiryolunun niçin gerektiği ile ilgili bir yazı yayınlamıştık. Bugünlerde tekrar konuşulmaya başlanan Kastamonu Demiryolu için Kastamonu Kaber ekibi olarak önemine binaen tekrar yayınlama istiyoruz.

Kastamonu için beklentimiz demiryolu (Prof. Dr. Remzi Fındıklı)
16 Nisan 2024 16:38 | Son Güncellenme: 25 Nisan 2024 16:18
A+
A-

 Prof. Dr. Remzi Fındıklı, o günkü yazısında; Kastamonu için beklentilerinin demiryolu olduğunu belirtmiş, Kastamonu Havalimanına kavuştu Gerçekten hava limanın açılışı ile birlikte Kastamonu artık kanatlandı” “uçuşa” ve “yükselişe” geçti” diyerek tarihi bilgiler vermişti. İşte o muhteşem yazı…

KASTAMONU HAVALİMANI NASIL AÇILMIŞTI?

Tarihe tanıklık etme adına mutlu ve muhteşem havalimanı açılış törenine katıldım. Kendisi liseden devre arkadaşım olan Sayın Başbakana memleketime kazandırdıkları böylesine değerli bir hizmetlerinden dolayı tören sırasında görüşerek teşekkür ettim.

Havalimanımızın, ilimize, ilçelerimize ve bütün yöremize hayırlı ve yararlı olmasını dilerim. Kastamonu Havalimanı, yalnız ilimize değil, bölgemiz ve Karabük başta olmak üzere çevre illerine de hizmet sunabilecektir. Havalimanını açılması ile ulaşım sorunu kolaylaşacağı gibi Kastamonu’nun ekonomisi ve turizmi bundan çok büyük katkılar sağlayacaktır.

Havayolu medeniyet, güven, nimet, hız ve çağdaşlık demektir. Bütün dünyada en çok tercih edilen yol, havayoludur. Yıllardır bu nimetten uzak kalan Kastamonu halkı, nihayet bu nimete de kavuşmuştur.

Yaptırdığı yollarla büyük bir ün kazanan Osmanlı sadrazamı Halil Rıfat Paşa “ulaşamadığın yer senin değildir” vecizesiyle yolların bir ülke açısından taşıdığı önemi çok anlamlı bir şekilde ifade etmiştir.

KASTAMONU HAVALİMANIIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

  Kastamonu Havalimanı, Türkiye’nin 50. Havaalanıdır. Ancak, Kastamonu Havalimanı, sıradan bir havaalanı değil, tam donanımlı bir havalimanıdır. Bilindiği gibi havaalanı ile hava limanı farklı şeylerdir. Havalimanı, uluslararası standartlar da ve uluslararası uçuşlara açık, gümrükleme işlemlerinin ve sağlık kontrollerinin yapılabildiği her türlü teknik donanıma sahip büyük çapta donanımlı havalimanlarıdır. Havaalanı ise, uluslararası uçuş için gerekli donanıma sahip olmayan yalnız yurtiçi uçuşlara hizmet veren mahalli hava alanlarıdır. Türkiye’de halen 14 havalimanı, 36 havaalanı vardır. Kastamonu Havalimanı, Zonguldak ve Sinop Havaalanından sonra Batı Karadeniz’de faaliyete geçirilen 3. Havalimanıdır. 3.740 metre kare terminal binası toplam büyüklüğüne sahip tek havalimanı olma özelliği taşıyan havalimanımızın ilimizin sosyo-ekonomik kalkınmasına büyük katkılar sağlaması beklenmektedir.

  Türk Hava Yolları, İstanbul’dan Kastamonuya haftanın dört günü karşılıklı uçak seferleri düzenlemektedir. Bu seferlerde doluluk oranı % 80 dolayındadır. Eğer bu doluluk oranı artarak devam ederse, haftada dört yapılan sefer sayısı her gün yapılabilecektir. Yıl sonu yolcu hedefi, 30.000 yolcudur.

Diğer taraftan Kastamonu’ya her gün karşılıklı 51 şehirlerarası otobüs seferi yapılmaktadır. Bundan böyle bu otobüs yolcularının bir kısmının havayolunu tercih etmesi beklenebilir.

MEDENİYETİN ÜÇ TEMEL AYAĞI VARDIR?

Ulaşım. Ulaşılabilirlik, İletişim. Erişilebilirlik, Eğitim: Yetiştirebilirlik ve eğitilebilirlik. İnsan toplumsal bir varlıktır. İnsanın toplumsallığı, bireylerin birbiriyle etkileşimi ve iletişimiyle mümkündür.

Ülkeler, ulaşım sorununu çözebildiği, iletişim imkanları sağlayabildiği, halkına ulaşım, iletişim ve eğitim hizmetlerini sağlıklı ve yeterli bir şekilde sunabildikleri oranda uygar ve ileri ülke sayılmaktadır. Yollar, bir ülkenin can damarlarıdır. Bu çağdaş hizmetlerden yoksun bir ülkenin gelişmişliğinden ve uygarlığından bahsedilemez. Nitekim, bugün birisine bir yerden bahsederken ilk sorduğu şey, oraya en kolay ve kısa ulaşım nasıl olduğu, hava alanı ve uçak seferleri var mı sorusudur.

Havayolu, bir medeniyet, güven, nimet, hız ve çağdaşlık demek olduğu gibi, hava yolculuğu da, kara yolculuğuna göre hem daha güvenli, hem de süre olarak daha hızlıdır. Bu nedenle artık çağdaş ülkeler uçak yolculuğu yapmaktadır. Ne var ki, yıllardır bu medeni ulaşım nimetinden yararlanamayan Kastamonu halkı, geçte olsa, sonunda böyle bir imkana kavuşabildik.

 

GEÇMİŞTE KASTAMONU’DAN ULAŞIM NASIL SAĞLANIYORDU?

Geçmişte insanlar ulaşım için hayvanları kullanırlardı. Zaman ilerledikçe hayvanların yerini motorlu araçlar almıştır. Motorlu taşıtların icadıyla yolculuklar motorlu araçlarla yapılmaya başlandı.

Günümüzde kırsal kesimde hayvanlardan faydalanılmaya devam edilse de ulaşım artık motorlu araçlar vasıtası ile yapılmaktadır. İnsanlarımız bir zamanlar Kastamonu’dan İstanbul’a yürüyerek giderlermiş. Bundan 60 yıl önce Kastamonu’dan İstanbul’a doğru düzgün bir karayolu olmadığından otobüslerle derme çatma yollara ancak iki günde gidilebiliyordu. O tarihlerde henüz Karabük-Gerede arasındaki Cildikısık Tüneli de yapılmamıştı. Zor bir yolculuk yapan Kastamonu yolcuları otobüsle Eskipazar İlçesi yakınındaki İsmet Paşa Tren İstasyonuna gelir, oradan trene binerek Karabük7e geçer, başka bir otobüsle Karabük’ten aktarmalı olarak zar zor bir şekilde Araç ilçesine ve Kastamonu’ya ulaşabilirlerdi.

Diğer taraftan 60 yıl öncesi, Ankara- İstanbul arasında karayolu olmadığı için Ankara’dan İstanbul’a gitmek isteyen yolcular deniz yolunu kullanmak zorunda idi. Bunun için de Ankara’nın denize en yakın yeri olan İnebolu Limanından gemilerle İstanbul’a ulaşırlardı. Aynı şekilde İstanbul’dan Ankara’ya gelmek isteyenler de yine deniz yolu ile İnebolu üzerinden Kastamonu’ya oradan da Ankara’ya gelirlerdi. Nitekim, Türkiye’nin ünlü işadamlarından biri olan Vehbi Koç, hatıralarını kaleme aldığı Hayat Hikayem adlı kitabında bu durumu uzun uzun anlatır. Vehbi Koç, Ankara’dan İstanbul’a gidebilmek için karayolu ile at sırtında Kastamonu üzerinden İnebolu’ya geldiğini, atını orada bir bakıcıya emanet ettiğini, İnebolu’dan gemi ile İstanbul’a gittiğini, İstanbul’da işlerini hallettikten sonra tekrar gemiye binip İnebolu’ya döndüğünü söyler. İnebolu’dan atına binip tekrar Ankara’ya gelebildiğini, bu geliş-gidişlerin ise, hem çok zahmetli olduğunu, hem de çok uzun günler aldığını Hayatım isimli kitabında dile getirmektedir.

 

Diğer taraftan Kastamonu’da eskiden kış ayları çok sert geçer, yollar kardan ve buzdan dolayı kapanır ve yolcular günlerce yollarda mahsur kalırdı. Oysa, bugün teknolojik buluşlar ve şehirleşme alanındaki gelişmeler sonucu ulaşım- da devrim niteliğinde ilerlemeler olmuş, artık yollar asfaltlanmış, geniş otobanlar ve duble yollar yapılmış, sağlam ve lüks arabalar devreye girmiş, böylece çileli yolculuk dönemi bitmiş, öyle ki, Kastamonu-İstanbul arası yolculuk süresi, havayolu ile artık bir saate inmiştir. Kastamonu için hava alanına kavuşmak önemli bir gelişmedir. Ancak, hava yolu, insan ve yük taşımacılığı açısından çok pahalıdır. Bu nedenle dünya, en güvenli ve ucuz ulaşım aracı olan demiryoluna ağır vermiştir.

  Kastamonu‘nun bundan sonraki öncelikli beklentisi demiryoludur. Bunun için yapılacak oldukça basit ve kolay. Hemen yanı başımızdaki demiryolunun Karabük’ten bir an önce Kastamonu’ya uzatılmasıdır. Kastamonu ile Karabük arasındaki mesafe çok kısadır. İnşaallah bu dileğimiz gerçekleşir, bir an önce demiryoluna ve trene yolculuğuna da kavuşuruz. Gelişiniz güzel, gidişiniz güzel, her şeyiniz güzel ve güvenli olsun.

Yorumlar
  1. Şaban Şenel dedi ki:

    Çok isabetli ve yerinde bir karar. Kastamonu ekonomisine ve turizmini büyük katkı sağlayacaktır. İnşallah biran evvel hayata geçirilmesi temennisiyle, başarılar ve kolaylıklar dilerim.