enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu El Sanatları: Ahşap El Sanatları

Kastamonu Ahşap sanatı, kültürümüzde yüzyıllardır önemli bir yer tutan ve çok ilgi çeken çeken bir oymacılık uğraşıdır. Anadolu-Türk kültürünün oluşmaya başladığı ilk zamanlardan bu yana Kastamonu’da ahşap sanatıyla uğraşmak birçok kişinin gözdesi olan ve meslek olarak da devam ettirilen bir zanaat dalı olmuştur. 

Kastamonu El Sanatları: Ahşap El Sanatları
8 Kasım 2024 11:35 | Son Güncellenme: 8 Kasım 2024 12:29
A+
A-

  Kastamonu Haber ekibimizin araştırıp  hazırladığı bu özel habere göre; Kastamonu toplam yüzölçümünün %66’sı orman alanlarıyla kaplı olan Türkiye’nin önemli ormancılık faaliyeti yapılan illerindendir. Bu sebeple Kastamonu ahşap el sanatları yönünden de Türkiye’de önde gelen merkezlerden biri olmuştur. Ahşap oymacılık, kakma, kündekâri, müzik aletleri yapımı geleneksel mutfak araç gereçleri, ahşap oyuncak yapımı, mimari elemanlar ve tekne yapımı gibi ahşabın ana unsur olarak kullanıldığı el sanatlarıdır.

Kastamonu Ahşap El Sanatları nelerdir?

   Kastamonu il merkezinde ahşap oymacılık, müzik aletleri yapımı (saz) ve naht sanatı, Şenpazar ilçesinde müzik aletleri (kemane) ve şimşir ağacından kaşık yapımı, Daday ilçesinde Külekçilik (yayık, tıkır, çalmaç, güvlek) ve sandalye yapımı, Bozkurt ilçesinde sandık ve ahşap oyuncak yapımı, Tosya ilçesinde ahşap kapı yapımı, İnebolu, Cide gibi sahil ilçelerinde ise tekne yapımı görülmektedir.

Kastamonu Üniversitesi bünyesinde bulunan Orman Fakültesi Ahşap Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi sayesinde bölgede akademik araştırmalar yapılmaktadır. İlde bulunan El Sanatlarını Araştırma Merkezi ve Kastamonu Belediyesi Ahşap Birimi ise ahşap kültürünü yaşatma ve gelecek nesillere aktarma yönünden önemli merkezlerdir.

Kastamonu’da zengin orman varlığının değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması, bu alanda faaliyet gösteren firmaların ve ürünlerin tanıtılması ve ahşap el sanatlarının kaybolmamasını sağlamak amacıyla 2011 yılından beri Ahşap Fuarı düzenlenmektedir.

Kastamonu’da Sepetçilik

Sepetçilik ağaçların ince sürgünlerinden, bitkilerin odunlaşmamış saplarından faydalanılarak yapılan örgü el sanatıdır. Kastamonu il merkezi, Daday Araç, Azdavay ve İnebolu ilçelerinde üretilen sepetlerde çoğunlukla söğüt, fındık ve kestane ağaçlarının dalları kullanılmaktadır.  Kastamonu sepeti olarak bilinen bu sepetler ince söğüt dallarının yine özel işlemlerle hazırlandıktan sonra elle değişik biçimlerde örülmesi tekniği ile yapılmaktadır. Kullanım alanına göre kapaklı pazar sepeti, yumurta sepeti, saman sepeti gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Günümüzde plastik ürünlerin yaygınlaşması ile birlikte Kastamonu’da sepetçilik unutulmaya yüz tutmuş el sanatı durumundadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.