Hicr Sûresinin gizemi, anlamı, faziletleri ve sırları ( Hicr Sûresi niçin okunur?)
Hicr Sûresi; Mekke döneminde inmiştir. 99 âyettir. Sûre, adını 80. âyette geçen “Hicr” kelimesinden almıştır. Hicr, Medine’nin kuzeyinde vaktiyle Semûd kavminin yaşadığı bir yerin adıdır. Sûre de başlıca Allah’ın birliği, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve hesap konuları; peygamberlerin, çeşitli zamanlarda azgınlara ve inkârcılara karşı verdikleri mücadeleler çerçevesinde ele alınmaktadır. Bu sûre de ayrıca ilâhî kitapların kendisiyle kemale erdiği Kur’an’ın, her türlü tahriften korunacağı hükmü de yer almaktadır.
Hicr Sûresinin gizemi, anlamı, faziletleri ve sırları
Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, bu sûreyi (Hicr) okursa, Muhacir ve Ensar’la alay edenlerin sayısınca on sevap verilir.” (Beyzâvî)
Bu sûreyi yazıp, üzerinde taşıyan kişinin rızkı, hayır ve bereketi artar. Ticâret kazancı çoğalır.
Bu sûreyi yazıp, üzerine 101 defâ Yâ Latîf, 101 defâ Yâ Rezzak, 101 defâ Yâ Kerîm, 101 defâ Yâ Hayy, 101 defâ Yâ Kayyum okuyup, bir ticârethâneye asılırsa; o yer, her türlü belâ ve âfetlerden korunur, ticâret kazancıda artar.
Her Arabî ayın 15. günü, sabah namazı öncesi kalkıp, 2 rekât Allah (c.c.) rızası için namaz kıldıktan sonra, 1 defâ Hicr sûresi, 3 İhlas, 1 Fâtihâ ve 7 salât ü selâm okuyup, “Yâ Rabbî! Sen’den başka kimseye muhtaç etme” diyerek duâ edenin rızkı genişler, kimseye muhtaç olmaz. Ticârette kazanç için, günde 3 defâ okunur.
Her kim, Hicr sûresinin 9. âyetini yazar ve 40 defâ okuduktan sonra üzerinde taşırsa, Allah’ın (c.c) koruması altına girer. Allah-u Teâlâ, onu her türlü kazâ ve belâlardan korur.
Her kim, makam ve mevkî sâhipleri tarafından kabul görmek ve herkes tarafından sevilip, sayılmak isterse, Hicr sûresinin 16. âyetini bir kâğıda yazıp, asmalı veya üzerinde taşımalıdır.