enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Hocaların Hocası ve Milli Görüş Hareketinin Çınarı Nedim Urhan Hocaefendi Kimdir?

Necmeddin Erbakan Hocamızın yol arkadaşı, Milli Görüş hareketinin öncülerinden ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin Hadis hocası Doçent Doktor Nedim Urhan Hocamız geçtiğimiz günlerde hakkın rahmetine kavuşmuştu. Gazeteci Şakir Tarım Nedim Urhan hocanın bilinmeyen özelliklerini yazdı.

Hocaların Hocası ve Milli Görüş Hareketinin Çınarı Nedim Urhan Hocaefendi Kimdir?
A+
A-

Bismillahirrahmanirrahim;

İSTİKAMET ÜZERE BİR ALİM: NEDİM URHAN

Esselamü aleyküm! Kıymetli kardeşlerim! Dünya değirmeni insan öğütmeye doymadı. Sırası gelen bu fani dünyayı terk ediyor. Öğütme sürerken Marmara İlahiyat Fakültesi Hadis Bölümü eski Başkanı ve öğretim Üyesi Nedim Urhan Hocamız da Hakk’a kavuştu.

Her biri önemli hizmetlerde olan binlerce talebe yetiştirmiş, on binlercesine ders verip bir şeyler anlatmış, fedakar, cefakar bir Hoca! Onu çevresi “Reis-ül Ulema” ve “Hocaların Hocası” ünvanları ile tanıyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Nedim Hoca’nın talebesi.

Onu üstün yapan en önemli özelliği de bir dava, bir ideal insanı olması. Milli Görüş hareketinin lideri Prof. Dr. Erbakan Hoca’nın da yakın dostlarından. Milli Nizam Partisi’nin kurulmasını teşvik etmiş, istişarelere katılmış, Milli Görüş’ün fikir babası olan bir alim insan!

Çevresini, bu “büyük” harekete katılmayı teşvik etmiş, kendi şartları içinde bu hak davanın hedefine ulaşması için bir ömür çalışmıştır. 1977 seçimlerinde MSP Giresun Milletvekili adayı olmuş. İnançlı bir neslin yetişmesi için büyük aşk, azimle fedakarca çalışmıştır.

MÜTEVAZİ BİR İLİM ADAMI İDİ

Kardeşler! Nedim Hoca hayatını ilme adamıştı. 1935’te Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı Meydancık köyünde doğdu. İlk öğrenimini Şavşat’ta okudu ve “Hafızlık”a başladı. Eline geçen bir gazete kağıdı parçasından İstanbul’da İmam Hatip Okulu açıldığını öğrendi.

İstanbul’a gitti. İmam Hatip Okulu’nun ilk öğrencilerinden oldu. Türkiye’nin yetiştirdiği pek çok önemli ilim adamı ve manevi kişiliği olan büyüklerle tanıştı. Bir döneme şahitlik etti. İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nü bitirdi. Hayatın ve ilmin çilesini çekenlerden oldu.

Okulu bitirince ilk görev yeri olarak İstanbul Balat Hızır Paşa Camii’nde İmam Hatipliğe başladı. Bir süre sonra Giresun’a Din dersi hocası olarak atandı. Giresun İmam Hatip Okulu’na “kurucu müdür” oldu. Anadolu çocuklarının eğitimi ile çok yakından ilgilendi.

Daha sonra İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’ne atandı. Enstitü’nün Müdür Yardımcısı oldu. Hadis, Ahlak ve Hadis Usulü derslerini okuttu. Samimiyeti ile öğrencilerin sevgisini kazandı. Talebelerine hem hocalık, hem “babalık” yaptı; ihtiyaç sahibi öğrencileri gözetti.

SAMİMİ VE AĞABEYCE DAVRANIŞ

Kardeşler! Nedim Hoca öğrencilerinin gönlünde taht kurmuştu. Çünkü, o yalnız okulda değil, aynı zamanda okul dışında da onlarla beraberdi. Talebeleri ile “arkadaş ve “samimi dost” gibiydi. Sivil kuruluşlarda da görev aldı. Hayatını “gençlik”in yetişmesine adadı.

1970’li yıllarda Enstitü’nün tanıtıldığı bir “albüm” hazırlanmış; talebeleri, “hocalar” bölümünde onu şöyle tanıtmıştı: “Nedim Hocamızı kibirden uzak, alçak gönüllü ve samimi, ağabeyce davranış ve tavsiyeleri ve daima mütebessim çehresiyle anacağız.”

Nedim Hoca ders vermek, Fransızca”sını geliştirmek için Belçika’ya gitmişti. Mons şehrindeki İbni Sina İslami İlimler Enstitüsü’nde dersler verdi. 1997 yazında, bu kardeşinize de 6 hafta orada ders vermek nasip oldu. Nedim Hoca oradan birkaç ay önce ayrılmıştı.

Belçika’da gördüm ki, Nedim Hoca hep hayırla anılıyor. Cemaate birçok İslami kavramı yerleştirmeye çalışmış. Nedim Hoca kitaplık çapta bir alim. Ersan Bilgin bey “Müstakim Bir Hayat: Nedim Urhan” (MGV yayınları) başlıklı bir kitap yazdı. Allah ona rahmet eylesin!

Gazeteci Şakir Tarım

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.