enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Erkeğin Ailedeki Rolü Nedir (Bir Erkek Kadına Nasıl Davranmalıdır?

Kadın ve erkek birbirlerinin yardımcıları ve tamamlayıcıları olmakla birlikte, dünya hayatında her biri için ayrı görev ve sorumluluklar verilmiştir. İnsan olarak eşit yaratılmalarına rağmen fiziki olarak, ruh ve maneviyat olarak, şefkat ve merhamet olarak, güç kuvvet olarak birbirlerinden farklı özelliklerde, farklı kabiliyetlerde yaratılmışlardır.

Erkeğin Ailedeki Rolü Nedir (Bir Erkek Kadına Nasıl Davranmalıdır?
4 Ağustos 2022 10:15
A+
A-

İSLAMDA ERKEK ve AİLEDEKİ ROLÜ

Allah Teala Hazretleri;
“Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” buyuruyor.

Kadın olsun erkek olsun yaratılış gayemiz, Allah’a kulluk/ibadet etmek, imtihan İçin gönderildiğimiz bu dünya hayatını, Allah’ın cc rızası doğrultusunda tamamlayabilmektir.

Allah cc kadını ve erkeği birbirlerinin yardımcıları, tamamlayıcıları olarak yaratmıştır. Erkeksiz kadının, kadınsız da erkeğin dünyaya gelmeleri, yaşamaları ve hayat sürmeleri düşünülemez.

Kadın ve erkek birbirlerinin yardımcıları ve tamamlayıcıları olmakla birlikte, dünya hayatında her biri için ayrı görev ve sorumluluklar verilmiştir. İnsan olarak eşit yaratılmalarına rağmen fiziki olarak, ruh ve maneviyat olarak, şefkat ve merhamet olarak, güç kuvvet olarak birbirlerinden farklı özelliklerde, farklı kabiliyetlerde yaratılmışlardır.

Hamile kalıp çocuk doğurabilme özelliği kadına verilirken, en zor şartlarda dış işlerde çalışmak da erkeğe verilmiştir. Çocuğunu emzirmek, bakımına katlanmak, aşırı derecede şefkat ve merhamet duygusu anneye verilirken, çocuğun edep ve terbiyesi, eğitilip yetiştirilmesi de babasına verilmiştir. Erkek psikolojisi ile kadın psikolojisi de farklı yaratılmıştır.

Evlilikte erkeğin görevleri nelerdir?

Kur’an ve Sünnet Çizgisinde Erkek nasıl Olmalıdır?:

Dinimizde kadın, erkek ve hayata dair her ne varsa, Kur’an ve Sünnet ışığında belirli bir kural ve ölçülere göre yaratılmıştır. Fıtrat olarak erkek ve kadın birbirlerinden farklı yaratılmışlardır. Sosyal hayatta kadın ve erkeğin görevleri de birbirinden farklıdır. Günümüz toplumunda kadın ve görevleri oldukça gündemde tutulurken maalesef erkek ve görevleri çok fazla gündeme gelmemektedir. Halbuki kadınlar için haram olan edep, namus, ahlak, haya ve sorumluluklar, erkekler için de haramdır. Toplumsal ahlak kuralları kadınlar için ne kadar geçerli ise erkekler için de aynı derecede geçerlidir. Kadınlar tüm bunlardan sorumlu iken, erkekler asla imtihandan muaf değildir.

Peki İslam’a göre erkek nasıl olmalıdır sorusunu müslümanım diyen her erkek kendine sormalıdır. Her şeyde olduğu gibi İslam’da erkek modeline de en iyi örnek Peygamber Efendimiz’dir (sas). O hem en iyi aile reisi, en iyi ordu komutanı, en iyi baba, en iyi eş, hem de en iyi devlet başkanına örnektir. Her konuda alacağımız en iyi örnek O’dur. O’nun hayatını nakış nakış kendi hayatımıza işlemeliyiz.

Zira Peygamber Efendimiz’in (sas) örnekliği ile alakalı Allah (c.c.), Kur’ân-ı Kerim’de şöyle buyuruyor:
“Andolsun, sizin için, Allah’ı ve âhiret gününü umanlar ve Allah’ı çokça zikredenler için Allah’ın Rasûlü’nde güzel bir örnek vardır.” (Ahzab, 21).

Peygamber Efendimiz (sas) giyim kuşamda, edep erkanda, oturmada kalkmada, yürümede, konuşmada, susmada, hitabette, tebliğde, savaşta ve barışta, adalet ve cihatta, her konuda yegane örneğimiz olmalıdır.

Eşi Hz. Aişe annemize (ra) “Peygamber Efendimiz’in ahlakı nasıldı?” diye sorulduğunda “O’nun ahlakı Kur’andı” diye buyurmuştur. Her konuda Kur’anı kendine rehber edinen Peygamber Efendimiz (sas) de, elbette bizler için en iyi rol model olacaktır. Peygamber olması dolayısıyla O hata yapmamış, sürekli vahiyle desteklenmiş ve her türlü söylem ve eylemleri Allah’ın cc rızası doğrultusunda olmuştur. Bizler de önümüzde böyle bir örnek varken O’na her konuda tabi olmak ve izinden gitmek bizleri de saygın, güvenilir ve bulunduğu ortama hakim kılacaktır.

Müslüman erkeğin artı olarak bir de tebliğci rolü vardır. İçinde bulunduğu toplumda adeta bir sosyolog gibi toplumun sorunlarına vakıf olmalı ve çözüm üretmelidir. Müslüman, mazeret üretmek yerine, kendini yetiştirmeli, kendine, ailesine, toplumun her kesimine ve tüm insanlığa faydalı olabilmek için projeler ortaya koymalı, uygulamak için de ekipler oluşturarak Kur’anî bir sistemin hayata geçirilip uygulanabilmesi için elinden gelen her şeyi seferber etmelidir.

Müslüman erkek demek, hayattan muaf olmak, atıl durumda olmak demek değildir. Aksine müslüman erkek, taklidi imanla değil, katıksız tahkiki imanıyla, salih ameliyle, güzel ahlâkıyla hayatın tam merkezinde olmak demektir. Müslüman erkek, her zaman örnek şahsiyet olmalıdır. Müslüman erkek, pısırık, neme lazımcı, cimri, diyaloğa kapalı, itici, kaba olamaz. Çünkü İslamı özümsemiş, yaşam tarzı haline getirmiş bir müslüman bu vasıflardan kurtulması gerekir.

Müslüman erkek aynı zamanda ailesinin reisidir. Ailede erkeğe düşen görev ve sorumluluklar kadın ve çocuklara göre daha fazladır. Aile reisliğinin yüklediği görev ve sorumluluklar onu bazı şeylerden muaf tutmaz, bilakis yükü daha da ağırdır.

Bir erkek kadına nasıl davranmalı?

Aile reisi olarak erkeğin görev ve sorumluluklarını şöyle sıralayabiliriz:

⁃ Ailenin barınma ihtiyacını karşılar.
⁃ Ailenin iaşesini karşılar.
⁃ Ailenin dış etkenlere karşı korumasını sağlar.
⁃ Çocukların eğitimini sağlamalarını temin eder.
⁃ Ailenin giyim kuşamını temin eder.
⁃ Ailenin İslami ve çağdaş bilgilerini edinmelerini sağlar.
⁃ Evlenme çağına gelen çocuklarını evlendirir.
⁃ Tüm aile fertlerinin ibadetlerini yerine getirmelerini sağlar.
⁃ Tüm bunları yaparken israfa ve cimriliğe kaçmadan, maddi durumu nisbetinde marufa göre hareket eder.

İslam’da ailenin reisi olan erkek, başına buyruk kimse değildir. Tam aksine reisi olduğu ailenin sorumluluklarını olanca ağırlığıyla yüklenen, geçimini temin etme görevini de omuzlarına alan kimsedir. Yani kocanın dışarıda çalışıp ailenin geçimini temin etme sorumluluğu vardır. Hanım aile reisi gibi dış işlerinde çalışarak, geçim temin etme zorunda değildir.

Efendimiz (sav), kızı Fatıma ile damadı Hz. Ali’yi (ra) evlendirdiği sırada, evin iç işlerini kızı Fatıma’ya, dış işlerini de damadı Hz. Ali’ye verirken:
– Çeşmeden su getirmek, hamur yoğurup ekmek yapmak, evin temizliğini yapıp iç işlerini düzenlemek Fatıma’ya aittir. Dış işleri de Ali’nin sorumluluğundadır, tavsiyesinde bulunmuştur.

Bununla beraber, erkek ev işlerine de yardım edebileceği gibi ,hanımın da dış işlerinde eşine destek olması da caiz görülmüştür . Nitekim Efendimiz(sav) ev işlerinde ailesine yardım etmiş, hatta evdeki bu yardımın ümmetine de sünnet olduğu kitaplarımızda yer almıştır.

İslam’a göre erkek, tembellikten uzak, maddi ihtiyaçlarını karşılamak için çalıştığı kadar, davası için de çalışır. Eşinin ve çocuklarının da aynı idealler doğrultusunda çalışmalarını sağlar. O iyi bilir ki davasını temsil eden bir müslüman, köşesine çekilip miskin miskin oturmaz.

Bekir AYDIN
Aile Danışmanı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.