enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

EYT ve Emekli Maaşlarında Sürpriz Gelişme

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kastamonu ve tüm ilçelerinde EYT mağdurlarının gözü kulağı Ankara’da çıkacak yasada…

EYT ve Emekli Maaşlarında Sürpriz Gelişme
1 Kasım 2021 07:00 | Son Güncellenme: 1 Kasım 2021 07:13
A+
A-

Kastamonu EYT

Ak Parti yönetiminin EYT ve emekli maaşlarında düzenleme yapmaya hazırlandığı iddia edildi. Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre,  Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın kurmayları ile yaptığı toplantılarda da özellikle dezavantajlı kesimlere yönelik çalışmalar yapıldığı iddia edildi. Asgari ücret ve emekli maaşlarında vatandaşı memnun edecek zam yapılması için çalışmalar gerçekleştirildiği ortaya atıldı.

YENİ ASGARİ ÜCRET 3 BİN 500 LİRA MI OLACAK?

Ankara kulislerinde yer alan iddialara göre, 7 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren asgari ücrete, geçen yılki gibi enflasyonun üzerinde zam yapılacağı ve 3 bin 500 liranın üzerinde bir ücret belirleneceği ifade ediliyor. Geçtiğimiz sene enflasyon yüzde 14,6 olarak gerçekleşmiş, asgari ücrete ise yüzde 21,56 zam gelmişti. Bu seme ise enflasyonun üzerinde yapılacak zamla birlikte asgari ücrette zammın toplamda yüzde 30’u bulabileceği konuşulanlar arasında

 

 

2 BİN TL’NİN ALTINA SEYYANEN ZAM İDDİASI

Düşük emekli maaşları konusunda ise “seyyanen zam” yapılması formülü masada yer alıyor. Milletvekilleri yaz boyunca sahada yaptıkları çalışmalarda en fazla karşılaştıkları talepler arasında emekli maaşları olduğunu dile getiriyordu. Bu konuda hazırlanan raporlar parti yönetimine sunuldu ve 2 bin liranın altında maaş alan emeklilere seyyanen zam yapılması tartışılmaya başladı.

HÜKÜMETTEN EYT FORMÜLÜ

Öte yandan iktidarın gündemine gelen bir başka konu ise emeklilikte yaşa takılanlar (EYT). Uzun zamandır kamuoyunda tartışılan EYT’yle ilgili bir etki analizi ve maliyet hesabı çalışması başlatıldığı öğrenildi. Prim gün sayısını doldurmasına rağmen, yaşını doldurmadığı için emekliliği hak edemeyenlerle ilgili yeni bir “süre düzenlemesi” yapılması planlanıyor.

Emekli olmak için yaş kriterini bekleyenlere yönelik, bekleme süresinin 2 veya 3 yıl geriye çekilmesi formülü tartışılıyor. Bu formülün hayata geçmesi durumunda, EYT’li bir kişi, örneğin emekli olmak için 55 yaşını bekliyorsa, bu süre 2 veya üç yıl geri çekilecek, 55 yerine 52 yaşında emekliliği hak edecek. Türkiye’de prim gün sayısını doldurmasına rağmen, yaşını tamamlamadığı için emekli olamayan yaklaşık 5 milyon kişi bulunuyor.

 

PEKİ EYT NEDİR?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) 1999 yılı öncesinde işe girişte kadınlarda 5 bin prim günü ve 20 hizmet yılıyla, erkeklerde de 5 bin prim günü ve 25 hizmet yılıyla emekli olma şartına sahipti. 8 Eylül 1999’da 4447 sayılı kanunun ilanıyla emeklilik şartlarına üçüncü bir yaş haddi eklendi. O günden bu yana geçen 21 yıllık süreçte anayasal haklarından mahrum bırakılan Emeklilikte Yaşa Takılanlara EYT deniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.