enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Geleceğin Meslekleri (Teknoloji Çağında Geleceğin Meslekleri)

Haziran ayında gerçekleşen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanması ile birlikte milyonlarca öğrenci tercih yapmak için gün sayıyor.

Geleceğin Meslekleri (Teknoloji Çağında Geleceğin Meslekleri)
19 Temmuz 2022 12:03 | Son Güncellenme: 19 Temmuz 2022 12:04
A+
A-

Teknolojinin gelişmesi ve artık tüm alanlarda söz sahibi olması nedeniyle dijitalleşme ve teknoloji meslek seçiminde de önemli bir yer tutuyor. Mezo Dijital Yönetim Kurulu Başkanı ve Dijital Dönüşüm Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova geleceğin meslekleri ile ilgili öğrencilerin meslek seçimine ışık tutmak amacıyla açıklamalarda bulundu.

Geleceğin Meslekleri (Teknoloji Çağında Geleceğin Meslekleri)

Teknolojinin hızla ilerlemesi ve sürekli yenilemesi ile birlikte mesleklerin de yenilediğini söyleyen Dr.Garakhanova “Yapay zekâ algoritmaları, akıllı makineler, robotik uygulamalar, dijital teknolojiler her saniye gelişiyor. Kabul edelim, dünya artık eskisi gibi değil.

Dijital dünyanın olumlu yanları, hepimize yeni olanaklar, yeni imkânlar sunuyor. Dünya eski dünya olmadığından, meslekler de eski meslekler olarak kalmıyor tabii. Var olan meslekler değişiyor, yeni yetenekler önem kazanıyor, bazı mesleklerin ömürleri ise sona eriyor. Diğer yandan ise orijinal, hatta marjinal, yani sıra dışı meslekler birçok kişi tarafında ön yargıyla karşılanıyor. Öncelikle bu algının yıkılması gerekiyor” dedi.

İşte Teknoloji Çağında Geleceğin Meslekleri

Yapay Zekâ Mühendisliği / Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği

Günümüzde insan zekâsının yapabildiği birçok şeyi yapay zekâlar da yapabilir hâle geldi. Yapay zekâ, bir bilgisayar bilim dalı olduğu gibi, aynı zamanda elektronik bir cihazın tıpkı insan gibi akıl yürütebilmesi, yeni yetenekler, yeni bilgiler öğrenebilmesi, kısacası kendini geliştirebilmesi yeteneği olarak adlandırılabilir. Bugün yapay zekânın, sadece teknoloji alanında değil sanat alanında da kullanılmasıyla birlikte bu alanda çalışacak kişilere de her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Aynı zaman da ülkemizde ve dünyada internet kullanımının yaygınlaşması farklı kaynaklardan elde edilen verilen anlamlı ve işlenebilir hale getirilmesi ihtiyacını da gün yüzüne çıkartmıştır. Mevcut verinin anlamlı ve işlenebilir hale getirilmesiyle birlikte Büyük Veri (Big Data) ve/veya Veri Mühendisliği alanlarındaki uzmanlara da ihtiyaç giderek artmaktadır.

Siber Güvenlik Uzmanı / Bilgi Güvenliği Teknolojisi

Teknolojinin hızla ilerlemesi, içinde bulunduğumuz dijital çağ, bilgi güvenliğini tehdit edecek riskleri de beraberinde getiriyor. Oluşacak bu riskleri önlemek ve gelecek olan tehditlere karşı önlem almak için siber güvenlik uzmanlığı ve/veya bilgi güvenliği teknolojisi anaları ön plana çıkarıyor. Siber güvenliğin / Bilgi Güvenliği Teknolojisinin önemi her geçen gün artıyor ve bu alanda nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyuluyor.

Dijital Oyun Tasarımı / Elektronik Ticaret ve Yönetimi

Günümüzde Yazılım Mühendisliği / Yazılım Geliştirme neredeyse her sektörde ihtiyaç duyulan bir meslek olarak karşımıza çıkıyor. Teknolojinin gelişmesi ve hayatımıza yeni teknolojilerin girmesiyle birlikte yazılım mühendisliğinin de kendi içinde uzmanlık alanları oluşmaya başladı. Dijital Oyun Yazılımcılığı, E-Ticaret ve Yönetimi, Machine Learning dediğimiz makine öğrenmesi bunlardan sadece birkaçı. Aynı zamanda yazılım ve bilişim, Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasına en fazla katkı sağlayan hizmetler sektörü içinde yer alması ve yazılım ihracatında hedeflerin büyük olması nedeniyle de Yazılım Mühendisliği / Dijital Oyun Tasarımı / E-Ticaret ve Yönetimi geleceğin meslekleri arasında yer alıyor.

Tüm bu mühendisliklerin yanında Nanobilim ve Nanoteknoloji, Nanoteknoloji Mühendisliği de geleceğin meslekleri arasında yer alıyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.