enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

GELECEĞİN MESLEĞİ NE OLACAK (20 Yıl Çok Önemli)

Yakın gelecekte yazılımcılara ne kadar ihtiyaç var? Geleceğin mesleği yazılım nereye doğru gidiyor ve en önemlisi yazılım hayatımızın hangi alanlarında daha fazla yer edinecek.

GELECEĞİN MESLEĞİ NE OLACAK (20 Yıl Çok Önemli)
4 Kasım 2021 16:45
A+
A-

En çok kafaya takılan noktalardan bir tanesi teknoloji çok gelişti ve artık olgunlaştı bunun paralelinde yazılımlarda benzer şekilde arttı. Ekosistem bir doygunluğa ulaştı ve belki de yakın gelecekte çok fazla yazılımcıya ihtiyaç duyulmayacak. Bu sebepten ötürü yazılım mesleğinin çok fazla geleceği var mı? Kolaylıkla bu alanda iş fırsatı bulabilir miyiz?

 

Teknoloji son 50 yılda çok gelişti ve büyüdü pek çok alanda da olgunlaştı. İlk bakışta sanki bir şeylerin sonuna gelindi ve daha fazla yenilik bulunmayacak gibi bir algı oluştu ama her yeni gün bu düşünceleri çürütür nitelikte oluyor.

 

Sürekli yeni fikirler, yeni düşünceler, yeni buluşlar ve bu buluşlarında altını bir şekilde yazılımla IT alanındaki bazı niteliklerle doldurmak söz konusu oluyor. Bu yüzden önümüzdeki 20 30 yıllık süreçte bu gelişmelerin benzer hızlarda devam edeceğini ve gelen her yeni girişimin ve gelen her yeni teknolojik aracında beraberinde bir yazılım getireceğin de hem fikiriz.

 

Dolayısıyla teknolojinin belli bir doygunluğa ulaştığı ya da artık teknolojik gelişmelerin bittiği yazılıma ihtiyacında azalacağı gibi bir durum en azından bu günkü koşullarda söz konusu değil.

 

Yakın gelecekte de bu böyle devam edecek ve yeni yazılımlara sürekli olarak ihtiyaç olacaktır.

Bundan 10 sene önce marketten evinizin kapısına bir ürün getirme hizmeti hiç yokken belki de akıllara dahi gelmiyorken bugün sadece Türkiye’de GETİR gibi BanaBi gibi ve bunun benzeri birçok uygulamanın olduğunu görüyoruz ve bu uygulamalara da baktığımız zaman arka tarafta yüzlerce yazılımcıdan oluşan IT ekipleri geliştiriyor ve bu gibi fikirler sürekli yeni yeni önümüze geliyor.

Sadece yeni fikirler için yazılım yazılır diye bir kaide yok. Daha doğru söylemek gerekirse şu an yazılım sektöründe çalışan insanların belki de 3\2 sine yakına geçmişte yazılan yazılımların yeniden yazılması ya da geçmişte yazılmış yazılımların belirli kısımlarının yeniden yazılmasıyla ilgileniyor.

Yazılımlar bir defa yazılıp bitirilen kapatılan konular değildir. Yazılım sürekli olarak yeniden yazılır ve geleceğin mesleği yazılım da her zaman devam edebilecek niteliktedir. Bu da mevcut yazılımların 5 10 sene de bir yeniden ele alınması ve yorumlanmasını beraberinde getiriyor. Bu durumda doğal olarak yazılımcılara yeni bir iş alanı açar.

Yazılımcıların büyük çoğunluğu şu an da geçmişte geliştirilmiş yazılımların yeniden yazılmasıyla ilgileniyor ve bu da yazılımcılara gelecekte de ne kadar çok ihtiyaç olacağının göstergesidir.

Bankaların, E-ticaret uygulamalarının, muhasebe uygulamalarının da yeniden ve yeniden yazılması gerekiyor ve bu da bir yazılımcı ihtiyacı doğuruyor.

Dolayısıyla yakın bir gelecekte yazılıma ihtiyacın azalması ya da yazılımcıya ihtiyacın azalması gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi daha da fazla yazılımcıya ihtiyaç duyulacak.

 

Önümüzdeki 20 yıl boyunca yazılıma ve yazılımcıya ihtiyacın bu günkünden daha az olacağı olası bir ihtimal değil. Yakın vadede yazılıma girmeyi ve yazılımcı olmayı düşünen arkadaşların bu konuda herhangi bir kaygısı olmamalı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.