enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Duhan Suresinin Gizemi, Fazileti, Anlamı ve Sırları (Duhan suresi ne için okunur?)

Duhân sûresinin konusunu, kitaba ve peygambere inanmanın gereği ve önemi, inanmayanların dünya hayatında uğrayacakları sıkıntılarla âhirette çekecekleri azap, iman edip kötülüklerden sakınanların ise ebedî mutluluğa erecekleri hususu teşkil eder. Sûre, dinde kitabın ve vahyin önemini vurgulamak amacıyla kitaba yeminle başlar. İlk âyetler, Kur’ân-ı Kerîm’in her hikmetli işin hükme bağlandığı mübarek bir gecede indirildiğini açıklar; her şeyin ve herkesin rabbi olan Allah’ın böyle apaçık âyetlerle dolu bir kitap göndermesinin ilâhî bir rahmet olduğunu belirtir

Duhan Suresinin Gizemi, Fazileti, Anlamı ve Sırları (Duhan suresi ne için okunur?)
27 Ağustos 2022 13:00
A+
A-

Duhan suresi; Mekke devrinin sonlarında muhtemelen Zuhruf sûresinin ardından ve Câsiye sûresinden önce nâzil olmuştur. Mushafta “hâ-mîm” ile başlayan yedi sûrenin beşincisidir. Âyetleri Kûfe sayımına göre elli dokuz, Hicaz sayımına göre altmıştır. Bu fark, baştaki “hâ-mîm” rumuzunun müstakil âyet sayılıp sayılmamasıyla ilgili görüş ayrılığından doğmaktadır.

Hadis-i seriflerde buyuruluyor ki: “Kim cuma gecesi Duhan sûresini okursa, o, sabaha (geçmiş günahları) bağıslan ulaşır ve ahirette) iri gözlü hûrilerle evlendirilir!” (Tirmizi)

Her kim. Duhan sûresini, Cuma günü yahut gecesi okursa Allah-u Teâlâ, o kimse için cennette bir köşk binâ eder.” (Taberâni)

“Bir gece içerisinde (bir rivâyette ise Cumâ gecesinde) Duhan sûresini okuyana, sabaha kadar 70.000 melek istiğfar eder. (okuyan kimsenin günahlarının afvedilmesi için Allah’a duâ ederler Cenâb-ı Hakk da, o meleklerin taleplerini kabûl buyurur).” (Tirmizi)

Günde 3 defa okuyan, her arzusuna kavuşur. Bu süreyi her gün okuyan, kıyâmet gününün korku ve dehşetinden korunur. Dünya hayatında da herkes tarafından sevilir.

Mahkemede kendisi hakkında yalancı şahitler tutulup, mahkûm ettirilmek istenen kişi, Duhan sûresinin 51-59. âyetlerini yazıp, üzerinde taşımalıdır.

 

                                              Câsiye Sûresinin Gizemi, Anlamı, Fazileti ve Sırları

Casiye suresi; Mekke döneminde inmiştir. 37 âyettir. Sûre, adını 28. âyette geçen “Câsiye” kelimesinden almıştır. Câsiye, diz üstü çöken demektir. Sûrede başlıca, Kur’an’ın indirilmesi, dış âlemde Allah’ın varlığını ve birliğini gösteren deliller, Allah’ın kullarına bahşettiği nimetler, İsrailoğullarının kendilerine verilen nimetlere inkâr ve isyanla karşılık vermeleri konu edilmektedir.

Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki: “Câsiye sûresini okuyanın, Allahu Teâlâ, ayıplarını örter ve hesap korkusunu giderir, o kimseyi dünyâ ve âhiretin her türlü fenâlıklarına karşı perdeler.” (Beyzâvî)

Câsiye sûresi, iftiradan kurtulmak için okunur.

Yolculuğa çıkmadan önce okuyan, sağ selâmet evine döner.

Kazâ ve belâlardan korunmak ve işyerinde bereket ve zenginlik isteyen kişi, Câsiye sûresinin 1-4. âyetlerini yazıp, ev veya iş yerine asmalıdır.

İstediğini karşısındakine kabul ettirmek isteyen kişi, Câsiye süresi 7 -10. âyetlerini üç kere okuyup, avucunun içine üfler, daha sonra o kişinin yanına vardığında, avucunu yüzüne doğdrultursa dileği olur

Balık avlamaya çıkan kişi, bu surenin 12-13. ayetlerini yazıp balık ağına bağlarsa, Allah’ın izni ile bereketli olur

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.