enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Evde doğal gül reçeli nasıl yapılır? (Gül reçelinin faydaları nelerdir?)

Gül reçeli ülkemizde, Kastamonu ve ilçelerimizde uzun zamandan beri yapılmakta olan vazgeçilmez lezzetlerden ve damak tatlarından biridir. Hoş kokusu ve tadıyla hatta rengiyle herkesin beğenisini kazanan gül reçeli kahvaltıların vazgeçilmezidir.

Evde doğal gül reçeli nasıl yapılır? (Gül reçelinin faydaları nelerdir?)
29 Haziran 2024 10:00 | Son Güncellenme: 28 Ekim 2024 15:28
A+
A-

Türk kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan reçel ve özellikle gül reçelinin tarifi çok merak ediliyor. Evde en kolay gül reçeli nasıl yapılır? Tam kıvamında şeffaf ve lezzetli gül reçeli yapmanın püf noktalarını bu yazımızda bulacaksınız.

Kastamonu Taşköprü Gül Reçelinin Hikayesi

Kastamonu ve ilçelerinin vazgeçilmezlerinden olan gül reçelinin serüvenini anlatmaya çalışalım.

Evde Doğal Gül Reçeli Nasıl Yapılır? ( Gül Reçelinin Faydaları Nelerdir?)

Şekerci Hasan Kestanecizade Kimdir?

  Şekerci Hasan Kestanecizade 1923 yılında Taşköprü Bayırlı köyünde dünyaya gelmiştir. Eşinin ismi Nuriye’dir. Mehmet ve Hüseyin isminde  2 erkek 2 kız evlat sahibidir. Kastamonu’da her ilçenin ayrı bir gül reçeli hikayesi ve lezzeti vardır. Kastamonu Taşköprü Gül reçelinin rengi, tadı ve kokusu ve hatta hikayesi çok farklıdır.

Babamın anlattığına göre eskiden Taşköprü’ye gelenler sabah erkenden Şekerci Hasan Kestaneci’nin reçelci dükkanına giderlermiş. Kestaneci Reçelcinin önünde kurulan masalara oturup ekmek ve reçeli isteyip banarak yiyip kahvaltılarını bu şekilde yaparlarmış. Şekerci Hasan Kestaneci reçel işine 1938 yılında başlamış, bir dönem İstanbul’a Küçükpazar’a gelerek ustalık öğrenip tekrar Taşköprü’ye dönüp işin ehli olmuş.

Önlüklü Olan Şekerci Hasan

Önlüklü Olan Şekerci Hasan

Eşi Nuriye Hanım Bayırlı köyünde kalırken Şekerci Hasan Taşköprü’de dükkanda yatarmış. Şekerci Hasan mesleğin duayeni olunca reçelin yanında akide şekeri, nevale şekeri, helva, buzlu şeker, lokum, badem şekeri vb. bir çok yöresel lezzet yapmaya başlamış ve iz bırakmış. Tabi çırak olarakta evlatlarını yetiştirmiş. Daha sonra Mehmet Kestaneci ve Hüseyin kestaneci bu işe devam ettirmiş.

Taşköprü Gül reçelinin serüveni kuşaktan kuşağa bugünde aynen devam ediyor. Bugün Taşköprü’nün en çok rağbet gören yöresel ürünlerinden olan gül reçelinin serüvenini Kestanecizade Ahmet Kestanecizade ve  Özen Şekerleme olarak torunları olarak üçüncü kuşak devam ettiriyorlar. Taşköprü’ye gidip şekercilere uğramadan gelirseniz ziyaretiniz eksik kalmış demektir.

evde-dogal-gul-receli-nasil-yapilir-gul-recelinin-faydalari-nelerdir

Evde Kolay ve Doğal Gül Reçeli Nasıl Yapılır? İşte tarifi…

Köyde yetişen güllerde bu dene çok vardı. Özenle topladık. Yaklaşık olarak 2 kg gülümüz oldu. Yapraklarını tek ayıkladık ve temizledik. Şerbet için 2 kg toz şekeri 1 litre suda kaynattık. İyice koyulaştıktan sonra ayıklanan gül yapraklarını kaynayan ve koyulaşan şerbetin için koyduk ve karıştırarak kaynamaya bıraktık. Taşmaması için karıştıra karıştıra koyulaşmasını sağladık. Tam koyulaşınca indirmeye yakın 2-3 damla limon suyu sıkıp biraz daha kaynadıktan sonra ateşten indirip soğumaya bıraktık. Artım doğal ve kolay gül reçelimiz hazırdır. Kavanozlara koyup kışa da hazırlık yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Gül Reçelinin Faydaları Nelerdir?

* Gül reçeli güçlü bir antioksidandır ve sağlığınıza tekrar kavuşmanızı sağlar.

* Günde 1-2 tatlı kaşığı gül reçeli yemek midedeki asidi azaltır.

* En iyi doğal kan temizleyicisidir, bu özelliği sayesinde sivilceyi önler.

* Günde 1 tatlı kaşığı gül reçeli adet döngülerini düzenler, aşırı kanamayı önler.

Yorumlar
  1. Reçel sever dedi ki:

    Off çok lezzetli bir gül reçeli tarifi gözüküyor. Denemek lazım.