enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Egzema Nedir? Egzema Belirtileri Nelerdir?

Egzama, cildin kurumasına, kaşınmasına ve kızarmasına neden olan yaygın bir durumdur. Semptomlar, oldukça hızlı bir şekilde kaybolan hafif bir döküntüden, uzun süredir mevcut olan daha şiddetli bir duruma kadar değişebilir.

Egzema Nedir? Egzema Belirtileri Nelerdir?
6 Temmuz 2022 15:58
A+
A-

Egzama, cildinizi kırmızı ve kaşıntılı yapan bir durumdur. Çocuklarda sık görülür ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Atopik dermatit uzun sürelidir (kronik) ve periyodik olarak alevlenme eğilimindedir.

Egzama, cildinizin kuru, kırmızı, kaşıntılı ve inişli çıkışlı olmasına neden olan bir durumdur. Birçok dermatit türünden biridir. Egzama, cilt bariyeri işlevine zarar verir. Bu bariyer fonksiyonu kaybı cildinizi daha hassas hale getirir ve enfeksiyona ve kuruluğa daha yatkın hale getirir. Egzama vücudunuza zarar vermez.

Bu, cildinizin kirli veya enfekte olduğu anlamına gelmez ve bulaşıcı değildir. Belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olabilecek tedaviler vardır. “Dermatitis” kelimesinde “derm” “cilt” ve “itis” “iltihap” anlamına gelir. Kelime bir bütün olarak “cilt iltihabı” anlamına gelir. “Egzama”, “kaynamak” veya “patlamak” anlamına gelen Yunanca “ekzein” kelimesinden gelir.

Egzama en sık nerelerde görülür?

Egzama cildinizin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Gençlerde ve yetişkinlerde genellikle ellerinizde, boynunuzda, dirsek içlerinde, ayak bileklerinde, dizlerde, ayaklarda ve göz çevrenizde bulunur.

Kimler egzama olma riski altındadır?

Egzama (atopik dermatit) genellikle çocuklukta başlar, ancak her yaşta görülebilir.

Egzamaya ne sebep olur?

Egzama (atopik dermatit), bağışıklık sistemi aktivasyonu, genetik, çevresel tetikleyiciler ve stresin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Bağışıklık sisteminiz. Egzamanız varsa, bağışıklık sisteminiz küçük tahriş edici maddelere veya alerjenlere aşırı tepki verir. Bu aşırı tepki cildinizi alevlendirebilir. Senin genetiğin. Ailenizde dermatit öyküsü varsa, egzama olma olasılığınız daha yüksektir.

Ayrıca astım, saman nezlesi ve/veya alerjen öyküsü varsa daha yüksek risk altındasınız.

Alerjenler, polen, evcil hayvan kılı veya alerjik reaksiyonu tetikleyen yiyecekler gibi maddelerdir.

Ayrıca, vücudunuzun sağlıklı cildi korumasına yardımcı olan bir proteini kontrol eden genlerinizde bir değişiklik olabilir. Bu proteinin normal seviyeleri olmadan, cildiniz tamamen sağlıklı olmayacaktır. 

Çevre, çevrenizde cildinizi tahriş edebilecek çok şey var. Bazı örnekler, tütün dumanına, hava kirleticilerine, sert sabunlara, yün gibi kumaşlara ve bazı cilt ürünlerine maruz kalmayı içerir.

Düşük nem (kuru hava) cildinizin kurumasına ve kaşınmasına neden olabilir. Isı ve yüksek nem, terlemeye neden olabilir ve bu da kaşıntıyı daha da kötüleştirebilir.

Senin stresin. Stres seviyeleriniz egzamanıza neden olabilir veya kötüleştirebilir. Stresin zihinsel/duygusal belirtileri ve stresin fiziksel belirtileri vardır.

Egzamanın belirti ve semptomları nelerdir?

Egzama, belirtileri şunları içerir:

Kuru cilt

Kaşınan cilt

Kırmızı döküntüler

Ciltte şişlikler

Cilt lekeleri

Deride kabuklanma

Egzamanız varsa, buna neden olmayan, ancak sıklıkla yanında bulunan başka bir durumunuz da olabilir:

Alerjiler

Astım

Depresyon

Uyku kaybı

Endişe

Diyabetin bu listeye dahil olmadığına dikkat edin.

Egzama ne kadar sürer?

Egzama ömür boyu sürebilir, ancak semptomlar evde ilaçlar, reçetesiz ilaçlar ve reçeteli ilaçlar ile yönetilebilir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.