enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

İstanbul Yerebatan Sarnıcı Tarihi (Yerebatan Sarnıcı Kısa Tarihi)

Ayasofya’nın güneybatısında yer alan Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un en iyi turistik mekanlarından biridir.

İstanbul Yerebatan Sarnıcı Tarihi (Yerebatan Sarnıcı Kısa Tarihi)
24 Temmuz 2022 10:18
A+
A-

Yeraltındaki mermer sütunlardan da anlaşılacağı üzere Bizans İmparatoru I. Justinianus (527-565) için yaptırılan bu büyük yeraltı su deposu, halk arasında “Yerebatan Sarnıcı” olarak biliniyor. Sarnıcın yerinde, şimdi Yerebatan Sarnıcı olarak biliniyor.

Bazilika bir Roma katedraliydi. Sarnıç olarak da bilinen Sarnıç Bazilikası, İstanbul, Türkiye’deki birkaç yüz antik sarnıcın en büyüğüdür. Tarihi Sarayburnu yarımadasında, Ayasofya’nın 150 metre (490 feet) güneybatısında bulunan sarnıç, 6. yüzyılda Bizans İmparatoru I. Justinianus döneminde inşa edilmiştir. Şu anda içinde çok az miktarda su ile saklanmaktadır. halka açık erişim alanı. İstanbul’u ziyaret ettiğinizde, İstanbul’un tarihi mekanları arasında önemli bir yere sahip olan Yerebatan Sarnıcı’nı ziyaret edin.

Sarnıç, 140 metre uzunluğunda ve 70 metre genişliğinde dikdörtgen bir alanı kaplayan devasa bir yapıdır. 52 basamaklı bir merdivenle çıkılan Sarnıcın içinde 9 metre yüksekliğinde 336 sütun bulunuyor. Sütunlar 4,80 m aralıklarla yerleştirilmiş ve her biri 28 sütundan oluşan 12 sıradan oluşmaktadır. Sarnıcın mahfazası sütunlarla kemerler üzerinden taşınmaktadır. Sütunların geri kalanı, iki parçadan oluşan biri hariç, tek parçadan yapılmıştır. Sütunların büyük kısmının çeşitli mermer stillerinden yontulduğu ve İstanbul’daki antik yerlerden toplandığına inanılıyor.

İstanbul Yerebatan Sarnıcı Tarihi (Yerebatan Sarnıcı Kısa Tarihi)

Bu sütunların başları çeşitli desenlere sahiptir. Bunlardan 98 tanesinde Korint üslubu, geri kalanında ise Dor üslubu kullanılmıştır. Suya dayanıklılık için sarnıcın duvarları 4.80 metre kalınlığında olup, zemini tuğla ve yoğun bir tuğla tozu harcı tabakası ile sıvanmıştır. Sarnıç toplam 9.800 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve 100.000 ton su tutabiliyor.

Yerebatan Sarnıcında Medusa Başları Sarnıcın kuzeybatı köşesinde, Medusa profili işlenmiş bloklardan iki sütunun kaidesi yapılmıştır. İki başın kaynakları net olmamakla birlikte, geç Roma döneminden kalma bir yapıdan çıkarıldıktan sonra sarnıca nakledildikleri sanılmaktadır. Geçmişte sütun kaidesi olarak kullanıldığına dair yazılı bir belge yoktur.

İstanbul Yerebatan Sarnıcı Tarihi (Yerebatan Sarnıcı Kısa Tarihi)

Blokların, Gorgonların bakışlarını saptırmak için bükülmüş ve yana doğru açılı olduğu iddia ediliyor; bununla birlikte, genellikle birinin yalnızca sütunu tutmak için doğru boyutta olması için yanlara yönlendirildiği düşünülür. Ters Medusa bu şekilde monte edildi, böylece her zamanki Medusa ile aynı yükseklikte olacaktı. Bu mitolojik yapı, İstanbul tatiliniz sırasında kesinlikle ziyareti hak ediyor. Efsaneye göre sarnıcın yapımında 7.000 köle kullanılmış.

Genişletilmiş sarnıç, Konstantinopolis’in Büyük Saray ve diğer First Hill konutları için bir su filtreleme tesisi olarak hizmet vermiş ve 1453’teki Osmanlı fethinden sonra ve modern zamanlara kadar Topkapı Sarayı’na su sağlamaya devam etmiştir. Antik kaynaklara göre bazilika, Ayasofya’ya bakan bir revakla çevrili bahçelere sahipti. İmparator Konstantin, şehri harap eden 532 Nika isyanından sonra İmparator Justinian tarafından yeniden inşa edilen ve büyütülen bir yapı inşa ettirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.