enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Göl İlköğretmen Okulu (Bir Öğretmenin Hatıraları)

Kastamonu Göl İlköğretmen Okulu (Bir Öğretmenin Hatıraları)
31 Ocak 2022 19:47
A+
A-

KASTAMONU GÖL İLKÖĞRETMEN OKULU

Kastamonu’nun merkezine 10 km. uzağında, Daday ilçesi tarafında kurulmuş bir eğitim ve öğretim kurumudur. Arazi yapısı ile bir gölü andıran çok güzel ve geniş bir ovada yer alır. İçinden Daday çayının geçtiği bu geniş alanın bir tarafında öğretmen okulu bir tarafında Ziraat Teknik Meslek Okulu vardır.
Ülkenin kalkınmasının temeli olan eğitimi halka indirmek ve bilinçlendirmek için o zamanın şartları içinde hızla okullaşma, halkı okur-yazar duruma getirme ve aydınlatmak için eğitici programları uygulamaya konulmuştur.

Bu okullar kalkınmanın temelini atacaklardır. Önce Eğitmen Kursları ile işe başlanmıştır. Ders saatlerinin dışında tuğla kesme, bina yapma işleri ile yerine getirmekte büyük çaba harcanmıştı. Bu günün şartları hiç yok. Para dersen oda yok. Okumuş insan sayısı bir elin parmakları kadar az. Bu çalışmalar hızla ilerletilmiş ve hem eğitim, öğretim hem de bina yapma, inşaat yaparak okul durumuna getirilmiştir. Bu işleri yapanlar askerliğini yapmış,okur yazar olan yetişkin insanlardır. Eğitimi bitenler hemen köylere Eğitmen olarak okuma-yazma öğretmek için görevlendirilmişti.

Örneğin: Bahşiş Akdaş ( İmam, eğitmenlik hizmetinde az çalışmış görevi bırakmıştır.) Kayabaşından Kambur Lakaplı eğitmen, pazar yerinde ki okulda görevliydi. Kabalar da, Düvenözü ve çevresinde ki köylerde eğitmenler vardı. Bu eğitmenler 3. sınıfa kadar eğitim ve öğretim veriyordu. Biz ilkokula giderken çalıştıklarından biliyorum.

Daha sonra Köy Enstitüleri olarak yer alıyor. Kalkınmanın temel taşları buradan atılıyor. Burada ki eğitim ve öğretim programları uygulamalı eğitimdi. Mezun olan öğretmen iyi bir eğitimci olduğu gibi, Sağlıkçı, köyde ilk yardımı öğretecek ve hastaya iğne yapacak, sağlık kurallarını halka kavratacak bilgi donanımlıydı. İyi bir ziraatçı, köyün toprağının veriminden, hangi ürünlerin daha iyi yetişeceğine, meyve ağaçlarının dikimi, bakımı, sebze ve meyvelerden kışa hazırlık…gibi, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın iyi cinslere dönüştürülmesin de, bakımında, sağlığında önemli bir veteriner gibi görev yapıyor halka gerekli bilgileri öğretiyordu.

Kümes hayvanlarından tavukçuluk da et ve yumurta tavuklarının, arıcılık … gibi konularda yetiştiriliyordu. Köyde köylünün kullanacağı, kazma, kürek, balta, saban demiri, çapa, tırmık, ip. urgan ve halat dokuma işlerinin yanında; tarım aletlerinin yapımında demir atölyeleri köylerde kurulmuştu.

Öğretmen bunları köylüye öğreten bir kişiydi. Eğitim öğretimin dışında köylü kendi işini daha iyi yapma ve birlik, dayanışma içinde aydınlanıyordu. Bu durum toprak ağalarının işine gelmiyordu. Uyanan köylü hak aramayı da biliyordu. Ağaların durumu sarsılmaya başladı. Van milletvekili Kinyas Kartal Van’ın toprak’ ağasıdır. “Menderes’le konuşarak“ bu okulların kapatılmasını biz sağladık” sözleri gazete, dergi ve kitaplarda yayınlandı. Mareşal Fevzi Çakmak İsmet İnönü’ye “Sayın İnönü bu komünist yuvaları ne zaman kapatılacak“ demiştir.

Siyasilerin oy uğruna, toprak ağaların etkisinde kalarak Köy Enstitülerini kapatmışlardır. Ülkenin kalkınmasının önüne takoz koymuşlardır.

İskandinav Ülkeleri, Japonya …gibi kalkınmış ülkeler bu programları uygulayarak kalkındıklarını anlatırlar. Hâlâ bu eğitim sistemini dünya övmektedir.

Bizim için en büyük kayıp tam eğitimi ve öğretimi sağlayan öğretmenler yetiştiren Kalkınmanın Temel Taşı olan o güzelim okulların kapatılmasıdır. Bu çok başarılı okulların programları gündemden çıkarılarak Öğretmen Okullarına dönüştürülmüştür.

Göl İlköğretmen Okulu geniş bir alan üzerine kurulmuş, derslikleri, tek katlı öğretmen lojmanları, resim, müzik salonları, demir atölyesi ve ağaç işleri atölyesi, fizik ve kimya laboratuvarları, Sağlık Evi (Revir), futbol sahası, sinema binası, kütüphanesi, fırını, kantini, büyük bir yemekhanesi, su deposu, basketbol ve voleybol sahaları, yatakhanesi, banyosu, çamaşırhanesi, elma bahçesi, kavaklık ile küçük bir çiftlik ve kasaba gibi bir okuldu.

Bu güzelim öğretmen okulları da kapatıldı. Siyasilerin bu okul da işine gelmedi. Liseye çevrildi. Bu gün Göl ilköğretmen Okulu’nun yerine askeri yerleştirdiler. Şu anda askerin elinde, yönetiminde… (Devam edecek)

1964-1970 Kastamonu Göl Öğretmen Okulu Mezunlarından
831 nolu Sebahattin Akdaş

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.