enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

İslam Dininde Hac Nedir (Hac Nasıl Bir İbadettir?)

Hac, Müslümanların ümmet (tek topluluk) olduğunu pratik olarak ortaya koymaktadır. Özellikle diğer din mensupları, namaz ve hac gibi muhteşem ibadetlerin kendi dinlerinde bulunmayışından üzüntü duyarlar. Hac, Tevhid akidesinin önemini sembolize eder.

İslam Dininde Hac Nedir (Hac Nasıl Bir İbadettir?)
7 Temmuz 2022 06:02 | Son Güncellenme: 6 Temmuz 2022 23:13
A+
A-

Bismillahirrahmanirrahim;

HAC, ÇOK MUHTEŞEM BİR İBADET İKLİMİ

Esselamü aleyküm! Kıymetli kardeşlerim!

Zilhicce ayı hac ibadetinin yerine getirildiği günlerdir. Şimdi yüz binlerce Kabe sevdalısı kutsal topraklarda. Hac öyle muhteşem bir ibadet ki, dünyanın dört bucağından toplanıp gelen inanmış insanları bir arada topluyor.

Hac, Müslümanların ümmet (tek topluluk) olduğunu pratik olarak ortaya koymaktadır. Özellikle diğer din mensupları, namaz ve hac gibi muhteşem ibadetlerin kendi dinlerinde bulunmayışından üzüntü duyarlar. Hac, Tevhid akidesinin önemini sembolize eder.

Muhteşem hac ibadetinin kutsal topraklara gelen, aynı dine mensup insanların tamamı ile birlikte, aynı zamanda yapılmasının anlamını düşünebiliyor musunuz? Önce, “Biz bir ümmetiz; aynı amaçla haccı yaptığımız gibi, her alanda da birlikte hareket edeceğiz, demektir.

Ticaret, siyaset, ekonomi, eğitim, savunma, kültür, inanç gibi her konuda da bu beraberliği sürdürmeye kararlıyız, anlamına gelir. Hac, İslam Birliği’ni kurmanın çekirdek uygulamasıdır. Biz Müslümanlar kardeşlik hasretiyle yanan, birbiri için yaşayan topluluğuz, demektir.

ARAFAT MEYDANINDA EVRENSEL KONGRE

Kardeşler! Ne kadar muhteşem bir ibadet değil mi? Haccın şartlarından (farzlarından) en başta geleni “Arafat’ta vakfe”dir. O da yalnız Kurban Bayramı arefesinde yapılır. Bu sene cuma gününe geldiği için “Haccı Ekber” olacak. O gün herkes Arafat Meydanı’nda.

Efendimiz (s. a. v.) “Hac Arafat’tır” buyurur. O gün herkes beyaz ihramları içinde Mahşerin provasını yapar. Hesap verme şuuru zirveye çıkar. Amel ve davranışlarda daha dikkatli olunur. Arafat’taki ana baba gününü görür, inanmış gönüller mahşer gününe hazırlanır.

Hac ibadetinde mü’minler Allah’ın emirlerine her an uymaya söz verirler. Müslümanlar ilk defa Kabe’yi gördüklerinde büyük aşk ve heyecanla “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk” “Allah’ım sen bana haccı farz kıldın, ben de işte Sen’in emrine uydum ve Sana yöneldim, der.

“LEBBEYK LA ŞERİKE LEK” NE DEMEK?

“Lebbeyk la şerike lek” “Yarabbi buyur, Sana teslim oldum, Sana inandım ki, senin şerikin (ortağın) yoktur. Sen kamil kudretsin. Şüphesiz senin gücün “her şey”e yeter. Seni bütün eksiklerden ve noksan sıfatlardan müstağni (uzak) biliyorum Yarabbi, Allahü ekber.”

HER TÜRLÜ NİMETİ VEREN ALLAH’TIR

Kardeşler! Hac’da okunan “Lebbeyk” çağrısı “telbiye”dir. Telbiye devam ediyor: “Lebbeyk inne’l hamde – Yarabbi, buyur, emrindeyim! Hamd, şükür, sena (övgü) yalnız Sen’in içindir. “Ve’ni’mete – her türlü nimet de Sen’dendir” Şükrolsun verdiğin nimetlere Yarabbi!.

“Ve’l mülkü- Mülk de Sen’indir” Yarabbi! Sen yerlerin ve göklerin ezeli ve ebedi sahibisin! Bana verdiğin dünyalıklar “geçici” ve “emanet” olarak elimde bulunmaktadır. Bir zamanlar elimde değildi, yarın da elimde olmayacak. Elden çıkacak dünyalıklarla övünmem.

Telbiye “La şerike lek” diye bitiyor. Başta geçmişti. Sonunda yeniden vurgulanıyor. Sakın ha, Allah’a eş, ortak koşmayın, demektir. Şirk koşanlara uyarıdır. Müslümanlar inanç bağları ile, Allah için birbirine bağlı, tartışmasız kardeşler topluluğu olduğunu görüyor musunuz?

“Cennet Allah için birbiriyle kardeş olanlara (birbiri için yaşayanlara) hayrandır. Bir an önce onları içine almayı arzu eder. Müslüman olma şerefinin büyüklüğünü görüyor musunuz? Yarabbi! Bizi İslam üzere yarattın, hamd Sana! Allah’a emanet olunuz, benim can kardeşlerim!

Şakir Tarım
Gazeteci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.