enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

K Vitamini: Faydaları, Kaynakları ve Eksikliği

K vitamini, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olarak aşırı kanamayı önlemede önemli bir rol oynar. Diğer birçok vitaminin aksine, K vitamini tipik olarak bir diyet takviyesi olarak kullanılmaz.

K Vitamini: Faydaları, Kaynakları ve Eksikliği
23 Eylül 2022 19:15 | Son Güncellenme: 23 Eylül 2022 19:16
A+
A-

K vitamini temel bir besindir ve yağda çözünen dört vitaminden biridir (A, D ve E dahil). Yapraklı yeşil sebzeler gibi bitkilerde bulunan K1 vitamini ve bağırsakta doğal olarak üretilen K2 vitamini olmak üzere iki ana K vitamini türü vardır.

Bağırsaktaki bakteriler K1 vitaminini K2’ye sentezleyebilir ve vücudumuzun K vitamini ihtiyacının yaklaşık %10’unu oluşturabilir.

Ayrıca lahana turşusu gibi fermente gıdalarda, karaciğer ve yumurta sarısında az miktarda K2 bulabilirsiniz. K vitamini en çok kanın pıhtılaşmasındaki rolüyle bilinir ve aynı zamanda kemik oluşumunda ve kalp ve göz sağlığının korunmasında da rol oynar.

K Vitamini Faydaları

Daha güçlü kemikler

K vitamini, sağlıklı kemik dokusu üreten bir protein olan osteokalsin üretimine yardımcı olur. Ayrıca diğer vitaminlerle birlikte çalışır.

K vitamini , kalsiyumun kemiklerin düzgün gelişmesine yardımcı olmak için yolunu bulmasını sağlamak için D vitamini ile birlikte çalışır.

Çalışmalar K vitamini açısından zengin yiyecekleri çok tüketen kişilerin daha güçlü kemiklere sahip olduğunu ve kalça kırma olasılığının yemeyenlere göre daha düşük olduğunu gösterdiler, ancak bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

K Vitamini: Faydaları, Kaynakları ve Eksikliği

Sağlıklı kalp

Artan bir araştırma grubu, K vitamininin kardiyovasküler sağlık için önemli olduğunu göstermektedir. Edith Cowan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma(yeni sekmede açılır)Avustralya’da, K vitamini açısından zengin bir diyete sahip kişilerin ateroskleroz ile ilişkili kardiyovasküler hastalık (kalbi veya kan damarlarını etkileyen durumlar) geliştirme riskinin yüzde 34 daha düşük olduğunu buldu.

Daha iyi görme

K vitamini gözlere de fayda sağlayabilir. Basitçe söylemek gerekirse, çalışma, K vitamini takviyesinin göz sağlığını ve daha iyi görmeyi teşvik etme olasılığını vurguladı.

Hafıza

Daha yüksek K vitamini seviyeleri, sağlıklı yaşlı erişkinlerde gelişmiş epizodik (uzun süreli) hafıza ile bağlantılıdır ve bilişsel sağlığı artırır. (düşünme, öğrenme ve hatırlama yeteneği)

K Vitamini: Faydaları, Kaynakları ve Eksikliği

Sağlıklı bağırsak

K2 vitamini, kalın bağırsaklardaki faydalı mikroplar tarafından üretildiği için benzersizdir, ancak bildiğimiz gibi, bazı gıdalardan da alabilirsiniz. Bu nedenle, lahana turşusu gibi bağırsak dostu fermente gıdalar yemek vücutta sağlıklı K2 seviyelerini koruyabilir ve mikrobiyomda mikrobiyal çeşitliliği teşvik edebilir.

K VİTAMİNİ KAYNAKLARI NELERDİR?

Koyu yapraklı yeşillikler
Brokoli
Karnabahar
Lahana turşusu
Kuru erik
Kivi
Avokado
Yaban mersini
Yumurta sarısı
Karaciğer
Böğürtlen

K Vitamini: Faydaları, Kaynakları ve Eksikliği

 

K VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

K vitamini eksikliğinin bir işareti aşırı kanamadır, çünkü K vitamini kan pıhtılaşma faktörlerinin üretimi için gereklidir diyor. Bu aynı zamanda sık morarma, tırnak altında küçük kan pıhtıları, idrar ve dışkıda kan şeklinde kendini gösterebilir.

Sağlıklı bir bağırsak floranız olduğu ve yağ emilimiyle ilgili bir sorununuz olmadığı sürece, K vitamini eksikliği yaşamanız pek olası değildir. Eksik olduğunuzu düşünüyorsanız, ek alma konusunda sağlık uzmanınızla konuşun.

Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.